Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Sanayideki sıkıntıyı Bakan’a anlattı: Doğalgazda ‘ceza’ zammını kaldırın!

Köşe Yazısını Dinle

Enerjide… Yeni yılla birlikte zamlı yaşam başladı. Şu sıralar evlerde elektrik faturası şoku yaşanırken, sanayide ikili doğalgaz zammı uygulaması sanayici için ceza gibi oldu.

Hafta içinde…

BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur ile birlikte Enerji Bakanı Fatih Dönmez’i ziyaret eden Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay sanayide maliyet hesaplarını alt üst eden ikili zam uygulamasına dikkat çekti:

“Sanayinin kullandığı doğalgazın yüzde 60’ı yeni zamlı fiyat üzerinden faturalandırılırken, diğer yüzde 40 için ayrıca yüzde 50 zam uygulanıyor. Biz bunu ‘sanayiciye özel ceza’ olarak görüyoruz.”

Şunu istedi:

“Bu cezayı durdurup tek listeye dönülmesini sağlayın. Zam neyse, onu faturanın tamamı için uygulayın. Biz de ocakta açıklanan zamlı tarifeden faturamızı ödeyelim.”

Üretim kenti Bursa’dan gelen sanayicinin isteğini ve değerlendirmeyi Bakan Dönmez dikkatle dinleyip notlar aldı.

Sonra da…

“Hesaplamalarımızı bir kez daha inceleyeceğiz” dedi.

Dönüşte…

BTSO Başkanı Burkay’a görüşmede dile getirdiği ve “sanayiciye ceza” olarak yorumladığı ikili zam uygulamasını sorduk.

Şunu söyledi:

“Fabrikalarda tüketimin ne olacağı, bunun ne kadarının hangi tarifeden nasıl ödeneceği bilinemediği için firmalar maliyet hesabı yapamıyor.”

Şunun altını özellikle çizdi:

“Dünyada doğalgaz fiyatlarında artış var, bunu biz de görüyoruz. Zamma da karşı değiliz. Fakat Dolar kurunun sürekli arttığı süreçte sistem değişikliği hesapta olmayan sıkıntılara yol açıyor.”

İsteği tekrarladı:

“Onun için Sayın Bakan’a ikili liste yerine tek listeye dönülmesi ve ‘zam neyse o uygulansın’ çağrısı yaptık. Çünkü maliyet hesabı yapamıyoruz.”

Basit bir hesap yaptı:

“Sanayide kullanılan doğalgazda yeni sistemle Dolar bazında 1 kat, Türk Lirası bazında 3 kat artış var.”

Beklentisi şu:

“Sanayicinin hak etmediği cezanın kaldırılması gerekiyor.”

 

Enerji zamları en çok boyahaneleri etkiledi

Yeni yılla… Enerji zamlarının “maliyetleri Dolar bazında 1 kat, Türk Lirası bazında 3 kat arttırdığını” tekrarlayan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, örnek de verdi:

“Sanayide, enerji girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğu sektörler var. Boyahaneler bunların başında geliyor.”

Şunu vurguladı:

“Boyahanelerde toplam maliyet içinde enerji yüzde 30-40 oranında yer alıyor. En küçük zam toplam maliyeti arttırıyor.”

 

“Ulaşım sorununun nedenlerine yönelmezsek trafik daha karmaşık olur”

Tüm çabası… “Daha iyi ve daha yaşanabilir Bursa” olan, kentle ilgili her konuda heyecan duyup gözlem ve bilgi paylaşma duyarlılığı gösteren TMMOB İKK Sekreteri Feridun Tetik özellikle trafik-sanayi ilişkisinde duyarlı.

Nitekim…

Washington merkezi araştırma kuruluşu Inrix’i,n yayınladığı 2021’de dünyada en fazla trafik sıkşıklığı yaşayan şehirler listesinde Bursa’nın 19. sırada yer alması üzerine şuna dikkat çekti:

“Ulaşım sorununun nedenlerine yönelmezsek trafik daha karmaşık olur.”

Bir kez daha…

2040 Çevre Düzeni Planı’nı şans gören Tetik’in önerileri şöyle:

“OSB sayısı  dondurulmalı. Öncelik toplu taşımaya, hatta metroya verilmeli. Kentin yüksekteki mahalleleri ve trafik yoğunluğu olan bölgeleri metro istasyonlarına bağlayacak en az iki ‘füniküler’ planlanmalı. Fabrika servislerini kaldırıp işçi servilerini metroya taşıyacak sistem kurulmalı.”

Şunu da önerdi:

“Osmangazi İstasyonu’ndan Koğukçınar, Okullar, Ayten Bozkaya, yeni Adliye, Yeşilşehir, Tofaş bağlantılı DOSAB Metrosu planlanmalı.”

 

Lise yerleştirmeleri bile trafik nedeni

Öncelikle… Bursa’daki OSB sayısının dondurulmasını savunan TMMOB İKK Sekreteri Feridun Tetik, fabrika servisleri yanında öğrenci servislerine dikkat çekti:

“Trafik yoğunluğu yaratmamak için lise yerleştirmeleri servis kullanımı gerektirmeyecek şekilde planlanmalı. Yani, Kestel’deki öğrenci Görükle’ye yerleştirilmemeli.”

 

Bursa’daki nüfusları 100 bini bulan Pomak Türkleri ilk derneği kurdu

Daha çok… Yunanistan’da Batı Trakya’da yaşıyorlar. Bulgaristan, Kosova, Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan gibi Balkan ülkelerinde de varlar.

Pomak Türkleri…

Anavatana göçle gelince farklı illerde 250 köye yerleştiler. Yaklaşık 5 milyon nüfusları var.

Bursa’da ise…

Osmangazi’nin İsmetiye ve Gündoğdu köyleriyle Mudanya Dereköy’de, Mustafakemalpaşa Kazanpınar’da, Gemlik Şahinyurdu’nda, Orhangazi Sölöz’de, Karacabey Drama’da yaklaşık 100 bin Pomak Türkü yaşıyor.

Aralarında…

İşadamları, siyasetçiler, belediye başkanları olan Pomak Türkleri 6 ay önce Uluslararası Pomak Türklerinin Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği adıyla ilk derneklerini kurdular.

Dernekte…

Başkanlığı Bülent Kapdağ üstlenirken, Çiftehavuzlar Muhtarı Mustafa Süleyman başkan yardımcısı, İsmetiye eski muhtarı Ahmet İlkin Pilo ile Kemak Ubuz yönetim kurulu üyesi oldular.

 

Hedefte Tütün Müzesi ve gençlere kütüphane var

Bursa’da… 6 ay önce kurulan Uluslararası Pomak Türklerinin Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği’nin büyük hedefini Başkan Bülent Kapdağ şöyle açıkladı:

“İsmetiye’de dernek merkezi olarak da kullanacağımız bina yapıp burada tohumdan denklemeye kadar tütünün yer alacağı bir müze oluşturmak istiyoruz. Binada geleneksel el sanatları ve işlemeler yanında kütüphane de olacak.”

1 adet yorum var

Bir adet yorum var

  1. Lise yerleştirmeleri bile trafik nedeni!…
    Çok doğru da peki ilk ve orta okul yerleştirmelerine ne demeli….
    Kükürtlü BTSO ilk ve orta öğretim okul öğrencilerinin %90′ ı diğer semtlerden.
    Gürsu’dan-demirtaşta,Özlüce den ….Bursa nın en uç semtlerinden bile onlarca servis geliyor…..
    Bir gün okul çıkışı çekim yapın…..
    Kükürtlü de trafik ne hale geliyor görün…
    Bir bağış tezgahıdır gidiyor…
    Rant varken trafiği kim takar…..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X