Seçmen değerlendirmesinde çok kavga çıkan partiye karşı olumsuz bir yaklaşım var. Fakat, şu gerçeği de unutmamak gerekiyor:
Kavgaya dönüşmediği sürece parti içi yarışlar daha çok partiliyi yönetime kattığı için partiye dinamizm getirir.
İkincisi…
Parti içi yarışlardan kadrolar doğar. Kadroların zenginliği ve çeşitliliği partinin gücü olur.
O bakımdan…
Parti içi yarışlardan, ya da partinin enerjisi olan hizipleşmeden korkmamak gerekir.
Burada…
İç yarışın, karşı tarafı yok etme savaşına dönüşmemesi için gerekli kontrol mekanizmasının sağlanması önem taşıyor.
Nitekim…
Yakın geçmişe baktığımızda, başta Anavatan Partisi, Doğru Yol Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi’ndeki delege seçimlerinin parti içi yarışı desteklediğini, bunun da partilerde alternatif kadroların gelişmesini sağlayıp siyaseten motive ettiğini anımsıyoruz.
Bu kentte…
Her mahallede kongre gibi çekişmeye sahne olan delege seçimleri izledik. O delege seçimlerinde ortaya çıkan enerjinin kongrelere yansıdığını gördük.
Ne var ki…
Günümüzde siyasi partilerin genel merkez yönetimleri yıpranmama adına siyasi disiplini öne çıkarıyorlar ve delege seçiminde belirleyici oluyorlar.
Açıkçası…
Neredeyse hangi mahallede kimin delege olacağına bile artık genel merkezler karar verir hale geldi.
Örneğin…
AK Parti tüm ilçelerdeki delege seçimini bir gecede tamamladı. Bu siyaseten başarı kabul edilebilir, ama bir iktidar partisinin alışılmış ilgi ve izdihamı bilindiği için de siyasetin doğasına uymuyor.
Delege seçimini istişare yöntemiyle oluşturulan listeler geçen AK Parti, kongrelerde de yarış olmaması için çok dikkatli.
Aday olacak isimler tek tek belirlenip mahallelerde yazılan delegelerin oylamasına sunuluyor.
CHP’de buna yakın bir yöntem söz konusu. En büyük farklardan biri, delege seçiminin bir gecede değil, 3-4 günde yapılacak olması.
Bir de…
CHP kongrelerde birden fazla aday çıkmasını engelleyemiyor.
Kısacası…
Siyaset artık tümüyle merkezden yürütülüyor. Delegeleri belirleyen irade yönetimleri de atıyor. Böyle olunca tabanın katılımcılığı gibi sıradan bir demokrasi ilkesi ortadan kalkıyor.
Böylece olunca da genel merkezler teşkilat/örgüt sorunlarıyla karşılaşmıyorlar.
Görünen o ki…
Yeni dönem, yeni Türkiye gibi kavramlardan sonra bir de “yeni parti içi demokrasi” anlayışımız oldu. Üstelik bulaşıcıolduğu anlaşılıyor.
***
AK Parti’de 5 ilçe başkanı tamam, 2 başkan bu hafta
AK Parti’de ilçe kongreleri 14 Kasım Cuma günü, yani haftaya Yıldırım ile başlıyor. Genel Merkez ise haziran ayında yapılacak kritik seçim önceki kongrelerin tek adaylı olması kararlılığını ortaya koydu.
Gelinen noktada…
Osmangazi, İnegöl, Gemlik, Harmancık ilçe başkanlardı yeni dönemde görev almayacaklarını açıkladılar. Karacabeyve Mustafakemalpaşa’da en az iki adaylı kongreler olasılığı ortaya çıktı. Yıldırım’da da arayış için nabız yoklama hissedildi.
İşte…
Böyle bir süreçte, hafta sonu Afyon’a giden AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun, milletvekilleri kampı sırasındaTeşkilat Başkanı Süleyman Soylu, Bursa Koordinatörü Hacı Turan ve Bursa Milletvekili olduğu için de Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’la görüşmeler yaptı.
Sonuçlarını da dün açıkladı.
Buna göre…
Osmangazi için görüşmeye çağırılan 5 aday arasından Ali Yılmaz’ın adaylığına karar verildi. Yılmaz 29 Mart’taki yerel seçimde de Osmangazi Aday Adayı olmuştu.
Bununla birlikte…
Gemlik’teki 3 aday arasından Zafer Işıklı’da karar kılındı. Yıldırım’da Hüdayi Yazıcı’nın, Karacabey’de Murat Erol’un ve Mustafakemalpaşa’da Saadettin Akkoyunlu’nun devam etmeleri benimsendi.
Bu arada…
İlçe kongrelerinin tek adaylı olması için kararlılık gösteren AK Parti’de başkanlarının devam etmeme kararı aldığı iki ilçe daha var. İnegöl ve Harmancık.
İki ilçenin bu hafta sonu yeni başkanlarının belli olması bekleniyor.
Bunun için de…
Bursa Koordinatörü Hacı Turan çarşamba günü Bursa’ya gelip İnegöl ve Harmancık için adı konuşulanlarla görüşmeler yapması bekleniyor.
Özellikle…
İnegöl’de ilçe başkanlığına aday gösterilecek kişinin üniversitesi mezunu olması kriterine dikkat edileceği de gelen haberler arasında.
***
Osmangazi’de farklı beklenti mi vardı?
Cumartesi günü, AK Parti milletvekillerinin dönem kampı yaptığı Afyon’daki yoğun görüşme trafiği içinde Bursa’dan giden İl Başkanı Cemalettin Torun, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve Yardımcısı Hasan Hüseyin Erdönmez ilçe başkanlığı için görüşmeler yaptılar.
Dünde…
İl Başkanı Torun görüşmeler sonucu Osmangazi’ye Ali Yılmaz’ın atandığını açıkladı. Kulislerde ise Osmangazi Belediye Başkanı Dündar’ın başka bir ismi önerdiği konuşuluyor.
Genel Merkez’in daha önce Osmangazi için çağırdığı 5 kişi dışında başka isimlerle de görüştüğü, ancak Arınç’ın onayıyla Yılmaz’a karar verildiği anlatılıyor.
***
Hastaneden doktorlara, saldırılara savunma eğitimi!
Son zamanlarda… Türkiye’nin pek çok kentinden saldırıya uğrayan doktor ya da sağlık personeli haberleri geliyor. Ne yazık ki Bursa’da da durum hiç iç açıcı değil. Görevi başında saldırıya uğrayan doktor sayısı giderek artıyor.
Böyle bir ortamda, Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi yönetimi hastanedeki doktorların cep telefonlarına şu mesajı yolladı:
“Hastane çalışanlarımızın ihtiyacına binaen, silahlı veya silahsız saldırılara karşı yakın savunma eğitimi verilecektir. Katılmak isteye hekimlerimizin 4292 nolu telefonu aramaları rica olunur. HASTANE YÖNETİMİ”
Doktorlar bu mesajı, “Biz sizi koruyamıyoruz, ama gelin eğitim verelim siz kendinizi koruyun” şeklinde yorumluyorlar.