Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Protestolarına Atatürk’ten övgü: Bursalı kadınlara 100 yıllık vefa!

Tarih 27 Aralık 1919… Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, işgal sonrası Kurtuluş Savaşı kıvılcımı için Samsun’a çıktı, Erzurum ve Sivas kongrelerini yaptı ve Ankara’ya geldi.

14 gün sonra da…

Yani 10 Ocak 1920’de işgale başkaldırmayı topluma yaymak amacıyla gazete çıkarmaya başladı. Hakimiyet-i Milliye adlı 4 sayfalık gazetenin başyazarlığını da üstlendi, ama o başyazılarda adı yerine yıldız işareti kullanmayı tercih etti.

İlginç olan şu:

Bu gazetenin bazı sayılarındaki bazı haberler, konularla ilgili tez ya da akademik araştırmalar için çevrilmiş, fakat başta ilk sayı olmak üzere gazetenin tamamına ilişkin Latin harflerine çeviri yok.

Bunu fark eden Kent Kültürü Derneği Başkanı Mutlu Çınar öncelikle ilk sayının çevirisi için harekete geçti. Çeviriyi de Bilecik’teki Şeyh Edebali Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Bilgin yaptı.

O çeviri sonucu…

Atatürk’ün kurduğu ve başyazarlığını yaptığı Hakimiyet-i Milliye gazetesinin 10 Ocak 1920’de yayınlanan ilk sayısının ikinci sayfasında “Bursa hanımlarının protestoları” başlıklı haber olduğu ortaya çıktı.

İşte…

Kent Kültürü Derneği başkanı Mutlu Çınar ve Başkanvekili Yunus Aydın tıpa tıp gazete olarak yapılan çeviriyi getirdiklerinde, 100 yıl sonra ortaya çıkan Bursalı kadınlar haberi nedeniyle biz de heyecanlandık.

Haber…

Anadolu’nun bugün aynı his ve emelle çarpan kalbinde yalnız erkekler değil, Anadolu’nun muhterem hanımları da büyük bir mevki sahibi oldular” cümlesiyle başlıyor ve şöyle devam ediyor:

Öteden beri tarihin büyük zaferlerinde büyük kadın simaları da Şark’ta eksik değildi. Asr-ı Saadet’te mücahidinin başı ucunda ve hatta muharebe safları arasında bir çok fedakar ve cengaver kadınlar görüldü.”

Ardından…

Kadınların savaştaki kahramanlıklarını anlatan satırları “Hilal-i Ahmer, yani Kızılay hizmetlerinde gösterilen fedakârlık vurgusu izliyor.

Sonra da…

Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Temsiliyesi’ne 24 Bursalı kadının verdiği dilekçe aktarılıyor.

Vatan işgaline Bursa’nın İslam Kadınları’nın üzüntüsü vurgulanan dilekçede, “işgale göz yuman medeniyet alemi protesto” ediliyor.

100 yıllık kadın tepkisi 100 yıllık vefa

 

Atatürk’ün kurup başyazarlığını yaptığı Hakimiyet-i Milliye adlı gazetenin ilk sayısında yer alan “Bursa Hanımlarının Protestoları” başlıklı haberde, Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Temsilciliği’ne dilekçe vererek vatanın işgalini protesto eden Bursalı 24 kadının adları da var.

Kent Kültürü Derneği Başkanı Mutlu Çınar ve Başkan Yardımcısı Yunus Aydın, dilekçenin gazetede yayınlanmasının 100. yılı nedeniyle, 10 Ocak’ta kutlanan Çalışan Gazeteciler Bayramı’nın daha anlamlı hale geldiğini söylediler.

Büyükşehir’in 70 bin kişiye gönderdiği ‘katkı payı’ ihbarına tepki var

 

Herkes şokta… BUSKİ’nin 70 bin kişiye gönderdiği katkı payı ihbarlarını bu sütunlarda dün paylaştık.

Gördük ki…

Altyapı yatırımlarıyla ilgili yasanın belediyelere tanıdığı hak olan katkı payları için geriye dönük yapılan uygulama geniş bir çevrede tepkiye yol açmış.

Nedenlerin başında, 2014 yılında yapılan su-kanalizasyon ve asfalt gibi altyapı hizmetlerinin bugün unutulmuş olması geliyor. Meblağı yüksek bulanların sayısı da çok fazla.

Soru şu:

Büyükşehir Belediyesi ekonomik sıkıntıyıı çözmek için vatandaşı mı kaynak görüyor? Nereden çıktı bu katkı payı?”

Çarpıcı örnekler de var:

Millet Mahallesi’nde yıllar önce yapılan şüyulamayla 12.5 dönümlük alan elde edilmiş. 99 kişi buraya paydaş gösterilirken kamusal alan olarak ilan edilmiş.

Vatandaşın tepkisi şu:

Ben orada paydaşım, ama bir şey yapamıyorum. Belediye de yapmıyor. Fakat yapmadığı hizmete katkı payı çıkarmış. Bu hak mı, adalet mi?”

İmamoğlu’na Bekir Öner ziyareti

 

Bekir Öner uzun yıllar Bursa’da siyaset yaptı. DYP’de İl Sekreteri ve İl Başkan Yardımcısı olarak yönetimlerde yer aldı. Tekstilin hızlı olduğu dönemlerde “Anadolu’ya mal yetiştiremeyen” tekstilcilerdendi.

Bir süredir İstanbul’da yaşıyor, ama aklı hep Bursa’da. Dost ziyaretleri için sık sık geldiği gibi, Bursa siyasetini takibi sürdürüyor.

Dün sohbet ederken, “Şimdi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yanından çıktım” dedi. Ne konuştuklarını söylemedi, ama keyifliydi.

İYİ Parti delege seçimini 9 ilçede aynı gün ve aynı saatte yapıp bitirecek

 

Kongre sürecine giren İYİ Parti’de, ilk adım delege seçimi belli oldu. Üstelik, faklı bir yöntemle delege seçimi yapılacak.

Buna göre…

Üye sayısı 400’ün üzerinde olan Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, İnegöl, Mustafakemalpaşa, Karacabey, Mudanya, Gemlik ve Orhangazi’de delege seçimi yapılırken, diğer ilçeler üye sayısı 400’ün altında kaldığı için tüm üyeler delege kabul edilecek.

Bunun yanında…

9 ilçede delege seçimi aynı gün ve saatte olacak. 19 Ocak Pazar günü seçim saat 13.00’te başlayıp 18.00’de sona erecek.

1.326 üyeli İYİ Parti Osmangazi İlçe Başkanı Dr. Mehmet Hasanoğlu şu bilgiyi verdi:

İsteyen herkesin delege adayı olabilmesini arzuluyoruz. Bu nedenle seçimler çarşaf liste yöntemiyle olacak. Bu yöntemle, 1.326 üyemizin de delege olabilmeleri için önlerini açmış oluyoruz.”

Şunu da vurguladı:

Üyelerimize şeffaf, katılımcı ve demokratik bir seçim süreciyle demokrasi şenliği yaşatacağız.”

Gemlikli yerlinin 3. aracını Gemlik istiyor

 

Yerli otomobilin Gemlik’te üretileceği açıklandığında karşı çıkanlar oldu, ama CHP’li Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan ilk destek verenlerden biriydi.

Sertaslan sosyal medya üzerinden sipariş vererek desteğini sürdürdü.

Mesajı şu:

Üretilecek yerli otomobilin birincisi Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ait. İkincisini Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a bırakabiliriz. Üretilecek üçüncü araca ise Gemlik Belediyesi olarak talibiz.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X