Her şey bir hayalle başladı… Hayali kuran Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, daha sonra bunu hedefi haline getirdi.
Hedefini de…
“Bursa kendi ürettiği vagonlarla raylı sistemini kuracak” sözleriyle açıkladı.
Aslında…
Başkan Altepe’nin programında Bursa’nın tramvay ağlarıyla donatılması olduğu için, hedefinde de tramvay vagonu üretimi vardı. Bu hedefe ulaşmak için de gönüllü yatırımcı olarak Durmazlar ortaya çıktı, firma da elini taşın altına uzattı.
Anımsıyoruz da…
O süreçte, Bursa caddelerinde kedi vagonlarımızın dolaşması hedefi dillendirildiğinde, geniş bir kesim dudak bükmüş ve bıyık altından gülmüştü.
Ne var ki…
Altepe’nin desteğiyle Durmazlar tarafından üretilen İpekböceği tramvayı artık Bursa caddelerinde dolaşıyor. Üstelik kalitesi ve estetiğiyle de çok beğeniliyor.
İşte…
Bu süreç içinde Durmazlar firması yine Başkan Altepe’nin desteği ile yeni bir proje hamlesi yaptı ve Bursaray’ın kullandığı hafif raylı sistem kategorisinde vagon üretmeye başladı.
Hatta…
Bursa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Durmazlar fabrikasında üretilen ilk hafif raylı sistem vagonu 25 Eylül 2014’te Almanya’nın başkenti Berlin’de başlayan dünyanın en büyük raylı sistem fuarı Innotrans’ta görücüye çıktı.
Açıkça söylemek gerekirse…
Berlin’de fuar alanını gezerken, dünya devi üreticilerin yanında Durmazlar’ın hem tramvay, hem de hafif raylı sistem vagonlarını görünce gururlanmıştık.
Hele…
Vagonunun projesini, Altepe’nin danışmanlarından Taha Aydın’ın çizmesi, gururumuzu daha da arttırmıştı.
Dahası…
Fuardaki gelişmeleri bu sütunlardan aktarırken, dünyanın her yerinde raylı sistemler kuran ve vagon üreten Siemens’in, hafif raylı sistem kategorisinde vagon üretmekten vazgeçtiğini ve Durmazlar’ın ürettiği vagonlarla ihalelere katılma kararı aldığını duyurmuştuk.
Bu kapsamda…
Siemens’ten gelen teknik heyetler, projesinden üretimine kadar yüzde 100 Bursa malı olan hafif raylı sistem vagonlarını çok kaliteli bulup beğendiler.
Proje, kalite, teknik donanım ve yazılım olarak Bursa vagonuna tam puan veren Siemens, işbirliğinin ilk adımını da Almanya’nın büyük kentlerinden Düsseldorf’taki vagon ihalesine teklif vererek attı.
Gerçi…
Düsseldorf Belediyesi’nin ihalesi sonuçlandı, fakat Siemens’in katıldığı bu ihaleye yine ünlü vagon üreticilerinden olan Bombardier’in itirazı nedeniyle sonuç açıklanamıyor.
Eğer…
84 vagonluk ihaleyi Siemens kazanırsa, Düsseldorf caddeleri ve metrosunda Durmazlar tarafından üretilen Bursa vagonları dolaşacak.
Bu da büyük bir gurur ve heyecan.
Bursa artık raylı sistem liginde
Bildiğimiz kadarıyla… Dünyada 6 ülkede 8 firma raylı sistem vagonu üretimi yapıyor. İpekböceği tramvayıyla Bursa da raylı sistemler ligine girdi.
Şimdiyse…
Bir üst aşama olan hafif raylı sistem vagonu üretimi başlıyor ve Bursa’nın dünya raylı sistemler ligindeki yeri de yükseliyor.
Çünkü…
Almanya’nın başkenti Berlin’de 25 Eylül’de başlayan dünyanın en büyük raylı sistemler fuarı Innotrans’ta Durmazlar’ın ürettiği ilk hafif raylı sistem vagonunun gördüğü ilgiye bizzat tanık olduk.
Projesini Taha Aydın’ın çizdiği Bursa vagonu estetiği, konforu ve kalitesiyle dikkat çekmişti.
Bursaray ihalesinde büyük hedef: Bursa marka vagonlar!
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe geçen hafta açıkladı. Geniş kapsamlı bir vagon ihalesine çıkılıyor.
Pakette…
Bursaray için 60 yeni vagon alımı var. İpekböceği tramvayı için de 12 vagon alınacak.
İpekböceği vagonlarıyla hem T1 Hattı adı verilen Heykel-Kent Meydanı ringindeki araç sayısı tamamlanacak, hem de projesi tamamlanan Kent Meydanı-Terminal hattı vagonları sağlanmış olacak.
Bursaray’daki 60 yeni vagon ise, her 4 vagon 1 araç olarak birbirine bağlandığından, 15 yeni araç anlamına geliyor.
İşte…
Başkan Altepe’nin açıklamasından sonra gözler doğal olarak Bursa vagonu projesi nedeniyle Durmazlar’a çevrildi.
Firma da…
Zaten üretimini yaptığı İpekböceği vagonları yanında, Siemens’in Düsseldorf ihalesine girmesiyle Almanya kapısına dayandığı hafif raylı sistem vagonu üretimine de başlamış olacak.
Böylece…
Türkiye’de ilk kez, projesinden teknik donanımı ve yazılımına kadar tam yerli hafif raylı sistem vagonu üretimi de gerçekleştirilmiş olacak.
Dahası…
İlk kez yerli üretim vagon raylı sistem hatlarına çıkacak.
Projesini…
Başkan Altepe’nin raylı sistem danışmanı olan Taha Aydın’ın çizdiği hafif raylı sistem vagonu, Avrupa standartlarındaki kalitesi ve estetiğiyle yabancılar tarafından da beğenilen bir vagon.
Eğer…
Büyükşehir Belediyesi’nin ihalesini Durmazlar kazanırsa, Bursaray hatlarında Erdem Saker dönemi alınan ilk turkuaz renkli Siemens vagonları ve rahmetli Hikmet Şahin döneminde alınan açık yeşil renkli Bombardier vagonlarının yanında yeşil renkli Bursa vagonları da yolcu taşıyacak.
Yeni vagonlarla…
Bursaray’ın yeni eklenen hatlarında bekleme süreleri kısalacak.
İpekböceği 3 ilde ihaleye hazırlanıyor
Türkiye’nin ilk yerli tramvayı İpekböceği, gururla dolaştığı Bursa caddelerinin ardından 3 ilde daha toplu taşıma yapabilmek için ihaleye hazırlanıyor.
Kulağımıza gelen bilgilere göre, İpökbeceği üreticisi Durmazlar’ın hedefinde ihale aşamasında olan Antalya ve Kocaeli var. Samsun’un tramvay projelerine yönelik yatırımlar da takibe alındı.
Durmazlar’ın ürettiği İpekböceği geçen yıl İzmir’in tramvay ihalesini kazanmış, fakat ihale sonrası vagon kararı değiştirildiği için alımlar başka firmadan yapılmıştı.