Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Orhaneli’ndeki orman yangınının çıkış nedeni kesinleşti: Yakmışlar!

Şuna yıllardır alıştık: Yaz mevsimi geldiğinde orman yangınları artıyor. Bunun da farklı nedenleri var. Bazı yangınlar piknikçi ateşinden sıçrayan kıvılcımla, bazı yangınlar sorumsuzca atılan sigara izmariti kaynaklı çıkıyor.

Bazen de…

Ormanlık alanda piknik yaparken aşka gelip elindeki şişeyi ağaca vurarak kıran, ya da içindekini bitirdikten sonra karşıya diktiği şişeyi taş atarak parçalayan sorumsuzların ardından ormandaki cam kırıklarının güneş ışığını yansıtması sonucu kuru otların tutuşmasıyla da yangın çıkabiliyor.

Bütün bunlar…

Olmaması gereken, ama yaşanan orman yangını nedenleri arasında yer alıyor.

Fakat…

Bu yaz, özellikle de son 1 ay tuhaf bir durum var. Hemen her gün 8-10 ayrı yerde orman yangını çıkıyor. Böyle bir durumla hiç karşılaşmamıştık.

Öyle olduğu için de, ister istemez kafalarda “Acaba birileri ormanları bölge bölge yakıyor mu?” sorusu oluşuyor.

1.-yazi-1-001.jpg

Nitekim…

5 Ağustos’ta Orhaneli-Mustafakemalpaşa sınırındaki Çivril dağ köyünde çıkan yangın daha en başından itibaren kasıt görüntüsü veriyordu.

Çünkü…

Önce 6 farklı noktada çıkan orman yangınına Orman Yangın Söndürme ekipleri kısa sürede müdahale etmişler, ama yetişen itfaiye ile birlikte onlar söndürmeye çalışırken 3 farklı noktada daha orman yangını başlamıştı.

O nedenle…

1.-yazi-2-001.jpgToplam 9 noktada yangının çıktığı andan itibaren sabotaj üzerinde duruluyor.

İşte…

Bu kuşkunun bir sonuca ulaşıp ulaşmadığını Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın’a sorduk. Cevabı net oldu:

“Maalesef Orhaneli Çivril’de 145 hektar kızılçam ormanını kasıtlı olarak yakmışlar. Tespitlerimiz bunun bir sabotaj olduğunu gösteriyor.”

Şunu da ekledi:

“Fail ya da faillerini bulup ortaya çıkarmak için de Jandarma güçlerimiz yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor.”

Şu bilgiyi de verdi:

“Yanan ormanlık alanın hızla ağaçlandırılması için proje hazırlıyoruz. Bu çalışmayı sonbaharda başlatabilmek için de yanan ağaçların kesimi ihalesine çıkma hazırlığı yapıyoruz. Yanan ağaçlar kesilip saha temizlendikten sonra fiden dikimi yapılacak.”

 

Yeniden orman için 20 yıl gerek

 

2-237.jpgOrhaneli-Mustafakemalpaşa sınırındaki Çivril köyünde yanan 145 hektar ormanda söndürme ve soğutma çalışmaları tamamlandı, araziye girildi.

Şimdilerde…

Bir yandan sonbaharda fidan dikimi projesi hazırlanırken, yanan ağaçların kesimi ihalesi hazırlığı da var.

Fakat…

Ağaçların yanı sıra, ormanda yaşayan canlılar da zarar gördü. Kimi hayvanlar yanarak telef olurken kimileri çevreye kaçmayı başardı.

Yanan alanın yeniden orman haline gelebilmesi için de en az 20 yıl gerekiyor.

 

Eskikaraağaç’ın yeni ‘dostluk’ öyküsü: Beyzanur’un leylekleri

 

3-174.jpgAlper Tüydeş fotoğrafı öyküleriyle birlikte çekebilen bir sanatçı. Karacabey’in Uluabat Gölü kenarında bulunan ve leylek köyü olarak tanınan Eskikaraağaç’ı da o öykülerle kamuoyu gündemine taşıdı.

Örneğin…

Balıkçı Adem Amca ile kayığının ucuna konan Yaren leyleğin öyküsü film bile oldu.

Dün de…

Eskikarağaç’ın yeni fotoğraflı öyküsüne sosyal medyada rastladık. Beyzanur Çakıl’ın leyleklerle olan dostluğunu şöyle anlatıyor:

Her gün babasının eve getirdiği balıklardan ayırıp evinin terasına alıştırdığı leyleklerine veriyor Beyza.

“Neden bunu yapıyorsun, bırak kendileri avlansınlar balık, yılan tutsunlar” dedim.

“Babam artık eskisi gibi balık yok gölde der hep. Ben de yavrularına yetecek balık bulamamalarından korktum ve bunu yaptım” dedi.

Ah be Beyzacım!

Dünya seni hak edecek kadar güzel değil!

Hemen her akşam üstü 6 leylek var yan çatılarda Beyza’yı bekleyen.

Beyza bugünlerde hüzünlü. Leylekleri göç etti çünkü. Seneye baharı şimdiden iple çekiyor, biliyorum.

 

4-089.jpgPanorama Müze’de yaz senfonisi

 

Bursa’nın Osmanlı tarafından fethini büyüleyici bir ortamla anlatan Panorama 1326 Fetih müzesi yaşayan mekan olarak sosyal faaliyetlere de yer veriyor. Bu kapsamında müzede açılan Ara Güler Fotoğraf Sergisi’nin ardından bir de senfoni konseri var.

Genel Sanat Yönetmenliği’ni Cihat Aşkın’ın yaptığı ve CAKA 2019 Müzik Yaz Akademisi Konseri olarak gerçekleşecek etkinlik 24 Ağustos Cumartesi günü saat 18.00’de başlayacak.

 

Akçalar ve Hasanağa OSB’ler HOSAB çatısı altında birleştiler

 

5-053.jpgİkisi de Bursa’nın en batı ucunda faaliyet gösteriyorlar ve birbirlerine de çok yakınlar. İkisi de yakın zaman öncesine kadar Islah Sanayi Bölgesi olarak faaliyet gösteriyorlardı, Organize Sanayi Bölgesi oldular.

Bir süredir de…

148 hektar alanda faaliyet gösteren ve kısa adı HOSAB olan Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi ile 67 hektar alanda faaliyet gösteren ve kısa adı AKOSAB olan Akçalar Organize Sanayi Bölgesi’nin birleşmesi girişimleri vardı.

Hatta…

Birleşme yönünde karar alınan Vali Yakup Canbolat başkanlığındaki toplantıyı bu sütunlardan aktardık.

İşte…

2 yıla yakın süren o girişimler sonuç verdi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı birleşmeyi onayladı. Böylece AKOSAB ortadan kalkarken, 2 OSB HOSAB bünyesinde birleşti.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X