Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Sağlık Müdürü Kaşıkcı: Nasıl oldu da Türkiye ortalamasının üstüne çıktık?

Soruyu… İl Sağlık Müdürü Dr. Halim Ömer Kaşıkcı’ya açık açık sorduk. Vaka sayısında 1 Haziran’a kadar Türkiye ortalamasının altında olan Bursa’nın 1 Haziran’dan itibaren yükselişe nasıl geçtiğini öğrenmek istedik.

Gördük ki…

Aylardır pandemi mücadelesi için gece gündüz mesai yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Halim Ömer Kaşıkcı da çok dolu.

“Evet, 1 Haziran’a kadar Türkiye ortalamasının altında seyreden Bursa’da, 1 Haziran sonrası normalleşmenin de etkisiyle 9 Haziran’dan itibaren vaka sayıları hızla tırmandı” diyerek söze başladı.

Vaka sayısını arttıran unsurlar arasında birkaç toplu cenaze ve taziye evi ziyaretiyle mevsimlik tarım işçilerinden kaynaklanan etkiler zaten biliniyor.

Bunların yanında…

Mart ayından itibaren süreci çok dikkatli götüren toplumsal anlayışın zafer kazanılmış ve virüs ortadan kalkmış havasına girmesi en önemli etken.

Nitekim…

Dr. Kaşıkcı da konuya bu açıdan yaklaştı:

“Pandemi sadece sağlığın problemi değil. Ulusal bir mücadele ve hâlâ da olmaya devam ediyor. Sadece sağlık kuruluşları mücadelesiyle bu işin altından kalkamayız. Toplumun katkısı çok önemli.”

Uyarısı şu:

“Tüm kurum ve kuruluşlara, belediyelere,  kolluk kuvvetlerine,basına, sanayi işletmelerine, herkese irili ufaklı görevler düşüyor. Hepimizin dikkat etmesi ve mücadeleyi bırakmaması gerekiyor.”

Peki…

Salgın, Bursa’da hangi ilçelerde ve hangi oranda etkili?

İşte cevabı:

“Sağlık Bakanımız tanımlama yaparken İstanbul için Türkiye’nin yüzde 53’ü diyor. Bursa için de bu durum özellikle 3 ilçemizde kendini gösteriyor. Yıldırım, Osmangazi ve Gürsu’da vaka sayımız artıyor.”

Şunun altını çizdi:

“Artışın yüzde 40’ının Yıldırım’da olduğunu söylersem tablo daha iyi anlaşılır. Gürsu’da rakamsal anlamda çok olmasa bile, vaka sayısı nüfusa oranlandığında ortalamanın üstüne çıkıyor.”

Bundan sonra yapılacakları da şöyle açıkladı:

“Rakamlar ortada, vaka sayılarımız tırmanmış vaziyette. Bu noktada hem kurumlar özdenetim yapacaklar, hem temmuz ayıyla ilgili eğitim, denetim ve farkındalık çalışmalarından oluşan eylem planımızı uygulayacağız.”


Entübe sayısının azlığı moral oldu

 

İl Sağlık Müdürü Dr. Halim Ömer Kaşıkcı ile pandemi mücadelesinde bugüne kadar Türkiye ortalamasının altında olan Bursa’da vaka sayılarının artışını konuşurken moral verici bir noktaya dikkat çekti:

“Şükretmek gerekir ki, entübe, yani solunum cihazına bağlı hasta sayımız vaka oranıyla aynı düzeyde artmadı. Buna şükrediyoruz.”

Muhtarlardan da küçük bir isteği var:

“Özellikle sokak düğünleri ve asker uğurlamaları konusunda muhtarlarımızın bize yardımcı olmalarını rica ediyoruz.”

 

Vakalar arttı, Sağlık Bakanı liseyi okuduğu Bursa’yı ilk kez aradı

 

15 gün kadar önceydi… İl Sağlık Müdürü Dr. Halim Ömer Kaşıkcı’nın telefonu çaldı. Arayan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ydı ve pandemi sürecinin başından beri ilk kez arıyordu.

Nitekim…

Söze “İlk kez Bursa’yı arama ihtiyacı hissettim” diye başladı ve çok iyi bildiği Bursa’da vaka sayılarındaki artışla ilgili doğrudan bilgi aldı.

Geçmişte…

Bursa Erkek Lisesi’nde parasız yatılı okuyan, bu nedenle de liseyi bitirdiği kenti iyi tanıyan Koca gibi, özel ilgisini esirgemeyen biri daha var:

Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Eldemir.

O da…

Doğum yeri Bilecik olmasına karşın, ilkokuldan üniversiteye kadar tüm eğitim yaşamını ve iş yaşamını ailesiyle birlikte Bursa’da geçirdi. Ailesi halen Bursa’da yaşıyor.

Lise yıllarını geçirdiği Bursa’yı iyi tanıyıp bilen bir Sağlık Bakanı da, Bursa’da yaşayan bir Sağlık Bakan Yardımcısı da elbette Bursa için avantaj.

Onlar da ilgilerini bugüne kadar hiç eksik

etmediler.

Bursa’ya çağrı: Yaşlıları seviyorsanız koruyun

 

Artan vaka sayılarını konuşurken İl Sağlık Müdürü Dr. Halim Ömer Kaşıkcı kente yönelik yeni bir çağrı yapma gereği duydu.

Dedi ki:

“Bursalılara sesleniyorum. Yaşlılarını seviyorlarsa, özellikle onlarla daha uzun yaşamak istiyorlarsa çok ciddi önlem almaları gerekiyor. Çünkü bu hastalık yaşlıları ve kronik hastaları hedef alıyor.”

Şunu da ekledi:

“Unutulmasın ki, yaşlılarımızı kaybettiğimiz zaman çok üzülürüz. Onların değerini bilelim ve koronadan koruyalım.”


Kredi alan esnafı kesintilerden korunması için kanun teklifi verdi

 

Açıkçası… Koronavirüsün ülkemizde görüldüğü mart ayı başından bu yana hayatta kalmak için büyük bir mücadele var. Bir yandan bu mücadele sürerken, bir yandan zorlu süreçten etkilenen kesimlerin ayakta kalabilmeleri için önlemler alınıyor.

Özellikle…

Pandeminin ilk zamanları işyerlerinin kapanması ve sokağa çıkma yasaklarından en çok esnafın etkilendiği de ortada. Ne var ki, esnafın işini toparlayabilmek için başvurduğu banka kredisi uygulamasında bazı sorunlar yaşanıyor.

Örneğin…

Kredi kullanan esnaftan yasa gereği Esnaf Kefalet Kooperatifi ile Halk Bank bazı kesintiler yapıyor.

Bu nedenle…

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, kredi kullanan esnaftan kesinti yapılmaması için hazırladığı kanun teklifinin TBMM Başkanlığı’na sundu.

Sorunun…

İlçe ziyaretleri sırasında kendisine aktarıldığını ifade eden Prof. Dr. Özkan, pandemi sürecinde iş olarak sarsılan esnafın rahatlatılmasını istedi.


CHP’li belediyelere ‘eşit hizmet’ uyarısı

 

Pandemiyle gelen süreçte siyasetin bazı alışkanlıkları değişti. Örneğin, Ankara’daki toplantıların yerini dijital ortamdan videolu toplantılar aldı.

Bu yöntemle…

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da CHP’li ilçe belediye başkanlarıyla dijital ortamdan toplantı yaptı. Hem başkanları dinledi, hem uyarılarda bulundu.

O uyarıları…

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem şöyle aktardı:

“Genel Başkanımızın tavsiye ve talimatlarıyla herkese eşit hizmet anlayışımızı sürdürerek dayanışma içinde olacağız.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X