Açıkçası… Koronavirüs mücadelesinde Türkiye örnek olacak bir başarı gösterdi. Pek çok ülkede vaka sayısı ve can kayıpları inanılmaz rakamlara ulaşırken, Türkiye zamanında alıp sıkı uyguladığı önlemlerle bu başarıya ulaştı.
Bu kapsamda…
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı tabloda vaka sayısı ve can kayıplarının her geçen gün azalması, iyileşen hasta sayısının artması toplum için de büyük bir moral ve umut oluyor.
O bakımdan…
Ekonomik boyutta yaşayan sıkıntıların giderek büyümesine karşın, evde kalma süreleri ve sokağa çıkma yasakları uzadığı için toplumsal psikolojinin etkilenme belirtilerine karşın, alınan önlemlerin uygulanmasına bir süre daha devam edileceği beklentisi vardı.
Ne var ki…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki akşam Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamadaki normalleşme adımları hem sürpriz oldu, hem de sevince ve heyecana yol açtı.
Oysa…
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da vurguladığı gibi önlemleri sürdürmemiz gerekiyor. Biraz daha zamana ihtiyaç var. Fakat, geçtiğimiz haftadan itibaren yollarda yavaş yavaş artan trafik, dün normal akışına döndü ve ana caddelerde trafik sıkışıklıkları yeniden başladı.
İşte…
Böyle bir süreçte Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Eldemir’le konuştuk.
İlk mesajı şu oldu:
“Türkiye, salgının daha başlangıç aşamasındaki erken dönemde aldığı tedbirler ve yine tedaviye erken başlamanın avantajını görüyor.”
Şunu vurguladı:
“Ülkemizde uygulanan mücadele ve tedavi yöntemi Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylandı ve yakından takip ediliyor.”
Ardından…
“Bursalı hemşerilerimiz rahat olsunlar, hastanelerimizde hiçbir sıkıntımız yok” dedi ve özel bir mesaj iletti:
“Salgınla mücadelede çok önemli bir aşama kaydettik. Sonuca ulaşabilmek için biraz daha zamana ihtiyacımız var. Onun için, sosyal mesafeye dikkat edelim, kalabalık iftarlardan kaçınalım, maskeyi ihmal etmeyelim.”
Şunu da ekledi:
“Gevşemeyelim, tedbiri bırakmayalım, bayramı huzur içinde geçirelim.”
Bursa’nın sağlıkta altyapı eksiği kalmayacak
Hafta sonu… Harmancık Devlet Hastanesi ihalesinin haziranda olacağını, Büyükorhan ve Ali Osman Sönmez Çekirge Devlet hastaneleri için tamamlama ihaleleri yapılacağını AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin’den duyurduk.
Yaşadığı kent Bursa’yla özel ilgilenen Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Eldemir ek olarak Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar Hastanesi projesinin tamamlanmak üzere olduğunu söyleyip şunu ekledi:
“Bursa’nın sağlık altyapısı eksiğinin kalmaması için elimizden geleni yapıyoruz.”
Özel spor salonlarına korona darbesi: Destek verilmezse batacaklar
Koronavirüs salgınının görünmeyen etkileri var ki, salgın sonrası ekonomide ve günlük yaşamda asıl bunlar sorun olacak.
Örneğin…
Dünya Şampiyonu Güreşçi olan, son dönem spor salonu işleten Kadir Gırdoğlu ile sohbet ederken, pek konuşulmayan bir alana dikkat çekti:
“İçişleri Bakanlığı 15 Mart genelgesiyle beden eğitimi ve spor kulüpleriyle spor salonları kapatıldı. Sonra unutulan bu sektör şu an çok zor durumda.”
3 aya yakın kapalı olan özel spor salonlarının büyük bir ekonomik sıkıntı içinde olduklarını vurgulayan Gırdoğlu’nun dile getirdiği tablo ciddi:
“Salonlar kapalı, ama kira ödemeleri devam ediyor. Vergi, stopaj, elektrik, su faturalarıyla çalışanların sigortaları devam ediyor. Bu büyük yük işletme sahiplerini çok ciddi sıkıntıya sokuyor.”
İsteği de şu:
“Kiralar düşürülüp 1 yıl vergi alınmamalı, krediler de 1 yıl ertelenmeli. Yoksa bu sektör ayakta kalamaz, salonların çoğu kapanır”
Fenerbahçeli kalecinin yardımları yerine ulaştı
İlk kampanya Bursaspor kaptanı Selçuk Şahin’den geldi ve koronavirüs salgını kapsamında ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere Kızılay Bursa Şubesi’ne gıda kolileri bağışladı.
Ardından…
Fenerbahçe’nin genç kalecisi Altay Bayındır yine ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere Kızılay Bursa Şubesi’ne gıda kolileri bağışladı.
Genç kalecinin bağışladığı koliler, Kızılay Bursa Şubesi Başkanı Davut Gürkan’ın da katıldığı Kızılay ekipleri tarafından evlerine gidilerek ihtiyaç sahiplerine teslim edildi.
Anneler evde, diyetisyenler yayında: Dersimiz, ramazanda beslenme
Büyükşehir Belediyesi kuruluşu Besaş’ın son dönemde belki de en etkili kampanyası oldu. Diyetisyenlerin başta fabrikalar olmak üzere okullara yaptıkları ziyaretlerde çocukların sağlıklı beslenmesi için anlattıkları, aslında günlük yaşam içinde önemli bir eğitimdi.
Programlar bu nedenle büyük ilgi gördü, pek çok okul, fabrika ve kurumdan davet geldi.
Ne var ki…
Koronavirüs salgınıyla birlikte Besaş’ın annelere sağlıklı çocuk beslenmesi eğitimi verdiği Diyetisyen Annem projesi aksadı. İnsanların evlerine kapandıkları süreçteyse eğitimler sosyal medya üzerinden devam etti.
İşte…
Uygulama bu akşam yeni bir aşamaya geçiyor. Çünkü, Diyetisyen Annem diyetisyenleri ilk kez canlı yayında evlerdeki annelerin sorularını cevaplayacaklar.
Projenin instagram hesabından saat 21.30’da başlayacak canlı yayında Diyetisyen Fatih Bıçaklar ve Uz. Dr. Veysel Ciğerli annelere ramazanda beslenmeyi anlatacaklar.
Öğrenciler, sağlıkçılar için siperlik yaptı
Dünya zor bir salgınla baş etmeye çalışırken Türkiye farklı bir başarı elde etti. O başarı, sağlık çalışanlarının fedakarlığı ile birlikte toplumsal dayanışma anlayışımızdan kaynaklanıyor.
Nitekim…
Salgında gereksinimi artan ürünler için herkes bir şeyler yapabilme çabasında. Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri de sağlık çalışanları için yüz siperlikleri ürettiler.
Öğrencilerin yaptıkları bu siperlikler okul yönetimi tarafından Mudanya Devlet Hastanesi’ne teslim edildi.