Referandum gecesi, saatin 24.00’ü geçtiği dakikalarda, Olay Televizyonu’nda sonuçları değerlendirirken; bu tür gecelerdeki yayınlarda gösterdiği performans ve başarıyla uzun süreli maraton yayınlar kralı haline gelen meslektaşımız Olay TV Haber Müdürü Esat Kaplan gelecek perspektifi adına “Bundan sonra neler olur?” diye sordu.
Biz de…
“Siyasetin paradigmaları değişiyor” diye başlayıp, seçimden sonra koalisyon arayışları döneminin bittiğini, seçimden önce koalisyon süreçlerinin başladığını söyleyip şunu da ekledik:
“Küçük partilerin sonuç alabilmeleri artık zor. Onun için, sonuca ulaşacak büyük partiler içinde anlaşma ve uzlaşmalarla yer alınacak.”
Salı günü…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kurucusu olduğu AK Parti’ye 979 gün sonra dönüşündeki toplantıda konuşmasını izlerken, referandum gecesi Olay TV ekranında Esat’la konuştuklarımız aklımıza geldi.
Çünkü…
Yeni dönemin ilk resmi adımı olan partili cumhurbaşkanı unvanını aldıktan sonra Erdoğan’ın verdiği ipuçları ve gösterdiği hedef siyaset paradigmasının değiştiğini resmen gözler önüne serdi.
Üstelik…
Değişen yalnızca siyasetin paradigmaları da değil, seçimin kriterleri de değişti.
Nitekim…
Zaman zaman görüşlerine başvurduğumuz siyasetin tam ortasında olan Ankara’daki dostumuz da gelişmelere aynı pencereden bakıyor.
Hatta…
O çerçeveyi biraz daha net çizdi:
“Türkiye referandum sürecini toplumun ikiye bölündüğü tartışmasıyla geçirdi. Böyle bir şey olması mümkün değil, fakat siyaset iki kutuplu oldu.”
Yorumu şu:
“Görünüşe göre, merkezin biri sağında diğeri solunda iki büyük parti ortaya çıkacak. Siyaset de seçim de bu iki parti arasında geçecek.”
Yani…
“Yani, Türkiye’nin genel seçmen yapısına uygun şekilde siyaset merkezde toplanıyor. Merkezde yer alan kazanacak, direnen işin içinde kalamayacak.”
Öze dönüş mesajı, merkeze yöneliş mi?
2002’de her kesimi kucaklayan parti olarak doğan AK Parti, ilk seçimde iktidara gelerek hedefe ulaştı. Sonrasında zaman zaman çekirdek taban kabul ettiği milli görüş çerçevesine çekildi.
Şimdiyse…
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile yeni dönem başladı. Her parti kendi cumhurbaşkanı adayını seçtirebilmek için diğer partilerin oyuna ihtiyaç duyuyor. O oylar da merkezi işaret ediyor.
O bakımdan…
AK Parti’deki öze dönüş, çıkıştaki herkesi kucaklayan merkez siyasetine yeniden yöneliş anlamına geliyor.
Siyaset uzlaşılacak aday arıyor
CHP’den başlayan, daha doğrusu Deniz Baykal’ın başlattığı bir tartışma var. Kılıçdaroğlu’nun adaylığını açıklaması, ya da olağanüstü kurultay öneren Baykal, adaylık konusunda Abdullah Gül için de olumlu bakış ortaya koydu.
Yine…
Baykal’ın önerisinde ayrı milliyetçilik uçlarında yer alan Meral Akşener ve Ahmet Türk’e başkan yardımcılığı da yer alıyor.
Bütün bunlar…
Siyasetin merkez çevresinde şekillenmekte olduğunu ve uzlaşılacak aday projelerine başlandığını gösteriyor.
CHP İl Başkanı Özdemir’in yüzde 48’i yaşatma projesi
Şu gerçeği herkes kabul ediyor… Referandumdaki yüzde 51.41 evet oyu AK Parti’nin, yüzde 48.59 hayır oyu da CHP’nin değil. Siyasi partiler bunu bildikleri için blokları koruma projelerine yöneliyorlar.
İlk adımı da…
Referandumdaki hayır bloğunda yer alan parti ve kuruluşlarla görüşmelere başlayan CHP Bursa İl Başkanı Şadi Özdemir attı.
Amacını şu sözlerle anlattı:
“Birbirine düşman gibi gözüken, yan yana gelmelerinin imkansız olduğu düşünülen kesimler memleket meselesi söz konusuysa bir araya gelebildiklerini gösterdiler. Bunu önemsiyorum.”
Şunu vurguladı:
“Partiler, odalar, STÖ’ler… Herkes birlikteliğin değerini anladı. Türkiye barışı için de bu durum alınan oydan çok daha önemli.”
Ardından…
“İşte hayır bloğundaki yüzde 48’i bir arada tutup bu ruhu yaşatabilmek için ilk adımı attık” dedi ve projesini açıkladı:
“İlk olarak DP İl Başkanı Sayın Ali Biliz’le görüştüm. Bundan sonra neler yapabileceğimizi konuştuk. Çok verimli görüşme oldu”
Şu bilgiyi de verdi:
“Saadet Partisi, Adalet Partisi, Vatan Partisi, Doğru Yol Partisi sayın il başkanları ve MHP’nin muhalif tabanıyla da iletişim kurup görüşeceğim.”
Şunu da ekledi:
“Görüşeceklerim arasında sivil toplum örgütleri ve hemşeri dernekleri de var.”
CHP kongre takvimi beklendiği gibi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geçen hafta il başkanları toplantısında “2018 Ocak’taki kurultayı bu yıla çekme” düşüncesini açıkladı.
Bunun üzerine…
Üyeliklerin askıya çıkarılması ile temmuzda başlayacak süreçte delege seçimlerinin eylül, ilçe kongrelerinin ekim, il kongrelerinin kasımda tamamlanıp en erken aralık ayında kurultayın toplanacağını 2 Mayıs günü aktardık.
Dün de…
CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl bu takvimi açıklayıp, üyelerin güncelleneceğini de ekledi.
Zordaki Timsah için Atatürk Stadı’nda birliktelik buluşması
Bursaspor zor bir süreçten geçiyor, aldığı yenilgiler Bursa’yı üzüyor. Bu zor günlerin atlatılabilmesi için de öncelikle camiaların birliktelikleri gerekiyor.
Nitekim…
Bursaspor Divan Kurulu ve Bursaspor Vakfı organizasyonuyla, camianın tüm kesimlerini buluşturmak üzere harekete geçildi. Eski başkanlardan Murat Gülez’in koordinasyonunu üstlendiği organizasyon da Atatürk Stadyumu’nda camiayı buluşturacak dev bir iftar yemeği olacak.
Programın tanıtımı 6 Mayıs Cumartesi günü basın toplantısıyla yapılacak.