Tarih 20 Ocak 2012… “Okula nefes aldıracak proje öğrenciden” başlıklı yazımızda, Yeşilyayla Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinin reaktif güç kullanımı projesini duyurduk.
Proje…
Elektrik dağıtım şirketinin cezalandırdığı reaktif güç kullanmaktan okulları kurtarmayı amaçlayan kompanzasyon cihazı üretimini hedefliyordu ve Proje Sorumlusu olarak Yeşilyayla Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğretmeni Levent Yazıcı üstlenmişti.
Dahası…
Dönemin Okul Müdürü olan Ayhan Akbulut’un desteğiyle bir de Apis Enerji Verimliliği projesi başlatıldı. O projeye, dönemin Yıldırım Kaymakamı olan Mehmet Yapıcı destek verdi. Fatsa’ya atanınca, yerine gelen Mehmet Aydın ise Levent Yazıcı ve arkadaşlarının tam anlamıyla önünü açtı.
O aşamada…
2015 yılında İl Milli Eğitim Müdürü olarak Bursa’ya atanan Veli Sarıkaya projeye ilgi duydu ve Enerji Yönetim Birimi oluşturdu, başına da Levent Yazıcı’yı getirdi.
Kendisi gibi proje sorumlusu olan arkadaşı Şeref Akdeniz’le birlikte sohbet ettiğimiz Levent Yazıcı o zamandan beri yapılanları anlattığında adeta küçük dilimizi yutacaktık.
Örneğin…
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı tüm okulların elektrik, su, doğalgaz giderlerini EVeF16 adlı özel yazılımla takip ettiklerini öğrendik.
Rakamlar çarpıcı:
“55 okulun 1 aylık su tüketimi 4 bin metreküp. Bu okulların eğitim olmayan gece saatlerindeki tüketimleri 1.200 metreküp. Demek ki su şebekesinde kaçak var. O kaçaklar önlendi.”
Bunu anlatırken, İnegöl’deki Hacı Selim Yıldız Endüstri Meslek Lisesi’nin 6 bin 500 liralık su faturasının 15 liraya indiğini ekledi.
Enerji verimliliği çok yaygın bir kavram olmadığı gibi, pek önemsenmediğini bile söyleyebiliriz.
Ne var ki…
Levent Yazıcı ve 17 kişilik ekibi İl Milli Eğitim Müdürlüğü İl Enerji Yönetim Birimi olarak öncelikle okullar olmak üzere, bazı kamu kurumlarında elektrik, su, doğalgaz faturalarını takibe alıp gerektiğinde müdahale ediyorlar.
Ortaya çıkan inanılmaz tabloyu da Yazıcı açıkladı:
“Son 1 yılda Bursa’da sadece okullarda 3.5 milyon lira kazanç elde ederek paranın devletin kasasında kalmasını sağladık.”
Gerçekten de, alkışlanacak bir çalışma ve başarı.
Türkiye’nin ilk enerji birimi model oldu
İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde 2015 yılında oluşturulan İl Enerji Verimliliği Birimi aynı zamanda Türkiye’de kamuda kurulmuş ilk enerji verimliliği birimi oldu.
Enerji Bakanlığı’nın onaylayıp pilot proje kabul ettiği uygulama, şimdi model proje olarak Türkiye’ye tanıtılıyor. Bu amaçla da her ilden toplam 90 kişi Ankara’da eğitimdi.
Bu arada, İl Milli Eğitim Enerji Verimliliği Birimi için Şehreküstü’de Osmangazi İlçe milli Eğitim’in olduğu binanın giriş katı tahsis edildi.
Sudan elektriğe, doğalgazdan asansöre büyük tasarruflar
İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan ve Türkiye’de tek olan İl Enerji Verimliliği Birimi Sorumlusu Levent Yazıcı çalışmalarını anlatırken dikkat çekici rakamlar verdi.
Örneğin…
Okullara takılan kompanzasyon cihazları sayesinde reaktif güç kullanımı cezalarının önlenmesi yanında, bilgisayar yazılımıyla takibe aldıkları doğalgaz giderlerini en aza düşürdüklerini anlattı ve küçük bir örnek verdi:
“3 okula dış hava ısısıyla iç ısıyı karşılaştırıp ısıyı kendi ayarlayan ve sabit tutan ekopanel cihazları takınca doğalgaz faturası 7 bin 500 liradan 2 bin 500 liraya indi.”
Bir örnek daha verdi:
“İnegöl’de Kocatepe İlköğretim Okulu’nun 1 yıllık doğalgaz tüketimi 75 bin liraydı. 45 bin liralık yatırımla kazanı değiştirince 45 bin liraya indi. Kazanın ömrü 20 yıl, 1 yılda kendini amorti etti, devlet 19 yıl kazandı.”
Şu da ilginç:
“375 okulda 408 asansör var. Bunların yüzde 90’ı kırmızı işaretlenmiş, güvensiz asansörler. Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile birlikte çalışıp yüzde 55’e yakını bedelsiz düzeltildi.”
Yanı sıra…
Enerji Bakanlığı’nın kamu kurumlarından aldığı güvence bedeli hesaplamasının hatalı olduğunu tespit ettiklerini, itirazları üzerine kamu yararına hesaplamanın değiştiğini anlattı.
DP İl Başkanı Biliz’den Akşener’e: Gelin çatı adayımız olun
Siyasette 2019 hazırlıkları başladı. Bu noktada, MHP’den tabanıyla birlikte kopan Meral Akşener’le ilgili gelişmeleri izleyen DP İl Başkanı Ali Biliz söze
“Genel Başkanımız Gültekin Uysal’la görüşmesinde ben de vardım” diye başladı ve şu çağrıyı yaptı:
“Meral Hanımıneni parti kurmasına gerek yok, yabancısı olmadığı Gültekin Uysal liderliğindeki DP’ye katılsın ve 2019’da çatı adayı olsun.”
Şunu da ekledi:
“MHP’den ayrılan arkadaşları için endişeleniyorsa, şahsen ben görevi kendilerine devretmeye hazırım. Benim gibi düşünen pek çok il başkanı olduğunu da biliyorum.”
Bu arada…
DP İl’in geleneksel iftarı cumartesi akşamı Kültürpark’ta Göl Kafe Restoran’da gerçekleşecek.
İftar için DP Genel Başkanı Gültekin Uysal bu akşam Bursa’ya gelecek. Çalı’da vatandaşlarla teravih sohbeti yapacak olan Uysal yarın Emir Sultan Türbesi’ni ziyaret edip Kapalıçarşı turu yapacak, akşam da iftara katılacak.
Fatoş Birinç bilgilendirme yaptı
CHP’deki İl Kadın Kolları Başkanlığı değişimini aktarırken, eski başkan Fatoş Birinç’in Kadın Kolları Genel Merkezi’ne yolladığı WhatsApp mesajıyla istifa ettiği bilgisine yer verdik.
Vildan Özkula’nın atanmasından sonra arayan Birinç öncelikle, “Ben istifa etmedim, ettirildim” diye söze başladı ve “Genel Merkez acilen istifamı istedi fakat faksları bozuk olduğu için WhatsApp’tan yolladım, ertesi gün de yazılı ulaştırdım” dedi.
MHP’de iftar sürprizi: Genel Merkez 3 ilçeyi görevden aldı
Kongre süreci MHP için biraz farklı geçti. Farklılığı, Genel Merkez ve İl Başkanlığı’nın kongreleri tek adaylı istemesine karşın, bazı ilçelerde 2 adaylı kongreler oldu.
Üstelik…
O kongrelerden 3’ünde muhalif yapıda isimler ilçe başkanı seçildi.
Örneğin…
Yenişehir’de Önder Köse’nin, Mudanya’da Fehim Çaptık’ın ve Mustafakemalpaşa’da İhsan Keçeci’nin adaylıkları Genel Merkez çizgisine rağmen oldu. Hatta, 3 ilçenin seçilen başkanları referandumda hayor vereceklerini kongre konuşmalarında açıkladılar.
İşte…
Bu duruma karşı MHP Genel Merkezi’nin beklenen tavrı dün akşam iftar saatinde belli oldu ve üçünün de görevden alındıkları yazısı Bursa’ya ulaştı.