Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Onların görevi, çocuktan yaşlıya her kesimden ‘insana’ dokunmak

Şu bir gerçek ki… Toplumu ayakta tutan çok özel bağlar var. Bu bağlar da, çocuktan yaşlıya uzanan yelpazede aile temeline dayanıyor.

Bir anlamda…

Toplumsal sorumluluklar da aile temelinden başlıyor.

Ne var ki…

Her toplumda olduğu gibi, bizim toplumumuzda da o noktadan başlayan kimi sorunlar yaşanabildiği de bir gerçek.

İşte…

Çocuktan yaşlıya, tüm aileyi kapsayan ve bazı durumlarda riskli gruplar ortaya çıkaran bu alana yönelik sosyal hizmet anlayışıyla çalışan bir kurumumuz var: Bursa Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü.

Bünyesinde…

Ailesiz kalmış çocukları yetiştiren Sevgi Evleri de, problem yaşayan kadınlar için Sığınma Evleri de, yaşlılar için Huzurevleri de var.

Nitekim…

Bursa Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Yılmaz’la sohbet ederken, bu geniş alanda topluma hissettirilmeden yapılanları konuştuk.

Yılmaz, daha önce Milli Eğitim ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyelerinde çeşitli görevler üstlenmiş, sosyal ve demografik yapısı Bursa ile benzerlik gösteren Tekirdağ’da 5.5 yıl il müdürlüğü yapmış, genç ama deneyimli bir isim.

Gözlemlerimize göre…

4 Ekim 2019’dan beri görev yaptığı Bursa’da kurumun organizasyon yapısında ve hizmet anlayışında önemli değişimlere imza attı, çalışma hızını arttırıp hizmet alanını genişletti.

Üstelik, bunları sessiz sedasız yaptı.

Çocuktan yaşlıya her kesimden insana dokunan bir kurumun yöneticisi olarak “Bizim 82 milyona karşı sorumluluğumuz var” bilinciyle hareket ediyor.

Bu sorumluluğa…

Pandemi sürecinde insanı ve aileyi ayakta yutacak destek de eklendi. Bursa’daki destek hizmetlerini anlatırken çarpıcı bir rakam verdi:

“Pandemi sürecinde Bursa’dan 30 bin civarı başvuru aldık. Titiz ve hakça değerlendirmelerle 1.350 aileye, kriterler ve kat sistemi esas alınarak 1.100 liradan 4 bin 100 liraya kadar değiren rakamlarda destek ödemesi yaptık.”

Pandemiye özel destekte işyeri kapanan esnaf da, işsiz kalan müzisyen de var.

Kurumun öncelikli sorumluluk alanı riskli gruplar dışında sıkıntıya düşene toplumsal destek sağlanması, dayanışma anlayışının bir başka yansıması.


Sosyal Koruma Kalkanı 2 milyar liraya yaklaştı

 

Pandemiyle birlikte… Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Sosyal Koruma Kalkanı adıyla destek yardımları verildi.

Bu kapsamda…

Bursa’da Sosyal Destek programıyla toplam 183 bin 208 kişiye toplam 183 milyon 208 bin lira dağıtıldı. Biz Bize Yeteriz Türkiyem programıyla 51 milyon 285 bin lira, Kısa Çalışma Ödeneği olarak 262 bin 313 kişiye 1 milyar 195 milyon 934 bin 752 lira verildi.

Nakdi ücret ve işsizlik ödenekleriyle birlikte Bursa’da destek 1 milyar 763 milyon 100 bin 270 liraya ulaştı.


Huzurevine koronavirüs giremedi, en riskli gruptaki yaşlılar korundu

 

Yaşadığımız süreçte… İnsanlık çok kolay bulaşan ve çok hızlı yayılan koronavirüsle büyük bir sınav veriyor.

Bu sınavda…

Pandemiden en kolay etkilendikleri için en riskli grup kabul edilenler var. Yaşlıların bakımları bu nedenle daha da önem taşıyor.

Bursa’da…

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sorumluğunda 3; Büyükşehir, Nilüfer ve İnegöl belediyeleriyle 2 de özel olmak üzere toplam 8 huzurevi var.

Sohbet ederken…

Bursa Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Yılmaz özel bir noktaya dikkat çekti:

“Çok şükür ki, huzurevlerimize koronavirüsü sokmadık. Huzurevlerimizin bulunduğu bölgede haritanın kıpkırmızı olduğu dönemlerde bile yaşlılarımız yeşil bölgede sağlıklı yaşam sürdüler.”

Başarının sırrını da açıkladı:

“Personelimiz büyük bir fedakarlık yapıp 14 günlük vardiyayla çalıştı. Kendi evlerinden ayrılıp, 14 gün huzurevinde yaşlılarımızla birlikte ve onlara bakarak yaşadılar.”


Yuvadaki çocuklar aileye kavuşuyor

 

Toplumun gerçeği… Çeşitli nedenlerle aileleri tarafından terk edilen çocuklar var. Bu çocuklar, yetiştirme yurtlarında korumaya alınırken, topluma kazandırılmak için de yetiştiriliyorlar.

Bu noktada…

“Öncelikli hedefimiz çocuklarımızın aile ortamında yetişmesi” diyen Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Yılmaz çok özel bir bilgi verdi:

“Geçen yıl göreve başladığımda yurtlarımızda 0-6 yaş grubunda 43 çocuğumuz vardı. Onları aile sahibi yaptık. Şu anda verecek çocuğumuz yok.”

Anılara götüren kitap: Emirsultan-Heykel Arasında Nostaljik Gezinti

 

Her gelişinde… Masamıza yeni kitap bırakıyor. Adeta fabrika gibi üretip kitap yazan Ekrem Hayri Peker yine öyle yaptı ve 12. kitabını getirdi.

Üstelik…

Öncekiler gibi anılara götüren bir kitaptı: Emirsultan-Heykel Arasında Nostaljik Bir Gezinti.

Üstlendiği misyon çok önemli…

Büyüdüğü, yetiştiği, yaşadığı, çok sevdiği Bursa’yı gelecek nesillere anlatmak adına kent tarihi yolculuğu yaptırıyor okurlarına.

Köy Enstitüsü Mezunu bir babanın oğlu olarak kitapla büyüyen Ekrem Hayri Peker son kitabını şöyle anlattı:

“Büyüdüğüm yıllarda Bursa öngörülemez biçimde geometrik büyüdü. Daha 1970’li yıllarda mesire yerleri, şeftali bahçeleri elden gitti.”

Kaygısı şu:

“Yarın bunları torunuma anlatırken ve belki ‘Dedemin beyni sulanmış, hayal görüyor’ diyecek.”

Kitabın ikinci cildi Altıparmak-Çekirge Arası Nostaljik Bir Gezinti de yayına hazır. Fakat, titiz araştırmaları destek olmadan yayınlayabilmek kolay değil.

O da, Bursa’dan destek bekliyor.


Onun derdi Bursa’ydı: Semih Pala anıldı

 

Açıkça söylemek gerekirse… 5 yıl önce trafik kazasında kaybettiğimiz Semih Pala’nın tüm derdi Bursa’ydı. Parayla, makamla işi olmadı. Neleri çevirdiğini yakından bilenlerdeniz.

Düşüncesini önemseyip danıştığımız için de yokluğunu hissediyoruz.

Dostlarının Emirsultan’daki mezarı başında Semih Pala’yı andıklarını görünce duygulandık. Kurucusu olduğu Bursa Kent Konseyi’nin Çekirge Grubu ile çalışma arkadaşı olarak Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Recep Altepe de mezarı başındaydı.

 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X