Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Şehreküstü Meydanı’ndan Ulucami görüntüsünü’ bir bina’ engellemesin

Bu sütunlarda… 30 Nisan’dan bu yana Şehreküstü’nde yıkılan eski müftülük binası yerinin meydana eklenmesi isteğini ve gelişmelerini aktarıyoruz.

Bursa kent kamuoyu da konuya duyarlı yaklaştı. Hem de, her çevreden ve her siyasi görüşten Bursalılar oraya yeniden bina yapılmasına itiraz ediyor.

Aslında…

Oradaki tek sorun o bina değil elbette. Fakat burada yıkılan bir bina var. O binanın yıkılınca Ulucami’nin Şehreküstü’nden görünür hale gelmesi var.

Üstelik…

Eski müftülük binası yerinin meydana eklenmesi şartıyla Yalova Yolu üzerinde tahsis edilen 15.5 dönüm alan var. Hatta, oradaki camiyi, konferans salonlarını, lojmanları da dönemin Büyükşehir yönetiminin devreye girmesiyle Hüseyin Durmaz’ın yapması var.

İşte…

Şehreküstü’nde yıkılan binayla ilgili önceki gün iki önemli gelişme oldu.

Önce…

Bursa Kent Konseyi bünyesindeki Bursa Çalışma Grubu yıkılan bina yerine yenisinin yapılmaması için Diyanet İşleri ve müftülüğe çağrıda bulundu.

Aynı gün…

Akşam saatlerinde de Bursa Müftülüğü’nden açıklama geldi. Yerin vakıf arazisi olduğu, Yalova Yolu’ndaki arsanın da Hazine tarafından tahsis edildiği, meydana terk karşılığı verilmediği vurgulanıyor.

Açıklamadaki…

“… hazineye ait arsanın tahsisine karşılık Şehreküstü’deki yerin verilmesi hususunda, Bursa’da görev yapan müftülerden hiçbirinin, yazılı veya sözlü taahhüdü olmamıştır ve böyle bir konu da gündeme gelmemiştir” ifadesine takılınca işin içinde olan dönemin Büyükşehir bürokratlarına sorduk.

Dediler ki:

“Böyle bir ifade yanlış. Bu yerlerin tamamı Büyükşehir Belediyesi’nin. O dönem Recep (Altepe) Başkan’ın bilgisi ve müdahalesiyle imar planında Müftülük ile Emniyet’in yerleri takas edildi. Böylece, geride olan müftülük Yalova Yolu’na cepheli oldu. Emniyet ön cephedeyken arkaya alındı.”

Dönemin bürokratları…

Müftülük ve caminin Yalova Yolu’na yapılma gerekçelerini ayrıntılı anlattılar, projeyle ilgili bilgiler verdiler ve “Müftü Bey bunları bilmiyor” dediler.

Kişilerle işimiz yok. Zaten bürokratlar, başka yere atanınca bırakıp gidiyorlar. O nedenle kişiselleştirmeden Bursa’nın çıkarı için bakmak gerekiyor.

Büyük çoğunluğun böyle yaklaştığını görmek sevindirici.

 

Osmangazi Müftülüğü de Büyükşehir’den

Gördüğümüz kadarıyla… Bursa Müftülüğü açıklamasında, Yalova Yolu’ndaki bina arazisinin Hazine’den tahsis edildiğinin söylenmesi, dönemin Büyükşehir kadrolarını çok etkilemiş.

Arazinin sorunlarını çözmek için çalışanlar şunu da anımsattılar:

“Kamberler Parkı’ndaki Osmangazi Müftülüğü binası yeri de Büyükşehir verdi. Bu yerler Hazine’ye kayıtlı görünse de Büyükşehir kullanımında.”

Bu arada, Şehreküstü’ndeki yere yapılacak inşaatın tabelaları kondu. Bu da bir çeşit kente meydan okuma anlamına geliyor.

 

Valilik açıkladı: 112 Acil 589 bin çağrı aldı, 2 milyon maske dağıtıldı

Gözlemimiz şu… Bursa Valisi Yakup Canbolat en başından beri süreci soğukkanlı bir şekilde yönetiyor.

Pandemiyle mücadelesinde tüm kararlar çok hızlı şekilde alınıp uygulandığı gibi, yapılacaklar da aynı hızda yerine getiriliyor.

En önemlisi…

Cansiperane çalışan sağlık kadrolarıyla, onlara destek için kendilerini fedakârca ortaya koyan diğer tüm kadrolar arasındaki koordinasyonda da başarı sağlandı.

İşte…

Bu süreçle ilgili Bursa Valiliği bazı rakamlar açıkladı. 112 Acil Çağrı Merkezi’nin bugüne kadar 588 bin 972 çağrıya cevap verdiği açıklanırken, en çok tartışma konusu olan maske için şu bilgi verildi:

Bursa’ya 1 milyon 924 bin 618 maske geldi. Bu maskelerin 618 bin 200’ü Kaymakamlıklar aracılığıyla vatandaşa dağıtıldı. 1 milyon 274 bin maske de 11 bin 733 özel sektör kuruluşunda çalışan 586 bin 712 personele dağıtılırken, kamu kurum ve kuruluşlarındaki personele de 650 bin maske verildi.

 

Belediyelere korona mücadelesinde tam puan

Doğal olarak… Dünyaya çok hızlı yayılan koronavirüsle mücadele edebilmek için önceden hazırlık yoktu, fakat yerelde çok hızlı organize olundu.

Bu noktada…

Belediyelere tam not vermek gerekiyor.

Çünkü, bir yandan kapanan işyerleri nedeniyle zor durumda kalanlara gıda yardımları yaptılar; bir yandan sokağa çıkamayan 65 yaş üstü büyüklerimize yardıma koştular, bir yandan sorumluluk alanlarını gece gündüz demeden ilaçlayıp dezenfekte ettiler.

Normalleşme süreci başlarken bunlar da unutulmamalı.

 

Baharlar Erguvan’la gelecek… Osmangazi 500 Erguvan Ağacı dikti

1400’lü yıllarda, Emir Sultan Dergahı çevresinden başlayan bir Bursa geleneği. Bursa’ya özgü bir ağaç olan Erguvan’ın çiçek açması yıllarca baharın gelmesi kabul edilmiş.

Sonra…

1999’da başlayan Erdoğan Bilenser döneminde Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk Erguvan Bayramı kutlaması yapıldı. 2016’da da Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali son kutlamayı yaptı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras listesine alınan Erguvan Bayramı’nın unutulmadığını, Osmangazi Belediyesi’nin basın bülteninde gördük.

Üstelik…

Panorama 1326 Fetih Müzesi’nin açılışına gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 1326 yılı Bursa canlandırmasında Erguvan Ağacı’nı görünce çoğaltılması talimatı verdiği bültende aktarılıyor.

Bunun üzerine…

Osmangazi Belediyesi müze çevresine 35, Osmangazi’nin çeşitli yerlerine 500 Erguvan Ağacı dikerek, baharları karşılamaya hazır hale geldi.

 

AK Parti’de 3+1 yönetimler tamam

Kongre süreci başlarken İnegöl, Kestel ve Nilüfer’de yeni başkanlarla devam kararı alan AK Parti ilk etapta 3 ilçeye yeni başkanlarını atadı.

Geçen hafta…

İnegöl ve Kestel’de yeni yönetim kurulları açıklanırken, Nilüfer yeni yönetim kuruluna da onay çıktı.

Bu arada…

3 ilçenin yanında bir de sürpriz yaşandı ve başkan değişimi olmamasına karşın Mudanya’ya yeni ilçe yönetim kurulu atandı. Sürpriz atamanın, gecikecek kongre süreci nedeniyle yönetime taze kan olması için yapıldığı kulağımıza geldi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X