Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Şehreküstü’nde Diyanet’in tartışılan projesinde neler planladığı belli oldu

Gündemin koronavirüs mücadelesiyle kaplandığı, insanları canını ve işini koruma derdine düştüğü bir süreçte Bursa’nın gündemine, Şehreküstü’nde yıkılan binanın yerine Diyanet’in yapmak istediği yeni bina geldi.

Yıllarca…

Bursa Müftülüğü olarak kullanılan binanın yer sahibi Diyanet Vakfı’ndan, bu inşaatı yapmaması, yerin de Şehreküstü 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’na eklenmesi isteniyor.

Çünkü…

Bu yere karşılık Yalova Yolu üzerinde Büyükşehir Belediyesi tarafından yer verilmesi anlaşması 2015’te yapıldı, Büyükşehir desteğiyle tamamlanan yeni Bursa Müftülüğü Kompleksi de 2017 yılında açıldı. O tarihten beri Şehreküstü’ndeki eski bina kullanılmıyor.

İşte…

5 Nisan günü sokağa çıkma yasağı sırasında yıkıldığında meydana ekleneceği düşünülen yere Bursa Müftülüğü’nün nasıl bir bina planladığı ortaya çıktı.

Kulağımıza gelenlere göre…

İlk etapta 4 katlı bir bina planlandı. Fakat tam karşısında Şehreküstü Camii olduğu için “tescilli cami komşuluğu” kuralı gereği caminin siluetini olumsuz etkileyeceği için 3 kata düşürüldü.

Bu aşamada…

Osmangazi Belediyesi itiraz etti ve yeni inşaat yapılmaması, yerin meydana eklenmesi yönünde görüş ortaya koydu. Fakat Büyükşehir’le görüşmelerde farklı formüller geliştirilince, Osmangazi Belediyesi de inşaat ruhsatını verdi.

Projeye göre…

Binanın girişi, Diyanet İşleri Başkanlığı yayınlarının satılacağı yayınevi olarak planlandı. İki kattan birinin Gençlik Merkezi, diğerinin de kütüphane olarak kullanılması düşünülüyor.

Aslında…

Düşünce ve proje fena değil. Ancak, bu proje her yerde gerçekleştirilebilir.

Evet, yer Diyanet Vakfı’nın malı ve vakıf arazileri kamulaştırma ya da takas dışında başka amaçla kullanılamıyor. Burada takas var, ama protokolle imza altına alınmadığı için süreç boşluğa düşüyor.

Yine de…

Hazır bina yıkılmışken yerinin meydana eklenmesi Bursa’nın yararına bir durum. Diyanet’ten ve Müftülük’ten istenen de, kurumsal hak kadar kentin çıkarını gözetmesi.

Başka bir şey isteyen de yok zaten.

 

Turan Vatan: Diyanet’e yalvarıyorum!

Kendini siyaseten emekliye ayırdı, ama bu kentin siyasetinde Turan Vatan var. Hep gülümseyen yüzüyle, karşısındakine değer verip saygı göstermesiyle farklı bir siyasetçi modeli olarak AP ve DYP’de siyaset yaptı, 2014’te MHP’den belediye meclisine seçildi.

1989’da Teoman Özalp döneminde 5 yıl Büyükşehir Başkanvekili olarak en kritik karar ve projelere imza attı.

Aradığında…

“Diyanet’e yalvarıyorum” diye söze başlayıp, “Ne olur Şehreküstü’ne o binayı yapmasınlar. Bursa’nın başka şansı yok” dedi.

 

Virüsten yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının çocuklarına TEV’den burs

Kim ne derse desin… Koronavirüsle mücadelede Türkiye hem sağlık alanındaki altyapısıyla tıbbi müdahale kapsamında, hem de sahada ev ev çalışan filyasyon ekiplerinin virüsün yayılmasını engellemeye yönelik çalışmalarıyla başarılı oldu.

Elbette…

Pek çok kurum destek verdi. Başta belediyeler, güvenlik güçleri ve diğer unsurlar desteğe devam ediyorlar.

Ancak…

Sağlık çalışanları açısından farklı bir risk var. Hastayı tedavi ederken virüs buluşması riski taşıdıkları gibi, tedavi ederken aldığı3 virüsten yaşamını yitirenler var.

İşte…

Koronavirüs mücadelesinde yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının çocukları için kısa adı TEV olan Türk Eğitim Vakfı çok önemli bir adım atıp, “Korona kahramanlarına destek, çocuklarına gelecek” sloganıyla TEV Korona Kahramanlarına Vefa Fonu oluşturdu.

Bu fon, koronavirüsten yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının çocuklarına tüm eğitim yaşamları süresince burs verecek.

 

Osmangazi, çocukların oruçlarını ödüllendiriyor

Geçmişte… Çocukların oruç tutmasını teşvik için oruç tutan çocuğa ödül verilir, en önemli ödül de akşam iftar sofrası beklerken gelen farklı şekillerdeki iftariyelik olurdu.

Bu iftar geleneğini…

Günümüzde Osmangazi Belediyesi sürdürüyor. “Ramazan Geleneklerini Yaşatıyoruz, 100 Çocuğumuzun Oruçlarını Hediyelendiriyoruz” kampanyasına katılacaklar, çocuklarının ad ve soyadlarıyla doğum tarihi, TC kimlik numarası ve ev adreslerini Osmangazi Belediyesi sosyal medya hesaplarına yollayabilecekler.

 

Bursa Emir Sultan’la başlayan Erguvan Bayramı geleneğini unuttu mu?

Yıldırım Belediyesi’nin park ve bahçelerde bakımların yapıldığını anlattığı basın bültenindeki fotoğraflara bakarken şunu düşündük:

Bursa, geçmişten gelen ve Emir Sultan’la başlayan Erguvan Bayramı geleneğini kutlamaktan neden vazgeçti?

Öyle ya…

Adına bayram düzenlenen tek ağacın çiçeği Erguvan’ın bu kent için ayrı yeri var. Dayanışma, hoşgörü, sevgi ve kardeşliğin simgesi kabul edilen Erguvan Ağacı çiçek açtığında, mevsimsel olarak da nisan sonlarında kutlanan Erguvan Bayramı asırlarca sürdü.

Geleneğin başlangıç noktasının Emir Sultan Dergâhı çevresi olması da önemli. Çünkü Emir Sultan’ın toplumsal yanı yanında çevreci yanını gösteriyor.

Ne var ki…

1999 seçimiyle Büyükşehir Belediyesi’nde başlayan Erdoğan Bilenser döneminde Bursa’nın kutlamayı öğrendiği Erguvan Bayramı kayıtlara göre en son 2009’da kutlanmış

Gönül istiyor ki…

Bursa’ya özgü bu gelenek sürsün, Erguvan Bayramı hep kutlansın.

 

Korona aşısı bulunursa cevabı merak edilen soru

Doç. Dr. Murat Tutanç geçmişte Dörtçelik Çocuk Hastanesi Başhekimi olarak bu kentin sağlığına hizmet etti. Son dönemde Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nce çocuk sağlığı uzmanı olarak görev yapıyor.

Kızılay Bursa Şubesi yönetiminde birlikte görev taptığımız için biliyoruz, enerjisi ve espri yeteneği de yüksek.

Sosyal medyada paylaşımında espri yaparken, Türkiye’nin gerçeğine de ışık tutuyor:

“Koronavirüs aşısı yakında bulunacak. Fakat aşı redçileri ne yapacak merak ediyorum.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X