Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Sınıfsız toplumdan yeni orta sınıf planı: Çin’de toplumsal değişim!

Dongyang – ÇİN

Çin gezimizin 5. gününde, Çin Uluslararası Radyosu Türkçe Servisi’nin yaptığı planlamayla Bursa, İstanbul ve Ankara’dan bir grup Türk gazeteci olarak inceleme gezilerimizi sürdürüyoruz.

İlk gün…

Shanghai’de konaklamış ve hızlı trenle Taizhou’ya geçmiştik. Özellikle denize dolguyla elde edilen alanlara kurulan dev üretim tesislerini gezdik.

Dün de…

9 ilçeden oluşan 6 milyon nüfuslu Taizhou’nun 2 milyon nüfuslu Wenlin ilçesinden programa başladık. Ardından da bu kez 3.5 saatlik bir kara yolculuğuyla kuzeye doğru çıkıp Dongyang’a geldik.

Yol boyu…

Şaşırtıcı değişimi gözlemleme fırsatı bulduk. Tıpkı yan yana giden hızlı tren hatları gibi, yan yana otoyollar inşa etmişler, dağları tünellerle geçmişler.

Yine…

Geçtiğimiz her yerde, hatta köylerde bile gökdelenler yapıldığını ve inanılmaz bir hızla da inşaatların devam ettiğini gördük.

Gerçi…

Yerleşim alanlarında, özellikle köylerde eski evler de duruyor, ama yüksek binaların kendi aralarında 3 ayrı grup oluşturduğu görülüyor.

İlki…

Önceki yıllarda yapıldığı anlaşılan ve bizim 35-40 yıl öncesindeki sosyal meskenlere benzeyen yapılardan oluşuyor.

İkinci gruptaki gökdelenler de iki grup oluşturuyor. İlk gruptakilerin girişleri bizim yapılaşma bölgelerindeki sitelere benziyor. Onların yanında kapısında güvenlik olan ve bizim residans dediğimiz korunaklı yapılar var.

Bir de…

Önlerinde küçük bahçeler olan 2-3 katlı villadan biraz büyükçe yapılar var ve onların da girişleri de güvenlikli.

Buraya gelene kadar…

Aklımızda Mao’nun 1947’de halkla birlikte gerçekleştirdiği kültür devrimi gereği köylü, işçi, memur ayrımı yapılmayan sınıfsız toplum olduğu vardı.

Oysa…

Kapısında güvenliğin olduğu korunaklı gökdelenler ve villalar sınıfsız topluma uymuyor. Öyleyse, bu özel yapılarda kimler oturuyor, ya da oturacak?

Cevabı öğrenince, Çin’in sanayi devrimi yanında toplumsal değişim ve dönüşüme de başladığını anladık. Yollar ve hızlı trenler de bunun gereği.

Konu şu:

Yıllık yüzde 2 enflasyonu olan Çin’de hükümet memurlarla bizdeki beyaz yaka karşılığı olan işletmelerim idari bölümlerinde çalışanların maaşlarına yüzde 10 zam yapılması kararı almış.

Bununla da…

Çin’in orta sınıfının inşası planlanmış.

Anlaşılan o ki…

Çin hızla değişip dönüşüyor.Dünya liderliğine yalnızca sanayi devrimi yetmeyeceği için de toplumsal değişime hız verilmiş.

Modern kent yaşamına uyum dönemi

 

Eski filmlerdeki ya da fotoğraflardaki mavi üniformalı ve şapkalı insanlar dolaşmıyor artık Çin kentlerinin sokaklarında. Dünyayla uyumlu bir kentli nüfus gelişiyor.

Ancak…

Modern giyimli insanların bir kısmı değişime ayak uydururken, modern kent yaşamına uyum konusunda biraz daha zamana ihtiyaç var gibi gözüküyor.

Görünen o ki…

Başlattığı sanayi devrimi yanına dünya liderliği hedefine uygun olarak toplum ve günlük yaşam değişimlerini de ekleyen Çin kabuğunu kırmış, hızla geliyor.

 

Değişimin işareti yollarda: Lüks araçlar

 

Görünen şu: Çin’de artık 100 Dolar’a çalışan pek kalmamış. Dünyayla uyum için toplumsal dönüşüm sonuçları da caddelere yansıyor.

Burada…

Yollarda dünyanın bilinen tüm lüks araç markaları dolaşıyor. Hatta, Çin’in kendi markalarından fazla Avrupa ve Amerikan araçları dolaşıyor desek yeri.

Bunun yanında…

Alışılmış yaşamın yansıması olarak da motosiklet ve bisikletlilerin sayısı göze çarpıyor. Özellikle kadın otomobil sürücüsü çok azken, motosiklet kullananların çoğunluğu kadın.

Çin’in inşaat sektörünün merkezi Dongyang’da farklı yapı

 

Özel sanayi bölgelerinde dünya için üretim yapan Taizhou’dan sonra geldiğimiz 3 milyona yakın nüfuslu Dongyang kentinin biraz daha farklı özellikleri var.

Bu özellikleri…

Türk gazeteci grubunu akşam yemeğinde ağırlayan Dongyang Belediye Başkanı Yao Jiyang anlattı.

Öncelikle…

Dongyang’ın en büyük gururu çok sayıda bilim adamı yetiştirmiş olması. Nitekim Bilim Akademisi Üst Kurulu’nda görev almışlar. Kentten 10 bin de doktor yetişmiş.

Bunların yanında…

Dongyang daha çok Çin’deki inşaat sektörünün merkezi özelliğini taşıyor. Çin’in en büyük inşaat şirketinin de Dongyang’da olduğunu Başkan Jiyang’dan öğrendik.

Ayrıca…

Sinema ve televizyon dizilerinin çekildiği büyük stüdyo ve platoların olduğu Dongyang’da güzel sanatlara yönelik çalışmalar biraz daha öne çıkıyor.

Tüm bunları da…

Önümüzdeki 2 gün boyunca görme şansı bulacağız.

Bünyesindeki 300 markayla 3 bin çeşit mutfak aracı üretiyor

 

Taizhou’nun 2 milyon nüfuslu ilçesi Wenlin’de dünya devi bir fabrika var. Daha doğrusu, dünya mutfakları için tencereden elektronik aletlere kadar mutfak için gerekli tüm aletleri üreten bir fabrika burası.

Açıkça söylemek gerekirse, gezerken insanın başı dönüyor. Hele rengarenk tencere ve tavalarla elektronik aletlerin  sergilendiği teşhir salonu çok etkileyici. Avrupa ülkeleri ve Amerika’dan tanıdığımız pek çok markaya burada rastladık.

Çin’in otomobil devi Geely’nin de ortak olduğu ASD’nin ürünlerini Genel Müdür Helin Chen bizlere anlattı.

Verdiği bilgilere göre…

ASD bünyesinde dünyanın çeşitli ülkelerine üretim yapan 300’den fazla marka var. Tesiste 3 bin çeşit mutfak aleti ve elektronik eşyası üretiliyor ve 60 ülkeye ihraç ediliyor.

Öyle ki…

Amerika pazarındaki mutfak malzemelerinin yüzde 70’i bu fabrikada üretiliyor.

Firmanın üretim çeşitleri arasında sanayi için akıllı robot sistemleri de var.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X