Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Sınıftaki öğrenci sayısı azalacak, maçlar ve konserler zorlanacak!

Onu… Yalnızca doktor olarak görmemek gerekir. Kentin sosyal yaşamının hep içinde yer aldı, sivil toplum örgütlerinde görev üstlendi. Bursaspor Yönetim Kurulu Üyesi olarak kulüpte, taraftar olarak da tribünde maç kaçırmadı.

O bakımdan…

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda Çocuk Alerji Bilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Nihat Sapan’ı yalnızca bir hekim olarak görmemek gerekiyor.

Dünyayla birlikte mücadele ettiğimiz koronavirüsün uzmanlık alanı olan astımlı çocuklar üzerindeki etkisi bilindiği için, öncelikle mesleği açısından durumun ne olduğunu sorduk.

Bursa’da her şeyin yolunda olduğunu, alınan önlemler sayesinde astımlı çocuk hastaların korkulduğu kadar koronavirüsten etkilenmediklerini söyledi.

Ardından…

Virüsün günlük yaşamda neleri değiştireceği üzerine fikir jimnastiği yaparken, “Söylendiği gibi, hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Gerçi pek dile gelmiyor, ama sağlık kadar eğitim etkilenecek” diyerek söze başladı.

İşte Nihat Hoca’nın öngörüleri:

Bir…

“Üniversitelerde sınıf dersleri bir süre daha mümkün olmayacak, uzaktan bilgisayarla ders yapılması gerekecek. Buna uygun da altyapı hazırlanacak. Her fakültenin kendi özel durumlarına göre önlem alması gerekecek.

Şu örneği verdi:

“Tıp Fakültesi’nde dersler kalabalık sınıflarda yapılamayacak. Vizitler ve uygulamalı eğitim hasta odalarında kalabalık şekilde yapılamayacağı için yine bilgisayardan vaka takdimleri şeklinde sunular olacak.”

İki…

“Okullarda sınıftaki öğrenci sayısı azalacak. İlk, orta ve lisede uzaktan eğitim çok uzun süre kullanılamaz, okulda eğitim şart. Bu nedenle yeni okullar gerekecek. Özel okulların derslik sayısının büyüklüğüne göre öğrenci almasına izin verilecek.”

Şuna da işaret etti:

“Bu durumda özel okul ücretleri artacak, ücretlerin karşılanmasında problem olacak. Kısacası, en çok etkilenecek olan kurum eğitim olacak. Servislerde taşınan öğrenci sayısı azaltılacak.”

Üç…

“Konser ve maç gibi organizasyonlar zorlanacak. Az sayıda izleyiciyle spor karşılaşması yapılabilecek. Daha çok televizyonlardan takip edilebilecek.”

 

Yeni düzeni konuşacak kurul önerisi

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda Çocuk Alerji Bilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Nihat Sapan, salgın sonrasına ilişkin öngörülerini sıralarken şuna dikkat çekti:

“Kalabalık düğünlere izin verilmeyecek. Çok katılımlı fuar ve kongreler yapılamayacak.  Toplu taşıma gibi lokantalarda da oturma mesafeleri açılacak.”

Önerisi şu:

“Bir an önce bunların konuşulması gerekiyor. O nedenle, bunları düzenli toplantılarla konuşacak bir kurul oluşturulmalı.”

 

Harmancık’ta Entegre Devlet Hastanesi sevinci: Hayal gerçekleşiyor

Gelişmeyi… AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin açıkladı, biz de pazar günü bu sütunlarda duyurduk:

“17 ilçemizden 16’sında hastane var, bir tek Harmancık’ta yok. Harmancık Devlet Hastanesi için Sağlık Bakanlığımız haziranda ihaleye çıkıyor.”

İşte…

Hastanesi olmayan tek ilçe Harmancık için bu açıklama büyük bir heyecana yol açtı, adeta erken bayram havası estirdi.

Gerçi…

Harmancık’ ta yapılacak Entegre Devlet Hastanesi alışılmış yapısal özellikleri tam anlamıyla taşımayacak. Örneğin, 10 yataklı hastanede ameliyat olmayacak. Çünkü, Sağlık Bakanlığı’nın doktor atama yönetmeliğinde, belli bir nüfusun altındaki ilçelere uzman doktor atanamıyor.

Yine de…

Harmancık Belediye Başkanı Yılmaz Ataş sevincini şu sözlerle paylaştı:

“Seçimlerde verdiğimiz söz gerçekleştiği için çok mutluyuz. Bazı eksikleri olsa da ileride onların da tamamlanacağına inanıyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.”

 

İnegöl’de pazarlara Hijyen Tüneli

Canımızı korumak için büyük bir mücadele verdiğimiz koronavirüs, aslında tüm dünya insanlığına öncelikle temizliğin önemini öğretti, hijyen yaşamayı zorunlu hale getirdi.

O bakımdan…

Salgın sonrası en önemli hale gelecek konuların başında hijyen yaşam var.

İşte…

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban da, belediye Fen İşleri bünyesinde kendi olanaklarıyla ürettikleri Hijyen Tüneli’ni ilçede kurulan pazaryerlerinin girişine koyup, pazar alışverişini sağlık açısından güvenli hale getiriyor.

 

Bursa unuttu, ama Erguvan Bayramı, Kültür Bakanlığı’nda kayıtlı

Geleneğin başlangıcı Bursa… Hatta, noktasal olarak söylemek gerekirse, Emir Sultan Dergahı’nın çevresi.

Baharda insanın içinde coşkuya yol açan çiçekleriyle Erguvan Ağacı, yaşadığımız kent için geleneksel öneme sahip.

Ne var ki…

1999-2004 yılları arası Erdoğan Bilenser döneminde Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk kez organize edilen Erguvan Bayramı, en son 2016’da düzenlendi ve sonra da unutuldu.

İşte…

Bunu anımsattığımız 2 Mayıs Cumartesi günlü yazımız üzerine, Bursa’da 23 yıl İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yaparak rekor kıran Ahmet Gedik aradı ve şu bilgiyi verdi:

“Görevde bulunduğum 2013 yılında, Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurduk. Bu başvuru sonucu, Bursa’ya özgü bir gelenek olan Erguvan Bayramı, Somut Olmayan Kültürel Miras kabul edildi”

Şunu da ekledi:

“Ergun Bayramı halen Ulusal Envanteri Unsur Listesi’nin 33. sırasında yer alıyor.”

 

CHP’li belediyeler Covid için toplandı

2019 yerel seçimine Bursa’da Nilüfer ve Mudanya belediyeleriyle giren CHP, 2 ilçeye Gemlik’i de ekledi.

Bugünün sürecinde de…

CHP İl Başkanı İsmet Karaca belediyelerin koordinasyonuna önem veriyor. O nedenle Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ve Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan’la sosyal mesafe kurallarını uygulayarak koordinasyon toplantısı yaptı.

Toplantıda…

Covid-19 salgınında CHP’li belediyelerin yaptıkları ve önlemler konuşuldu.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X