Bu seçimin farklılıkları ve özellikleri var. Örneğin, ittifaklar konusu bunların başında geliyor. Türk seçmeni ilk kez ittifakları görerek oy kullanacak.
Belki de…
Seçimin en önemli farkı olan ittifaklar konusunu, aday adaylığı başvurusu yapmadığı için AK Parti Bursa Milletvekili unvanı pazar akşamı sona erecek olan Hüseyin Şahin’le konuştuk.
Deneyimli siyasetçi, üzerinde durulmayan farklı bir açıdan ittifakları ele aldı.
Öncelikle de şunu anımsattı:
“İttifaklar geçmişte de oluyordu, ama hülle yoluyla yapılıyordu. Örneğin 1991’de MÇP ile RP ittifak yaptılar, seçime RP listelerinden girdiler. Seçim sonrası MÇP milletvekilleri ayrılıp kendi gruplarını kurdular. 1995’te de ANAP-BBP ittifakı yine bu şekilde oldu.”
Ardından…
“Gelişmiş demokrasilerde bu durum kanunla düzenlenmiş” dedi ve önemli bir ayrıntının altını çizdi:
“Siyasi partiler ittifak yaparak seçime giriyorlar ve kendi gruplarını oluşturuyorlar. Bu yolla da Hazine’den yardım almayı hak ediyorlar. Oysa hülleyle kurulan 1991 ve 1995 ittifaklarında Hazine yardımı olmadı.”
Sonra da…
Mart ayında çıkarılan ittifak yasasını yorumladı:
“Aslında Türkiye’nin demokratikleşmesine güçlü bir adım attık. Hani çıkıp demokratikleşmeden uzaklaşılıyor, diktatoryal yapıya gidiliyor, tek adam rejimi oluyor Meclis bypass ediliyor, siyaset alan dışına itiliyor diyorlar ya… Bütün bu yaftalamalar boşa çıktı.”
Şuna dikkat çekti:
“Meclis güçlü olacak ve ittifak yapan partiler baraj sorunu yaşamadan Meclis’te temsil edilebilecekler. İşte AK Parti’nin demokratikleşmeye koyduğu en büyük katkılardan biri bu.”
Şöyle devam etti:
“En büyük kazanan Türkiye’nin demokrasisi, demokratikleşme yapısı. Tüm toplum katmanları Meclis’te temsil edilecek, çok seslilik olacak.”
Bu noktada…
“AK Parti bunu kendi rızası ve kendi oylarıyla yaptı” deyip şunu anımsattı:
“Bunları yaparken muhalefet bizi eleştirdi. Oysa açtığımız kanaldan, yüzde 10 barajını aşması mümkün olmayan küçük siyasi partiler ittifaklara katılarak Meclis’e girebilecekler.”
Şunu da ekledi:
“Seçimde uygulanan D’Hondt sisteminde oylar bölünerek sonuç elde ediliyor. Artan oylar da en büyük partiye yazılıyor. Demokratikleşmeye katkı uğruna böyle bir avantajımızdan vazgeçtik. Bu da bir fedakârlıktır.”
Seçime yönelik iki kritik uyarı
Seçimi farklı yönleriyle değerlendiren AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin iki kritik uyarı yaptı:
Bir…
“Eskiden kullanılan oylar farklı zarfa konduğunda geçersiz oluyordu. Şimdi hepsi tek zarfa konacak. Böylece geçersiz oy sayısı azalacak, sayım hızlanacak.”
İki…
“Cumhurbaşkanı seçiminde ikinci tura kalınırsa, 1. ve 2. sırada yer alan adaylar yarışacak. Eğer 2. sıradaki aday çekilirse, ondan sonra gelen seçime katılacak. Çok önemli bir ayrıntı olan bu noktayı herkes atlıyor.”
Milletvekilliğine vedaya hazırlanan Şahin’in eksikliği hissedilecek
Hüseyin Şahin 2011’de AK Parti Bursa Milletvekili seçildi, ama Refah Partisi geleneğinden yetişen siyasetçi olarak siyasetin hep içindeydi.
Yanı sıra…
İnegöl’de sivil toplum örgütlerinde çalıştı, İnegölspor ve İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası yönetimlerinde görev aldı. İl Genel Meclisi Üyesi seçildi, Bursaspor yönetimine girdi.
Aday adaylığı başvurusu yapmadığı için pazar akşamı milletvekilliği sona erecek. Dün de “Geldiğimiz gibi dönüyoruz” diyerek TBMM’deki odasını topladı.
Ancak…
Arkasında iz bırakan siyasetçi olduğunu vurgulamak gerekiyor. 7 yıl boyunca herkesle ilgilendi, her sorunu dinledi, çözüm için her şeyi yaptı.
Kente gelen hizmetlere özel olarak aracılık etti, Bursa’ya projeler kazandırdı.
Bunları anımsattığımızda…
Her zamanki doğallığı ve mütevazılığıyla “Hiçbirinin parasını ben vermedim, hepsi aziz milletimizin vergileriyle yapıldı” deyip şunu vurguladı:
“Ben üzerime düşen sorumluluk gereği fikri ve idari takiple projelerin yaşama geçmesini sağlamaya çalıştım.”
Şunun altını çizdi:
“Bursa’nın daha çok hizmet alabilmesi için milletvekili arkadaşlarımızla birlikte gecemizi gündüzümüze katarak üzerimize düşeni yaptık.”
Şunu da biz ekleyelim:
Hüseyin Şahin’in eksikliği hissedilecek.
7 yılın karnesi sayfalara sığmaz
Hüseyin Şahin’le konuşurken, 7 yılda takip ettiği, kazandırılmasını sağladığı yatırımların sayfaya sığmayacağını fark ettik. Dolu dolu bir karne bırakıyor.
Örneğin…
Otomotiv Test Merkezi’nin Yenişehir’e kazandırılmasında çabası var. İlçelere yapılan hastanelerin takipçisi oldu. Spor yatırımlarından bugüne kadarki en büyük payın alınmasını sağladı. İlçelere yüzme havuzları, salonlar yapıldı, en büyük atletizm salonu kazanıldı.
Karayolları’na önem verdi, pek çok yol ve kavşak yapılmasında çabası var. Tarihi ve kültürel eserlerin ayağa kalkmasına destek getirdi.
Son olarak…
Amatör spor kulüplerine 744 bin lira yardım dağıtılmasını sağladı.
Akşener’in ekonomik vaatleri ve siyaset stratejisinde İsmail Hoca etkisi
Tanıdığımız günden beri, Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu’nun siyasete gerekli olduğunu düşündük. Bilgisi, birikimi, üretkenliği, karşısındakine saygısı ve sözlerini seçerek kullanmasıyla bu kentin önemli bir değeri oldu hep.
Dahası…
Dünyayı iyi gözlemler, Türkiye’yi iyi okur ve sağlıklı yorumlar yapıp doğru sonuçlar çıkarır. İnsanlarla kolay diyalog kurar, güven verir, seveni de çoktur.
Nitekim…
Bursa 1. Bölge 1. Sıra Adayı olduğu İYİ Parti’ye yaptığı katkıları saha çalışmalarındaki verimiyle gösteriyor.
Yanı sıra…
İYİ Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Meral Akşener’in özellikle miting konuşmalarında İsmail Hoca’nın etkisini hissediyoruz. Kimi ekonomik vaatleriyle, izlediği kimi siyasi stratejiler Tatlıoğlu’nun izlerini işaret ediyor.
Seçilirse…
TBMM’nin de yıldızı olacağını düşünüyoruz.