Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Nilüfer’de iktidardı, Osmangazi’de muhalefeti yaşıyor: 2 kentin gözlemi

Aslında… Mesleği mimar, fakat Bursalılar onu daha çok ekrandan tanıyor. Bir dönem Olay TV’nin başarılı ana haber sunucusuydu. Fırat Emiroğlu’nun kariyerinde, Star TV yıllarıyla İstanbul da var. Bir süre de Amerika’da yaşadı.

Geçen dönem…

CHP’den Nilüfer Belediye Meclisi Üyesi seçildi. Mustafa Bozbey döneminde Belediye Başkanvekilliği yanında İmar Komisyonu ile Kültür Turizm Sanat Komisyonu başkanlıkları yaptı.

2018’deki yerel seçimde CHP Osmangazi Adayı olan Erkan Aydın’ın çağrısıyla CHP’den Osmangazi Belediye Meclisi’ne aday oldu ve seçildi.

Sohbet ederken…

Nilüfer’de yerel iktidarı görmüş, Osmangazi’de de yerelde muhalefeti yaşayan bir siyasi olarak iki ilçe arasındaki farkı sorduk.

Fırat Emiroğlu da söze “Nilüfer ve Osmangazi iki ayrı kent gibi” diye başladı ve şu karşılaştırmayı yaptı:

“İmar sorunu Osmangazi’de bazı yerlerde kilitleniyor ve çözülemiyor. Plan uygulanamıyor. Kaçak yapı afları da planı uygulamayı imkansız hale getiriyor. Nilüfer’de hem arazi yapısı, hem yeni kent olması açısından yapılaşma kontrol altında.”

Bu noktada…

“Sahip olduğu avantajla daha geniş açıyla bakılabildiği için imar planları kolay uygulanıyor” dedi ve ekledi:

“Daha da güzel yapıya sahip olabilirdi, ama 0.50 emsalli kentsel dönüşüm bozdu. Çok mağdur yaratan uygulama Nilüfer’i çok olumsuz etkiledi. Çünkü rantı yüksek.”

Şunun altını çizdi:

“Nilüfer herkesin yaşamak istediği kent. 450 bin nüfusu var. Yıllık yüzde 5.5 civarı büyüyor. Bu oran daha önce yüzde 7’lerdeydi. Yüzde 3-3.5 civarı da diğer ilçelerden içi göç alıyor.”

Ardından…

Osmangazi’deki kentsel dönüşümü değerlendirdi:

“Dönüşümü rantı yüksek yer destekliyor, cazibe çekiyor. Belediyenin yapıp sattığı Soğanlı kolay araziydi. İlk orada başlaması sorunu çözmüyor. Çok güzel mahalle oldu, ama dönüşüm değil. Oysa bölge rezerv alan olmalıydı.”

Bakışı şu:

“Kükürtlü değerli olduğu için dönüşüm yürüyor, ikinci etaba geldi.  Ben bu dönüşümün devamında Altıparmak-Çarşamba bölgesine de baskı yapacağını düşünüyorum.  Asıl ihtiyaç olan yerleri de zorlar.”

 

“Bursa’nın yararına işlere hayır diyemem”

Biri… Bursa’nın eski yerleşimi Osmangazi ilçesi, biri yeni Bursa olarak planlanan Nilüfer ilçesi. Birinde belediye meclisi üyesi olarak iktidarı gören, diğerinde muhalefeti yaşayan Fırat Emiroğlu şöyle düşünüyor:

“Osmangazi Belediye Meclisi Üyesi olarak Bursa’nın yararına olacak işlere hayır demek içime sinmez. Önemli olan, hangi parti olursa olsun Bursa’ya hizmet.”

Şu konuda da memnun:

“Mustafa Dündar başkanla güzel bir diyaloğumuz var. Bir çok konuda görüşümü soruyor.”

 

BUDO’daki indirimden AK Parti-CHP arasında Mudanya polemiği çıktı

Önce… Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş hafta içinde Mudanya BUDO iskelesinde “yüzde 40 indirimi” açıkladı.

Bunu…

CHP İl Başkanı İsmet Karaca ile Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın yine BUDO iskelesi önündeki açıklamalarında, indirim için Aktaş’la birlikte, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na teşekkür etmeleri izledi.

Sonrasında…

Aktaş’ın sosyal medyadan “Mudanya Bursa’nın ilçesidir” paylaşımına Türkyılmaz da “Sonunda Mudanya’nın Bursa’nın ilçesi olduğunu hatırlamanız sevindirici. Hazır hatırlamışken, Mudanya’ya karşı olan görevlerinizi de yerine getirirsiniz artık” cevabı verdi.

Ona da…

AK Parti Mudanya İlçe Başkanı İnci Söğütlü’den cevap geldi:

“Sizin de Bursamızın bir ilçesi Mudanya Belediye Başkanı olarak Büyükşehir Belediyesi’nin toplantılarına, her ilçe belediye başkanı gibi katılmanızı bir Mudanyalı olarak talep ediyorum. Nefsani gururunuzun bedelini Mudanyalı hemşerimize ödetmeyin.”

 

Servisçilerin hayal kırıklığı: S plaka ihaleleri

Konu iki boyutlu… Bir yanda, gelir amacıyla S plaka satışı yapan Büyükşehir Belediyesi, bir yanda da, bu ihaleler nedeniyle işi daralan servisçi esnafı var.

Üstelik…

Hafifletmeye çalışılan trafik sıkışıklığı da, yollara çıkan yeni servis araçlarından olumsuz etkileniyor.

İşte…

Servisçiler, S plaka ihalelerini izlerken yollardaki ihtiyaç fazlası S plakalı araçlar nedeniyle hayal kırıklığı yaşıyorlar. Büyükşehir’e de, “ihaleler bitsin” çağrısı yapıyorlar.

 

Moral veren görüntü… Çevre Yolu üstünde artık hızlı tren tabliyesi var

Gerçi… Zaman içinde umutsuzluğa kapıldığımız süreçleri hep birlikte yaşadık ve duyduğumuz gelişmeleri bu sütunlardan paylaştık.

Fakat…

Son dönemde hızlı trenle ilgili yaşanan gelişmeler yeniden umut veriyor.

Hatta, Bandırma’ya uzatılan hızlı tren için yapılan ihale henüz onaylanmamış olsa da, umudu artırıcı haberler geliyor.

İşte…

Böyle bir süreçte, yapımı 2012’de başlayan Bursa-Yenişehir hattının tamamlanması için çalışmalar da yeniden başladı.

Nitekim…

Bursa İstasyonu’nun bulunduğu Geçit’teki Balat’tan Yenişehir’e yönelen tren raylarının geçeceği güzergahta şu sıralar hızlı bir çalışma gözleniyor.

Örneğin…

Çağlayan Köy’den sonra Çevre Yolu’na gelen ve Oksijen Tesisleri yanına viyadük ayaklarının dikilmesinden sonra kalan çalışmalar yeniden başlarken, Çevre Yolu’nun üstüne viyadük tabliyesi kondu.

Araçların tünelden geçiyormuş gibi altından geçtikleri bu tabliye, hızlı tren için moral oldu.

 

Üniversite sıralamasına farklı veri kriteri

Bu sütunlarda… 209 üniversitede akademik performansa göre URAP’ın yaptığı araştırmada Bursa Uludağ Üniversitesi’nin 29, Bursa Teknik Üniversitesi’nin 71. sırada olduğunu aktardık.

Bununla ilgili…

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir eşit şartlarda değerlendirme olmadığı uyarısıyla şu veri kriterini gönderdi:

Bursa Teknik Üniversitesi; 2000 yılından sonra kurulan 95 üniversite arasında 12, Tıp Fakültesi olmayan 87 üniversite arasında 14, 6 binden az öğrencili 54 üniversite arasında 6, 109 Devlet üniversitesi arasında 48. sırada.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X