Şunu anladık… Koronavirüs salgının atlattıktan sonra dünyada her alanda çok şey değişecek, önceliği de insan ilişkileri alacak. Özellikle yakın temasın olmadığı, kalabalıkların bir araya gelemediği bir süreç başlıyor.
Bu da…
Siyasette politika üretme anlamında olmasa bile uygulamada kökten değişim olacağını gösteriyor. Örneğin, siyaset festivali kabul edilen meydan mitingleri yeni dönemin sosyal mesafe kuralından çok etkilenecek. Partilerin kongreleri ve kurultayları da yeni düzenden etkilenecek.
Hatta…
Yerel siyasetin vazgeçilmezi mahallelerdeki kahvehane ziyareti ve buralardaki siyasi konuşmalar da tarih olacak.
Gerçi…
Mevcut partiler yönetim kurulu başta olmak üzere toplantılarını dijital ortamdan yapmaya başladılar, ama yeni kurulan ve teşkilatlanma aşamasında olan partiler acaba ne yapıyorlar?
Sorunun cevabını…
Ailesi Bursalı olan DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Elif Esen verirken, söze ilk günden başladı:
“DEVA Partisi 11 Mart’ta lansmanını yaptığı günün akşamı Türkiye’de korona salgını ilan edildi ve birkaç gün içinde de evlere kapandık.”
Kuruluş sonrası tüm işlemlerin dijital ortamda gerçekleştiğini söyledikten sonra, “Sıra il, ilçe ve mahalle teşkilatlanmalarına gelmişti. Yasaklarla bu çok zordu” dedi ve şunu söyledi:
“Baştan itibaren kurgusu Türkiye’deki tüm partilerden farklı DEVA Partisi dijital altyapı ile hazırlanmıştı. Önce Sayın Genel Başkanımızın web sitesinden gelen gönüllü başvuruları daha sonra parti web sitesine gelen gönüllü ve üye başvuruları ile birleştirildi.”
Yaklaşık 60 bin başvuru geldiğini, 81 ili 18 bölge halinde planladıklarını vurgulayıp devam etti:
“İşe veri tabanından bize ulaşan gönüllü ve üyelik başvurusu yapanlarla başladık. Onları arayıp, teşekkür ediyoruz ve bizimle ilgili görüşlerini alıyoruz.”
Yol haritası şu:
“Bizimle kendi illerinin kuruluşunda çalışmak isteyen kişilerle dijital toplantılar yapıyoruz. Bayram sonrası da illere gidip yüz yüze görüşeceğiz.”
Şunu da ekledi:
“Kısacası, dijital ortamdan teşkilatlanan ilk partiyiz.”
DEVA’dan nasıl bir siyaset bekleniyor?
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Elif Esen sohbet ederken, toplumun kendilerinden nasıl bir siyaset beklediğini de anlattı:
“İdeolojiler farklı da olsa sıkıntılar aynı. Merkezde konumlanan, kucaklayıcı ve etik sınırlar içinde, vatan millet için yapılan siyasete özlem büyük. Ama artık bu aynı siyasi modellerle mümkün değil.”
İzlenimi şu:
“Bizi memnun eden; teorisini yeni nesil demokratik bir parti olarak kurduğumuz partimizin sahada karşılığının olması ve farklı tüm kesimleri birleştiren merkez bir güç olarak umutla beklenmesi.”
Dündar: Şehreküstü Meydanı için Koruma Kurulu’nun kararı gerekir
Öneri… Bursa’nın ulaşım sorunu üzerine proje ve öneriler üreten Bursa Kent Konseyi Ulaşım Çalışma Grubu Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl’ün, biz de 11 Mayıs günü bu sütunlardan aktardık:
“Şehirler ve heykelleri bütündür. Şehreküstü 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’ndaki Osman Gazi heykeli trafiğin ortasında olduğu için kimse yanına gidip fotoğraf çektiremiyor.”
Önerisi de şuydu:
“Osman Gazi heykeli yıkılan müftülük binası yerine taşınsın, meydan akıllı kavşak olsun.”
Ertesi gün…
Yani 12 Mayıs’ta meslektaşımız Mustafa Özdal’ın köşesinde “Büyükşehir Belediyesi’nin meydanı Osmangazi Belediyesi’nden istediği, ancak reddedildiği” bilgisini okuduk.
Konuyu…
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’la konuşurken şunu söyledi:
“Meydan ve Osman Gazi heykeli projesini Kültür Varlıkları Koruma Kurulu onayladı. Şimdi başka bir düzenleme Koruma Kurulu’nun izin verip onaylamasıyla olabilir.”
Şimdi tam ‘longoz keyfi’ zamanı
Açıkça söylemek gerekirse… Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan’ın ailesiyle Karacabey longozunda çektirdiği fotoğrafa gıptayla baktık.
Suyun içindeki orman olan longoz için en güzel mevsimdeyiz. Kentin her türlü sorun ve stresinden uzak, adeta Cennet’ten bir parça gibi eşsiz doğal güzelliğiyle her geçen gün daha fazla tanınıp daha fazla ilgi gören longoz keyfi için tam zamanı.
Doğal güzellikleri yaşamak için uzaklara gitmeye gerek yok, longoz yakınımızda.
Bursa eski Milletvekili Koyuncu tümörle savaşının ilk raundunu kazandı
Bursa siyaseti Ali Koyuncu’yu 2002’de AK Parti Mustafakemalpaşa İlçe Başkanı olarak tanıdı. 2007’de AK Parti Bursa Milletvekili olarak seçilip Meclis’e gitti. Siyasetin yanında Ankara’da Türkiye Süt Üreticileri Birliği Genel Başkanlığı yaptı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olduğu dönemde Faruk Çelik’in danışmanı olarak görev aldı.
Ali Koyuncu ile uzun süredir görüşemiyorduk. Meğer yakalandığı ciddi rahatsızlığa karşı yaşam savaşı veriyormuş. Arayıp “geçmiş olsun” dediğimizde şunu anlattı:
“Aralık ayında rahatsızlık hissedince hastaneye gittim. Tetkikler yapıldı ama bir sorun çıkmadı. Sıkıntı devam edince eşimin ısrarıyla şubatta yine gittim, bu kez karaciğerimde tümöre rastlandı.”
Bunun üzerine…
Ankara’ya gidip tedavisine başlamış. 3 ay sonunda gelinen noktayı şöyle aktardı:
“3 aydır Ankara’da tedavi görüyorum. Tümör başka yere sıçramadı ve yüzde 25 küçüldü.”
Telefonda Koyuncu’nun morali yüksekti. Kendini iyileşmiş hissediyor. Yürüyüşe de başlamış.
Yerli Afrika: Kocaçay’da flamingo manzarası
Yer… Balıkesir’deki Madra Dağı’ndan doğan Kocaçay’ın denize döküldüğü Karacabey’deki Kocaçay Deltası.
Çok kişinin Türkiye’deki varlığını bilmediği flamingolar su kenarına inmişler, tüm zarafetleriyle salınıyorlar. Bu eşsiz görüntü de Karacabeyli kuş fotoğrafçısı olarak tanınan Fotoğraf Sanatçısı Alper Tüydeş’in çektiği fotoğraflarla önümüze geldi.
Sevgili Alper manzarayı “Yerli Afrika” olarak tanımlıyor.