Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Milli proje yerli otomobil heyecan verici, ama Bursa ne kadar hazır?

Hafta içinde… Bursa Teknik Üniversitesi’ne ziyaretimizde, Rektör Prof. Dr. Arif Karademir’in de katılımıyla Gemlikli yerli otomobili konuştuk.

Gördük ki…

BTÜ akademisyenleri, akıllı otomobil teknolojisi getirecek olan proje için heyecanlı. O heyecanın ardından Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un açıkladığı Bursa Otomotiv İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde teknik eleman yetiştirme kararı geldi.

Bunlar önemli adımlar, ama konuya sanayici açısından da bakmak gerekiyor.

Onu da…

Bize bir otomobil değil, akıllı bir araç tanıtıldı” penceresinden yaklaşan BTÜ Otomotiv Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Kemal Furkan Sökmen’le konuştuk.

İşaret ettiği şu:

60 yıldır montajdan para kazanan sanayi nasıl olacak da bu devrime ayak uyduracak? Batarya teknolojilerine, sürücü üretimine, elektrikli motor üretimine seri üretim manasında yatırım yapan, yapmış kaç şirket var?”

Devam etti:

Bu denli iddialı bir tasarımı, alt ekipmanlarını hatasız tasarlayıp seri üretimde aynı kalite standardını yakalayacak kaç firmamız var? Hammaddede yurt dışına bağımlılığı bitirecek kaç firmamız var?”

Bu noktada…

Artık İtalyan, Fransız için araç üretmeyeceğiz. Bu araç hepimizin” dedi ve şunu vurguladı:

Sanayimizin, sanayicimizin inovatif yaklaşımlarla şirketlerini geliştirmesi gerekiyor. Bu sadece ekipman, üretim teknikleri ile ilgili değil insan kaynakları, yetişmiş personel özellikle yüksek lisanslı, doktoralı personel olarak insanımızı, gençlerimizi geliştirmek zorundayız.”

Ardından…

Akıllı otomobil yapan bir ülkenin şehirlerinin de akıllı olması gerekmiyor mu? Türkiye’nin Detroit’i olan Bursa’mızın isminin hakkını verme zamanı geldi” dedi ve şuna dikkat çekti:

Otomotivin başkenti olarak nitelendirilen Bursa’mız artık daha güçlü olacak. Nüfusu artacak, geliri artacak, hayat standartları artacak, nitelikli insan sayısı artacak. Yani Bursa yerli otomobil ile büyüyecek.”

Sorusu da şu:

Bursa bu büyümeye hazır mı?”

 

Yerli otomobil neden bu kadar ses getirdi?

Türkiye savunma sanayi alanında çok büyük başarılara imza attı. İHA’lar, SİHA’lar, güdümlü füzeler üretti, denizaltı yaptı. Fakat hiçbiri yerli otomobil kadar heyecana yol açmadı.

Nedenini…

BTÜ Otomotiv Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Kemal Furkan Sökmen şöyle açıkladı:

Otomobil hepimizin hayatına direkt temas eden bir araç. Hatta, günlük sohbetlerin başkahramanı. İşte o kahramanlardan biri artık bizim. Türkiye markalı bir otomobil olacak.”

 

İşletmeci daha az kazanacak, ama Termik vatandaşı zehirlemeyecek

Açıkçası… CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın’ın fotoğrafı hoşumuza gitti. Adeta gurur pozu vermiş Orhaneli Termik Santralı bacalarının önünde.

Nasıl gururlanmasın ki…

Vatandaşın zarar görmemesi için yatırım maliyetinin iki katı masrafla yapılan, Orhaneli Termik Santralı’nı devletin işlettiği yıllarda çalıştırılan baca filtreleri 2015 yılındaki özelleştirmeden beri devre dışıydı.

Çünkü…

Özelleştirilirken, işletmeciye baca filtrelerini 4 yıl çalıştırmama hakkı tanınmış ve kârının yüzde 10 azalması önlenmişti.

Vatandaşı umursamayan bu iznin uzatılması için yeni yasa çıkarılması gündeme geldiğinden beri Aydın tepkisini Ankara’da ve Bursa’da gösteriyor.

Sonunda…

İzin uzatmaları iptal edilince 5 termik santral kapatılırken, Orhaneli Termik Santralı da sistemini çalıştırdı, Orhaneli’nde yaşayanlar kurtuldu.

Erkan Aydın da ısrarla takip ettiği filtrelerin çalıştığını görmenin mutluluğunu yaşıyor.

 

İYİ Parti’li gençlerin motivasyon buluşması

Çoğu… Siyasete ilk kez adım attılar ve İYİ Parti çatısı altında siyaseti tanıdılar. Yeni bir partinin Gençlik Kolları olarak yapılanmalarını sürdürürken, diğer yandan da önlerindeki siyasi süreci planlıyorlar.

İşte…

Böyle bir ortamda İYİ Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Yusuf Akpınar, biraz da siyasi motivasyon amacıyla Gençlik Kolları’ndaki arkadaşlarını kahvaltıda buluşturdu.

Hem aralarına yeni katılanlarla tanıştılar, hem de neler yapacaklarını konuştular.

 

Türkiye’nin Afet Müdahale Planı Bursalı genç Burak Edin’e emanet

Fotoğrafa dikkatle baktık İçişleri Bakanı Süleyman Soylu afet planları ve hazırlıklarını ele almak için ilgili kurumlarla İstanbul’da toplantı yapıyor.

Tam arkasındaysa, Bursa’nın tanıdığı Burak Edin oturuyor.

Yıllar önce…

DYP İl Gençlik Kolları Başkanı olarak Bursa’da siyaset yapan, geleceği parlak genç siyasetçi görülmesine karşın kısa sürede elini çeken Burak Edin yaşamına 8 yıldır Ankara’da memur olarak devam ediyor.

Açıkçası…

Kısa adı AFAD olan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın Personel ve Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı’nda görev yapıyor.

Üstelik…

TAMP olarak bilinen Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında faaliyet gösteren ulusal düzeyde 28, yerel düzeyde 26 hizmet grubundan biri olan Hizmet Grupları Lojistiği Hizmet Grubu çalışmalarını yürütüyor.

O fotoğrafta da…

İstanbul’un afet hazırlıklarına ilişkin toplantıda kendi hizmet grubunun sunumu yaptığı için yer aldı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X