“Yeni bir Bursa kurmak için belediyede çalışma yapılıyor. Tıpkı İstanbul’un Ataköy’ü gibi olacak.”
Yeri de tarif etti:
“İhsaniye, Karaman ve Beşevler’in ortasındaki bir bölge düşünülüyor.”
Haberi…
“Bursa’nın Ataköy’ü” başlığıyla Hakimiyet’e manşet yaptık ve projeyi Bursa’ya ilk duyuran olduk.
Sonra …
Yeni kent için isim arayışları başladığında Cumhuriyet Mahallesi adı gündeme geldi. Fakat, biraz da gazetedeki haberlerin etkisiyle Ataevler adı kabul gördü.
O zamanlar henüz Nilüfer diye bir ilçe yoktu. Yalnızca İzmir Yolu ile Mudanya Yolu arasında; İhsaniye, Karaman, Beşevler ve Fethiye köylerinin ortasında yeni bir kent planlanıyordu.
Aradan 28 yıl geçti…
Mahalle olarak yola çıkılan yeni kent projesi gerçekten modern bir kente dönüştü ve yeni Bursa hedefinden Nilüferdoğdu.
Projede…
Dönemin Bursa Belediye Başkanı Ekrem Barışık ile belediye meclisinde görev yapan Kemal Türkün, Gönen Çakmakçı, Eser Ceyhan, Korhan Durusoy başta olmak üzere pek çok kişinin imzası ve emeği var.
Bursa’da yaşayan herkesin oturmak istediği bir kent armağan ettiler, yeni Bursa’nın temellerini attılar.
Şimdi..
Tıpkı Nilüfer’de olduğu gibi Osmangazi’de bir süreç ilerliyor.
Daha doğrusu…
Ataevler projesiyle başlayan ve Nilüfer’in doğuşunu getiren gelişmelerin benzeri Osmangazi’nin Yunuseli bölgesinde yaşanıyor.
Eski havaalanının hemen altından başlayan, Gündoğdu Yolu’nun batısındaki bölgede yeni bir kent planlanıyor. Bir ucuBağlarbaşı-Hamitler’e, bir ucu 1050 Konutlar-Akpınar bölgesine uzanan geniş bir bölgede çok titiz planlama yapılıyor.
Planda…
Yeni kente hayat verecek olan ve Yakın Çevre Yolu ile Mudanya Yolu’nu birbirine bağlayacak bulvar var. Bu bulvar bir yönüyle de Filament Kavşağı’ndan Ata Bulvarı’na bağlanacak ve oradan İzmir Yolu’na ulaşacak.
Bu bulvar, Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nın karşılığı gibi olacak.
Planlamada…
Modern sitelerden oluşan konut alanlarından kültürel alanlara, okul-sağlık-ibadet-kültürel alanlardan alışveriş merkezlerine kadar her şey ayrıntılarıyla planlandı.
Üstelik…
Henüz Bursa kamuoyunun ilgisini pek çekmedi, ama bölgede yapılaşma başladı bile.
Bir bakıma…
Osmangazi’nin Yunuseli’nde Nilüfer’e kardeş geliyor.
***
Pomaklar’dan 3 ana konuda hedef: Dil, kültür, tarih
Yakın zaman öncesine kadar kamuoyu gündemine gelmeyen etnik yapılar son dönemde tartışmalara açık hale geldi. Bu da, etnik yapılanmaları getirdi.
Nitekim…
Balkanlar’da Yunanistan-Bulgaristan-Makedonya sınırlarının birleştiği bölge ana vatanları olan Pomaklar sivil toplum örgütlenmesi olarak hızla büyüyorlar.
Şu anda…
Kendi kaynaklarına göre 28 ilde Pomakların yaşadığını tespit etmişler. 10 ilde de dernek kurarak örgütlenmişler. Bu derneklerin oluşturduğu ve kısa adı Podef olan Pomak Dernekleri Federasyonu ilk genel kurulunu geçtiğimiz hafta sonu Bursa’da yaptı.
Kongre sonrası…
Podef Başkanı Bayram Erat ile Başkan Yardımcısı Ercan Çokbankir ve federasyon yönetiminden Bursa Derneği Kurucu Başkanı Ünal Şipkan, İnegöl Derneği Kurucu Başkanı olan Yenice eski Belediye Başkanı Hasan Aksu veBursa Pomak Derneği Başkanı Orhan Şen ziyaretimize geldiler.
Sohbette…
Podef Başkanı Bayram Erat ile kuruluş aşamasında olan ve önümüzdeki süreçte federasyona katılacak illerin derneklerini konuştuk.
Bugüne kadar…
Özellikle Balkanlar’da büyük baskı gördüklerini, o nedenle örgütlenmede geciktiklerini söyledi.
Ardından…
Federasyon olarak ana hedef belirledikleri üç konuyu açıkladı:
“Biz Pomaklar olarak 3 ana hedef belirledik: Dilimiz, kültürümüz, tarihimiz. Bunları devletin de desteğiyle yaşatmak istiyoruz.”
Bu noktada…
Dil konusunun Kürtçe Okul gibi algılanmamasını istedi ve “Okullarda seçmeli ders olarak Pomakça konabilir. İsteyen bu sayede öğrenebilir” dedi.
Kırsaldaki köylerde annelerin çocuklarına Pomakça öğrettiklerini, ancak kent yaşamında bu geleneğin sürdürülemediği gerekçesiyle okullarda seçmeli ders istediklerini vurguladı.
Şu noktada da hassas:
“Biz bu ülkeyi seviyoruz. Vatanımız burası. Bu bayrak altında yaşamak çok güzel. Ülkenin bütünlüğü içinde kültürümüzü yaşatmak istiyoruz.”
Şunu de ekledi:
“Biz asimile olmadık, entegre olduk.”
***
Bursa’nın çınarlarından Cafer Ercan’ı da uğurladık
Pazar akşamı… Cep telefonumuzun ekranında Fatoş Öztürk’ün aradığını görünce içimizin sızladığını hissettik.
“Abimi biraz önce kaybettik” derken sesi titriyordu.
Son yıllarda sağlık savaşı veren yorgun bir savaşçı gibiydi. İçini sevgiyle doldurduğu kocaman kalbi ve güçlü bünyesiyle cilt kanseri, beyin kanaması, troid bezi, kalp krizi,. böbrek yetmezliği gibi sorunları atlatmış, yaşama inatla sarılmayı sürdürmüştü.
Fakat…
Yaşadığı beyin felci nedeniyle bir süredir yoğun bakımda tutuluyordu. Nitekim 29 Ağustos günü Cafer Ercan’ın dua beklediğini bu sütunlardan aktardık.
O nedenle…
Her an kötü bir haber gelebileceğini biliyorduk, ama yine de çok etkilendik.
Dün…
Mustafa Çağlar ile birlikte katıldığımız Ulucami’deki cenaze namazı sırasında avluda toplananlara şöyle bir baktık:
Cafer Ercan gerçekten dost biriktirmiş.
Yıllarca siyaset yaptığı Adalet Partisi ve kurucusu olmanın ötesinde tüm varlığını ortaya koyduğu Doğru Yol Partisi’ndeki yol arkadaşları son yolculuğunda onu yalnız bırakmamışlardı.
Yanı sıra…
Siyaseten rakip olduğu Anavatan Partisi kadrolarını, CHP siyasetçilerini Ulucami avlusunda topladı.
İşadamları da oradaydı. Herkesin dilinde aynı ifade vardı:
“Cafer Abi başka biriydi. Onun gibi dost kolay gelmez. Onun kadar insanla sevgiyle yaklaşan biri kolay bulunmaz.”
Gerçekten de öyleydi. Bursa siyasetinin unutulmaz isimlerinden, AP’nin efsane il başkanı Karniş lakaplı Hüseyin Karamehmetoğlu’nun yeğeni olarak o da Bursa’nın unutulmazları arasında yerini aldı.
Dün…
Ulucami’nin avlusundan, Bursa’nın çınarlarından birini daha ebedi yolculuğuna uğurladık. Bursa siyaseti Cafer Abi’sini kaybetti. Başımız sağolsun, Allah rahmet eylesin.