Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Korona salgınında meslek liseleri ‘fabrika gibi’ çalışıp maske üretti

Açıkçası… Hızla yayılıp can kaybına neden olduğu için dünyayı eve kapatan koronavirüs salgınında önce sağlık sistemimizin ne kadar güçlü, eleştirilen Şehir Hastaneleri’nin ne kadar önemli olduğunu öğrendik.

Yanı sıra…

Eğitim sistemimizde meslek liselerinin ne kadar gerekli olduğunu da öğrendik.

Çünkü…

Sanayinin durduğu süreçte, meslek liseleri toplum için maske ürettiler. En kritik süreçte, en çok aranan maskeyi üretirken, toplumsal bir sorumluluk da yerine getirmiş oldular.

Nitekim…

İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger’le konuşurken, “Maskeleri yapan makineleri de öğretmen ve öğrencilerimiz kendileri yapıyorlar” dedi.

Sonra da şu bilgileri verdi:

“Salgın sürecinde Bursa’daki 10 meslek lisemizde yaklaşık 60 öğrencimiz öğretmenlerinin denetiminde 1 milyon 300 bin cerrahi maske ürettiler. Şimdi yeni makineler yapılıyor, onlar da devreye girdiğinde günlük 200 bin maske üretebileceğiz.”

Ardından…

“Yalnızca maske değil, süreç içinde 25 bin yüz koruyucu siperlik üretimi gerçekleştirildi” dedi ve devam etti:

“30’a yakın meslek lisesi, İmam Hatip Anadolu Lisesi, Bilsem’ler, özel eğitim meslek liselerimizde yaklaşık 40 öğrencimiz ve personelimiz günlük 5 bin adet koruyucu siperlik üretti, üretmeye de devam ediyorlar.”

Ayrıca…

Solunum cihazına bağlanan hastalar için kullanılan laringoskop adlı koruyucu siperlikten 1.250 adet üretildiğini, bu özel üretim için de günlük 50 adet kapasiteleri olduğunu söyledi.

Şu da ekledi:

“Bu süreçte maske gibi dezenfektanlara çok ihtiyaç duyuldu. 4 okulumuzda yaklaşık 25 öğrenci, 40 öğretmen ve personelimizle toplam 280 bin litre el ve yüzey dezenfektanı ürettik. Günlük 45 bin litre üretim kapasitemiz var.”

Bu noktada…

İl Milli Eğitim Müdürü Dülger, öğrenci ve öğretmenlerin meslek liselerinde ürettikleri maskelerin nasıl dağıtıldığını da açıkladı:

“Meslek Liseleri Ailelerle Buluşuyor projesi kapsamında, vatandaşımıza 40 bin maske dağıttık. Kamu kurumlarımıza 150 bin cerrahi maske, 20 bin de koruyucu siperlik verdik.”

 

Vefa Destek’te 1.200 öğretmen çalışıyor

Maskeleri meslek liseleri üretti, Mlli Eğitim de dağıtım organizasyonunu yaptı.. İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger, süreç içinde Valilik koordinasyonu ve Sağlık İl Müdürlüğü işbirliğiyle halka açık alanlarda 615 bin cerrahi maske dağıtıldığını söyledi.

Devlet Malzeme Ofisi’ne verilen 650 bin cerrahi maskenin kamu çalışanlarına dağıtıldığını vurgulayıp şu bilgiyi de verdi:

“Vefa Destek Grubu çalışmalarında 1.200’e yakın öğretmen ve personelimiz gönüllü olarak yer alıyor.”

 

Virüsün çıktığı Wuhan’dan son görüntü: İşte yeni dönem restoranları

Bursalı 4 arkadaş… Muhittin Kırcal, Nurettin Kırcal, Rafet Ceyhun Arıç ve Gürhan Gür yaklaşık 4 yıldır Çin’in Wuhan kentinde yemek sektöründeler.

Dahası…

Bursalı 4 arkadaş, sahip oldukları 20 hamburger restoranıyla Çin’in en büyük restoran zincirinin sahibiler.

Virüs başlayınca Bursa’ya dönen 4 arkadaşın Wuhan’daki restoranları bu hafta açıldı. Kendileri de, işlerinin başına dönebilmek için uçuşlara izin verilmesini bekliyorlar ve beklerken de sabırsızlanıyorlar.

Bu süreçte…

Wuhan’daki hamburger restoranından yansıyan görüntü, aslında virüs sonrası normalleşme sürecinde nasıl bir ortam düzenlemesiyle karşılaşacağımızı gösterdi.

Restoranda…

Setlerle araları bölünmüş masalar karşılıklı iki kişinin oturacağı şekilde yeni bir dizayn yapılmış. Böylece, restorandaki farklı masalarda oturanların birbirlerine yakın olmaları ve temasları engellenmiş.

Bizim de bu görüntülere hazır olmamız gerekiyor.

 

Bursalı haber spikerinden çocuklara masallar

Buket Aydın bu kentte doğup büyümüş, okula gitmiş, spor yapmış, sonra da İstanbul’un yolunu tutmuş bir hemşerimiz.

NTV’de parlayan yıldızı, Kanal D Ana Haber Spikeri olarak devam ederken, mesleğinin de zirvesine ulaştı.

İşte…

Başarılı haber spikeri Buket Aydın ses getiren haber programlarından sonra Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan Anadolu Masalları projesinde yer aldı.

Salgın sürecinde uzaktan eğitim kanalına dönüşen TRT EBATV’de anlattığı Yörük Beyi masalını ilgiyle dinledik.

 

Bir damla kanımız olsun… İftarı yapan, kan bağışı için koşup geliyor

Gerçi… Her ramazan Kızılay kan stokları azalıyor, ama bu yıl koronavirüsün de etkisiyle kan bağışları düştü ve stoklar kritik seviyenin altına indi.

Bu nedenle…

Kızılay Bursa Şubesi Başkanı Davut Gürkan’ın çağrısıyla perşembe akşamı küçük bir kampanya düzenlendi.

AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, Gürsu Kaymakamı Mustafa Koç ve Kestel Kaymakamı Ahmet Karakaya ile birlikte Kızılay yönetim kurulu üyeleri de kan bağışı yaptılar.

Şunu gözlemledik…

İftarını yapan çok sayıda Bursalı, kan bağışı için tarihi Büyükşehir Belediye binası altında bulunan Kızılay Kan Merkezi’ne koşup geldiler. Bekleme salonunda bile kan alınırken, kapının dışı da kalabalıktı.

Aynı şekilde, belediye binasın altındaki meydana konan gezici kan alma aracı çevresinde de kalabalık vardı.

Söyleyeceğimiz şu:

İhtiyaç olunca insanımız “Bizim de bir damla kanımız olsun” diyerek bağış yapmaya koşuyor.

Toplumsal duyarlılık işte bu.

 

En güzel mesaj: Bağışladığınız kan…

Geçmişte… Gazeteci olarak girdiğimiz Kızılay Kan Merkezi kapısından 6 Haziran 2005’te bu kez bağışçı olarak adım attık. Dönemin DYP Yıldırım İlçe Başkanı olan ve Bursa siyasetinin ustalarından Mustafa Bayrak bize kan bağışçısı olmayı sevdirdi.

O günden beri…

Düzenli olamasa bile kan vermeyi önemsiyoruz, yolumuz zaman zaman Kızılay Kan Merkezi’ne düşüyor.

Her şey bir yana…

Bir kan bağışçısı için en büyük mutluluk, cep telefonuna gelen “Bağışladığınız kan hayat kurtardı” mesajı oluyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X