Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Meclis’teki tünelde Bursa’nın yeri: Burası Anadolu Medeniyetler Yolu

Köşe Yazısını Dinle

Cuma sabahı… Kısa adıyla YTB olarak bilinen Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı tarafından Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde organize edilen doğumunun 75. yılında Dr. Sadık Ahmet’i anma ve yaşamını anlatan kitabın tanıtım toplantısı için Bursa’dan yola çıkarken farklı duygular içindeydik.

Batı Trakya’da baskı altında yaşayan Türklere umut ışığı olan, “Türküm” dediği için hapse gönderilen bir kahraman 1995’teki şaibeli bir trafik kazasıyla yaşamını yitirmesine karşın varlığını sürdürüyor.

Önce…

Yıldırım Belediye Meclisi Üyesi dostumuz Ali Mollasalih organizasyonuyla Bursa Hakimiyet Gazetesi Başyazarı meslektaşımız Namık Göz ve Ahmet Hoçka ile birlikte son Başbakan Yardımcısı olan TBMM’de İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu’nu Meclis’teki makamında ziyaret ettik.

O da…

Sıcak evsahipliği yanı sıra, akşam saatlerinde boş olan TBMM’de kısa bir gezinti yapmamızı sağladı. Balkondan Genel Kurul salonunu izlerken milletvekili tartışmaları gözümüzde canlandı. İktidar ve muhalefet kulislerinde de sıcak sohbetleri anımsadık.

15 Temmuz’daki hain kalkışmada bombalanan bölümlerde duygulandık.

En çok ilgimizi çekense…

Yeni yapılan ve milletvekilleri çalışma ofislerinin bulunduğu Halkla İlişkiler binasıyla tarihi TBMM binasını yeraltından birleştiren tünel oldu.

İlk kez gördüğümüz ve geçtiğimiz tünel gerçekten çok etkileyici olmuş.

Etkileyiciliği de…

Masmavi duvar zemine Anadolu sembolleri tarihi yapıların resmedilmesinden kaynaklanıyor.

Açıkçası…

Anadolu Medeniyet Yolu adı verilen tüneldeki Bursa bölümü gözümüze bir başka geldi.

Bursa’nın sembol yapılarından dünyadaki ilk çarşılı köprü olan ve Irgandı Köprüsü’nün, yine dünyanın ilk alışveriş merkezi olarak bilinen Kozahan’daki şadırvanlı caminin ve Yeşil Türbe’nin resmedildiği bölümde daha fazla durduk.

Meclis’teki Bursa’yla heyecanlandık.

Çavuşoğlu ile Bursa’nın gündemindeki projeler

Bursa’dan… Birlikte yola çıktığımız ekip arkadaşlarımızla TBMM’de İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu’nun konuğu olduk.

Sohbetimizde…

Bursa’nın gündemindeki projelerin Ankara’daki takibi ile ilgili bilgiler veren Çavuşoğlu’nun 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını da dinledik.

Doğrusu…

O gece Meclis’e girme ve Genel Kurul kapısının açtırma uğraşları, bomba atıldığı anda yaşananlar çok tarihi anılar.

Çavuşoğlu bu anıları kitap yapmalı.

Gazeteciliğin geleceği Yıldırım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde

Yıllarca… Anadolu’nun en güçlü yerel medyasına sahip Bursa’da İletişim Fakültesi’nin neden olmadığı tartışıldı. Gerçi Bursa Teknik Üniversitesi bünyesinde İletişim Fakültesi kurdu, ama faal değil.

Buna karşın…

Yıldırım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi hem gazetecilik, hem radyo-televizyon eğitimi veriyor.

Geçenlerde…

Yıldırım MTAL Müdürü Ömer Yılmaz ve Gazetecilik Alan Öğretmeni Özge Kuru ile öğrenciler Feyzanur Kardeş, Zeynep Sönmez ziyaretimize geldiklerinde gazetecilik eğitimini konuştuk.

Okulda…

2002’de açılan bölümün verdiği mezunların bazıları Bursa medyasında, bazıları da başka illerde gazetecilik ve televizyonculuk yapıyorlar.

Okulun bir özelliği de şu:

Türkiye’de gazetecilik eğitim veren 41 okul var. Bursa’da gazetecilik eğitimini yalnızca Yıldırım MTAL veriyor. Radyo-televizyon eğitimi ise Yıldırım MTAL ve Hamitler TOKİ MTAL’de var.

Sahaya çıkıp ‘sıcak haber’ yapıyorlar

Sohbetimizde… Yıldırım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ömer Yılmaz tablet bilgisayarını açıp habercimiz.net internet sitesini açtı.

Sonra da şunu söyledi:

“Öğrencilerimiz daha mezun olmadan sahaya çıkıp sıcak haber yapıyorlar ve bu haberler okulumuzun habercimiz.net sitesinde yayınlanıyor.”

Şunu vurguladı:

“Görüntülü yayın da yaptığımız bu sitenin mikrofonunu her yerde göreceksiniz.”

Teknik bakışta ‘kaygı’ var: Müsilaj her mart ayında kendini anımsatır

Geçen yıl… Marmara Denizi ve Gemlik Körfezi’nde ortaya çıkan müsilaj çevresel etkileriyle kaygıya yol açtı.

Gerçi…

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde ileri biyolojik arıtma çalışmaları sürüyor, ama TMMOB Bursa İKK Sekreteri Feridun Tetik teknik açıdan kaygılarını paylaştığı bir değerlendirme yaptı.

Diyor ki:

“Marmara Denizi’ndeki müsilajın kaynağı herkesce biliniyor. Fakat ovalardaki tekstil boyahaneleriyle Körfez’deki sanayi tesislerinin nasıl ıslah edileceğine dair planlama yok.”

Şunu anımsatıyor:

“2000-2020 Çevre Düzen Planı vardı. Yeni stadyum ve Şehir Hastanesi, TEKNOSAB,  BESOB bu planda yok.2040 Çevre Düzen Planı da ortada yok. ‘Nasılsa uymayacağız’ diye gerek görmüyor olabilirler.”

Uyarısında kaygı var:

“Nilüfer Çayı ve Körfez’i kirleten sanayi kuruluşlarını OSB’lere taşımayı ÇDP ile planlamazsak müsilaj her mart ayında kendini anımsatır.”

Bursa GastroFest hazırlıkları başladı

Bursa… Pek çok özellikleri yanında aslında bir gastronomi kenti. Fakat pek çok alanda olduğu gibi bunu da kaptırdığı iller turizmde hayli yol aldı.

İşte…

Bursa’nın hak ettiği bu özelliğini tanıtabilmek için Bursa Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde atılan adımlar belli aşamaya ulaştı ve haziran ayında Bursa GastroFest planladı.

İlk organizasyonun hazırlıkları da BTSO bünyesinde başladı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X