Aslında… Doğadan gelen afetlerin sık yaşandığı bir bölgedeyiz. Örneğin, deprem yaşadığımız coğrafyanın yıkıcı gerçeği olarak rüyalarımıza giriyor.
Yine…
Biraz iklim değişikliğinin, biraz insan eliyle doğaya verilen zararların getirdiği sonuçlardan biri olarak Anadolu topraklarında artık daha çok sel görüyoruz.
Bütün bunlara…
Hiç hesapta olmayan koronavirüs salgını eklendi.
Gerçi…
Salgının çıkışı ve yayılmasının Türkiye ile ilgisi yok, dünyanın sorunu haline gelen görünmez bir virüsle yaşıyoruz, ama mücadelesi bize düşüyor.
Ne var ki…
Dünyanın karşı karşıya olduğu koronavirüs ya da Covid-19 salgını can kayıpları yanında ülkelerin ekonomilerine de çok büyük darbeler vurdu.
Hükümetler ekonomideki hasarı azaltmaya yönelik önlemler alıyorlar. Türkiye de bu yönde adımlar atıyor.
Fakat…
Önceliği kurumsal yapılara veren paketler dışında çalışanlar için bazı destekler açıklansa da doğrudan vatandaşa yönelik adım henüz yok. Bazı ülkeler vatandaşına ödeme yapılacağını açıkladı, ama Türkiye’nin ekonomik koşulları buna elverişli değil.
İşte…
Vatandaşa yönelik destek adımına ilişkin formül önerisi Bursa Felsefe Kulübü Başkanı Diş Hekimi Gürkan Kaya’dan geldi: Geçim Sigortası.
Formülü…
Çıkış noktasından başlamak üzere Kaya şöyle tanımladı
“1999 depreminden sonraki zorunlu deprem sigortası benzeri, salgın gibi olağanüstü durumlar için Zorunlu Bireysel Geçim Sigortası getirilebilir.”
İşleyiş önerisi de şu:
“Salgın gibi durumlarda bireylere sigorta fonundan aylık asgari ücret tutarında ödeme yapılabilir. Elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi fatura giderleri için de hane başına Asgari ücretin yarısı kadar yardım Zorunlu Bireysel Geçim Sigortası’yla yapılabilir.
Bildiğimiz kadarıyla…
Bazı uygulamalarında vatandaşı teşvik için devlet katkı payı desteği veriliyor. Bu sigorta için devlet katkısı daha yüksek tutulursa, çekince de giderilebilir.
İnsanlar da bugünkü gibi sanayinin durduğu salgınlarda gelecek ve geçim kâbusu yaşamaktan kurtulur.
Salgından sonra 1 yıl vergiler indirilmeli
Bursa Felsefe Kulübü Başkanı Diş Hekimi Gürkan Kaya, salgın sonrası yaşamı kolaylaştırmak için 1 yıl süreyle bazı vergilerin yüzde 1’e indirilmesini de önerdi:
“Eğitim, sağlık, gıda ve ulaşımda KDV’ler 1 yıllığına yüzde 1’e inebilir. Kira stopajıyla elektrik, su, doğalgaz, GSM ve telefon faturalarındaki vergiler de 1 yıllığına yüzde 1’e inebilir.”
Bunlara karşı lüks tüketimde KDV’nin arttırılabileceğini söyleyen Kaya, salgından sonraki 1 yıl personel çıkarmanın yasaklanmasını da önerdi.
Sokağa çıkma yasağı etkiledi, 400 sokak köpeğinin boynu bükük kaldı
30 yıldır tanırız… Şahin Gençal siyaset yaşamında da, iş yaşamında da son derece kibar, karşısındakine saygılı bir beyefendidir. Bugüne kadar kimseyi kırdığını görmedik, duymadık. CHP İl Başkanlığı sürecinde bile sesini yükseltmedi.
Yanı sıra…
Kendine kurduğu çok özel dünyayı yakın çevresi bilir, ama genelde bu özelliği pek bilinmez.
Şahin Gençal yıllardır her sabah evinden çıkıp 30 kilometrelik Uludağ Yolu’nun tamamıyla Akçalar, Alaaddinbey, Balat, Meşeliköy, Bademli, Eski Mudanya Yolu güzergahında yaklaşık 400 sokak köpeğine su ve yiyecek verir.
Can dostları…
Her sabah onun yolunu gözlerler, gördüklerinde sevgilerini sergilerler.
Ne var ki…
Koronavirüs önlemleri nedeniyle 65 yaş üstüne getirilen sokağa çıkma yasağı nedeniyle Şahin Gençal 1.5 aydır evden çıkamadığı için 400 civarı can dosta su ve yiyecek götüremiyor.
O nedenle can dostları da boyunları bükük kaldılar.
En büyük üzüntüsü bu.
Sakallı Bozbey’den veterinerlere kutlama
Kuşkusuz…Her seçimi açık ara kazanıp 20 yıl aralıksız sürdürdüğü Nilüfer Belediye Başkanlığı sürecinde kazandığı sevgi ve güven etkili, ama Bursa için Mustafa Bozbey gerçek bir marka.
O nedenle…
Görevde olup olmadığı hiç önemli değil, insanlar ne yaptığına bakıp ne söylediğini dinlemeye devam ediyorlar.
Sokağa çıkma yasağı sürerken de ak sakallı Bozbey çıktı karşımızda. Köpeğiyle, evinde beslediği kuşuyla Veteriner Hekimler Günü’nü lutlayan mesaj paylaşıyordu.
Ramazan süresince her gün 1015 kişiye Kızılay sıcak yemek ulaştırıyor
Mübarek ramazan ayı öncelikle kişinin oruç tutarak kendini sınaması ve kulluk görevini yerine getirmesi nedeniyle bireysel açıdan önemli.
Yanı sıra…
Ramazanların toplumsal özellikleri var ki, bunun başında da bir lokmayı paylaşmak geliyor. Aslında toplu iftarların bir amacı da paylaşım duygusu.
Kızılay ise mübarek ramazanın iftar sofralarına daha da anlam katan sıcak yemek organizasyonuyla, üstlendiği yardım görevini yerine getiriyor.
Nitekim…
Hayırseverlerin bağış ve destekleriyle Kızılay Bursa Şubesi aşevinde pişen yemekler bu ramazan boyunca 1.015 kişinin evlerine kadar götürülüyor ve sıcak yemekle iftar yapmaları sağlanıyor.
Yine…
Kızılay’ın gençlerinden oluşan pide timi iftar sofralarına yetişiyor.
Kuşku yok ki…
Yardım ve bağışlar artarsa, Kızılay Bursa Şubesi ramazanda daha fazla kişiye iftarda sıcak yemek ulaştırma fırsatı elde eder.
Bursalıların bu desteği vereceklerine kuşkumuz yok.
Kızılay montuyla yardımları dağıtıyor
Bir kamu sivil toplum örgütü olan Kızılay’ın tüzüğü gereği illerde Valiler, ilçelerdeyse Kaymakamlar orada bulunan Kızılay Şubesi’nin doğal başkanları kabul ediliyor.
Genç ve ileride çok önemli görevler beklediğimiz Harmancık Kaymakamı Yasin Şahin, küçük dağ ilçesine getirdiği enerji yanında tam bir Kızılay Gönüllüsü olarak çalışıyor.
Nitekim…
Kızılay’ın geleneksel kırmızı montunu giyerek ilçedeki yardımları bizzat dağıttığını gösteren fotoğraflara biz de heyecanla baktık.