Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Koronaya daldık, veremi unuttuk: Lenf bezi tüberküloz vakaları arttı

Köşe Yazısını Dinle

Son 1 yıldır… Koronavirüsle yatıp koronavirüsle kalkıyoruz. Yaşamın her alanında ve her dakikasında koronavirüs etkileri ortaya çıkıyor.

Ne var ki…

Tıpkı koronavirüs gibi havadan bulaşan, damlacıklar yoluyla solunum sistemine girip akciğere yerleşen bir enfeksiyon hastalığı daha var:

Tüberküloz.

Toplumda yıllardır verem olarak adlandırılan tüberküloz ince hastalık gibi değerlendirmelerle filmlere ve romanlara bile konu oluyor.

Daha çok yaşam koşulları, dertlenme ve kötü beslenmeye dayalı bu hastalıkla mücadele çok uzun yıllardır aralıksız olarak sürüyor.

Geçmişte…

Kent dışında ve çam ormanı olan bölgelerde tedavi için sanatoryumlar kurulurdu. Günümüzün tedavi anlayışı değiştiği için kent içindeki sağlık kuruluşlarında da tüberkolüz tedavisi yapılıyor.

Hastalığın tespit ve takibi ile tedavi başlangıcını Verem Savaş Dispanserleri üstlenmiş durumda.

Sabah…

Kendini bu mücadeleye adayan Bursa Verem Savaş Derneği Başkanı Dr. Timur Yıldız’la sohbet ederken, tüberkülozla koronavirüs arasındaki benzerlikleri konuştuk.

Açıkçası…

Son 1 yıldır koronavirüse dalıp verem mücadelesini unuttuğumuzu bu sohbet sırasında fark ettik.

Nitekim…

Havadan bulaşan iki hastalıktan biri olan tüberküloz ya da veremi anlatırken Dr. Yıldız şuna özellikle dikkat çekti:

“Koronavirüs geçici bir hastalık, fakat verem bin yıldır var ve insanlık için büyük tehdit oluşturuyor.”

Üzerinde durduğu şu:

“Verem Savaş Dispanserlerimize yapılan başvurulara göre, koronavirüsün öne çıktığı son 1 yılda lenf bezi tüberküloz vakaları arttı.”

Yani…

“Bu da yeni bir durum. Tüberküloz akciğerin yanında artık lenf bezlerinde daha çok görülüyor. Erken teşhis ve doğru müdahale çok önemli.”

Yaptıkları da şu:

“Dispanserlerimiz taramalar ya da başvuruyla tüberküloz tespit ettiğinde hemen devreye girip tedaviden yaşamsal desteğe her şeyi yapıyoruz.”


Bunun adı ‘engelsiz diyalog’ olmalı

Fotoğrafa uzun uzun baktık… Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar, makam odasında engelli bir kadın vatandaşla sohbet ediyor.

Görünüşe göre…

Vatandaş hararetli bir şekilde sorununu ya da beklentisini anlatıyor, Başkan Kanar da makamından kalkıp oturduğu koltukta büyük bir saygı ve gülümseyen ifadeyle dinliyor.

Onun için…

Bu fotoğrafın adının “engelsiz diyalog” olması gerektiğini düşündük.

Kılıçdaroğlu-Karaca görüştü: CHP’ye il başkanlığı binası kazandırılıyor

Duyduk ki… CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 26 Mart Cuma günü gerçekleşecek Bursa programını görüşmek üzere Ankara’ya gitmiş.

Aradığımızda…

CHP Genel Merkezi’ndeki görüşmeyi tamamlamış, Bursa’ya yola çıkmıştı.

Söze…

“Programda kesinleşen iki şey var” diye başlayıp şunu söyledi:

“Genel Başkanımız 26 Mart’ta Bursa’ya gelecek. STK’lar buluşması da saat 15.00’te BAOB’da olacak. Bu ikisi kesinleşti.”

İkinci aşama şu:

“Nilüfer, Mudanya ve Gemlik belediyelerimizin açılışları var. Bunlar için Ankara’dan bir heyet gelip güzergah incelemesi yapacak. Hangi saatte hangi açılışın yapılacağı o zaman kesinleşecek.”

Ziyarete…

İl Saymanı Önal Arda ile gitme nedenini sorunca da şu cevabı verdi:

“Bursa’da CHP’ye bina kazandırmak istiyoruz. Kısa süre içinde kendi il binamız olacak.”

 

AK Parti’de ‘gençlik siyaseti’ tablosu

Onu… AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı tanıdık. Ahmet Kılıç sonrasında AK Parti Genel Merkezi’nde Teşkilat Başkanı oldu ve geniş alanda gençlik siyaseti yaptı.

Şimdi de AK Parti Bursa Milletvekili olarak TBMM’de.

Geçen hafta yapılan Gençlik Kolları Kurultayı’nda MKYK’ya Bursa’dan seçilen Mehmet Ali Keskil, Yunus Emre Kara ve Furkan Dülger’in ziyaretine gelmeleri Kılıç’ı çok mutlu etti.

553 yıllık geçmişi olan Türkiye’nin 15. okulu Hocailyas binasına dönüyor

Gerçek bir tarih abidesi… Hocailyaszade Mehmet Çelebi tarafından 1468 yılında kurulan Hocailyaszade Mehmet Efendi Vakfı’na kayıtlı olan ve kitabesinde Müdafaâ-i Milliye Hocailyaszade Vakıf Mektebi yazan bina, uzun yıllardır Hocailyas Ortaokulu olarak eğitimin hizmetindeydi.

Türkiye genelindeki numaralandırmada Türkiye’nin 15. okulu olarak kayıtlara giren okul, 553 yıllın yıpranmışlığı nedeniyle 2019’da bina restorasyona alındı. Eğitim de Erhan Nasyalçın İlkokulu ikili eğitime dönüştürülerek devam etti.

Son günlerde…

Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün binayı Milli Eğitim’den geri alacağı söylentisi artınca İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger’e sorduk.

O da müjde gibi haberi verdi:

“Hocailyas Ortaokulumuzun tarihi binasındaki restorasyon tamamlandı. Mart sonundan itibaren yeniden eğitime devam edecek.”

Uludağ öğrencilerinden Teknofest atağı

Bu yıl… Uçuşla ilgili yarışma ve gösterileri Bursa’da Yunuseli Havaalanı’nda yapılacak Teknofest bilimsel anlamda yarışmaların yapıldığı bir organizasyon olarak yıldan yıla artan bir ilgi görüyor..

Nitekim…

Bursa Uludağ Üniversitesi, bu yıl Biyoteknoloji ve İnovasyon Yarışması’na 4 takımla, Sağlıkta Yapay Zeka Yarışması’na da 8 takımla katılmak üzere başvurularını yaptı.

Şimdi projeler hazırlanıyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X