Açıkçası… 30 Haziran günü yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde, Sağlık Bakanlığı’nın yönettiği İstanbul’daki Sağlık Bilimleri Üniversitesi bünyesinde 3 yeni Tıp Fakültesi kurulacağı, bunlardan birinin Bursa’da olacağı açıklandığında tam bir sürpriz yaşandı.
Gerçi…
Kadroları Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nce atanan Yüksek İhtisas Araştırma Hastanesi ile altyapısı uygun Şehir Hastanesi yeni Fakülte için uygulama hastanesi sorununu çözüyordu, ama eğitimin nerede verileceği bilinemiyordu.
Ankara ve Bursa’dan yaptığımız görüşmelere dayanarak 1 Temmuz günü bu sütunlarda, eğitim için 3 olasılık olduğunu aktardık:
Eğer…
Süreç umulandan hızlı işlerse, Diş Hekimliği Fakültesi örneğindeki gibi BUÜ Tıp Fakültesi içinde bir bölüm ayrılabilir. Ya da kısa sürede bitirilmek üzere başka bir yerde yeni fakülte binası inşaatına başlanabilir.
Bu bina Şehir Hastanesi ya da Yüksek İhtisas Hastanesi bahçesinde olabilir.
Aynı yazıda, siyasi iradenin “2021-2022 eğitim döneminde öğrenci alınması” hedefine de yer verdik.
Konuyu…
Olay’ı yeni yerine taşınması nedeniyle ziyarete gelen Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz’a sorunca, sürprizin sürprizi ortaya çıktı.
Onu da Rektör Hoca şöyle açıkladı:
“Aslında Sağlık Bilimleri Üniversitesi için Bursa’da kurulacak ikinci Tıp Fakültesi’nin tamamen BUÜ dışında olacağını düşünüyorduk. Fakat YÖK Başkanvekilimiz arayınca, bizim içimizde eğitime başlayacağını öğrendik.”
Aktardığına göre…
YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Sefa Kapıcıoğlu geçen hafta Prof. Dr. Kılavuz’u arar ve BUÜ Tıp Fakültesi kontenjanını sorar.
O da, “270 öğrenci alıyoruz. 7 sınav birincisi ve 1 KKTC kontenjanıyla 51 yabancı öğrencimiz var. 329 öğrencimiz oluyor” cevabı verir.
Bunun üzerine…
“Sizden 30 kontenjan alıp 240’a indirdik. 30 kontenjan ekleyip ikinci Tıp Fakültesi’ni bu yıl 60 öğrenciyle başlatıyoruz. Toplam rakam yine aynı” der. Şunu da ekler:
“Yeni fakülte için dekan atanacak. Dersler aynı hocalarla ilk 3 yıl Uludağ Tıp Fakültesi’nde olacak aynı laboratuarlar kullanılacak. Yüksek İhtisas Hastanesi de uygulama hastanesi olarak hizmet verecek.”
Pandeminin Bursa faturası 1 milyar lira
Koronavirüs salgını mart ayında baş gösterdi ve o günden beri mücadele uygulanıyor. En büyük mücadele de sağlık alanında. Çünkü, öncelik insanları sağlıklı tutabilmek olarak belirlendi.
İşte…
4 aylık pandemi mücadelesinin sağlık harcaması olarak Bursa faturasını Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz’dan öğrendik:
“Pandemi mücadelesinde yalnızca sağlık harcamaları için devlet Bursa’ya 1 milyar lira harcadı.”
Bu rakam bile, işin büyüklüğünü ortaya koyuyor.
Rektör: BUÜ’den doğacak butik üniversiteye en uygun ilçe İnegöl
Olay’ı ziyarete Rektör Yardımcıları olan Prof. Dr. İrfan Kırıştıoğlu, Prof. Dr. Adem Doğangün ve Prof. Dr. Ferudun Yılmaz’la birlikte gelen Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz’a, geçen yıl gündeme getirdiği “üniversitenin bölünmesi” önerisini anımsattık.
Öncelikle…
“Bölünme yerine, anaç bir üniversiteden butik üniversiteler doğabileceğini söylüyoruz” deyip tanımda düzeltme yapma gereği duydu.
Açıkçası…
70 bin öğrenciye ulaşan Bursa Uludağ Üniversitesi’nin büyüklüğü etkileyici, ama eğitim kalitesinin artması da daha az öğrenci ile mümkün. O nedenle, büyüklük artık ölçü değil.
Rektör Hoca şu işareti verdi:
“Gelişmişlik olarak üniversite için en uygun İnegöl. Orada 3 bölümü olan İşletme Fakültemiz var. Kararı alınan, ancak binası olmadığı için öğretim üyesi atamadığımız ve öğrenci alamadığımız Sağlık Bilimleri Fakültemiz de var. Bunlar üniversite için altyapı olur.”
Ziyarette…
Olay Medya İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali İnan ile Yönetim Kurulu üyeleri Semih Vardarbaş ve Ahmet Açıkel yeni ler ve gazeteyle ilgili bilgi verdiler.
Hukuk Fakültesi Gemlik’ten taşınır mı?
Bursa Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri Gemlik Kampüsi’ndeki eğitim nedeniyle kendilerini üniversitenin dışında kalmış hissediyorlar.
Onun için de “Görükle’deki ana kampüse taşınması” tartışması yaşanıyor.
Son noktayı ise BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz koydu:
“Görükle Kampüsü’nde depremsellik riski olan fakülte binalarıyla yeni yapılacak binalar var. Böyle bir ortamda Hukuk Fakültesi’ni kampüse taşıyacağını söyleyen Rektör doğru konuşmaz.”
Salman buluşturdu, Aktaş-Dündar arasında iletişim eksiği giderildi
Bursa’da Büyükşehir ve 3 merkez ilçe uygulaması 1989 seçimiyle başladı. 7 seçimdir de, Büyükşehir’i kazanan Osmangazi ve Yıldırım’ı da alıyor. İlk 2 seçim Nilüfer de dahildi, ama 2004’ten bu yana Nilüfer’in tercihi farklı parti.
Söyleyeceğimiz şu:
Aynı partiden olmalarına karşın Büyükşehir’le diğer merkez ilçeler arasında, ya da bazen ilçeler arasında sorunlar hep çıktı.
Bu defa…
AK Parti’den seçilen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar arasında Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında tartışma yaşandı. Bu da spekülasyona yol açtı.
İşte…
Bu spekülasyonları AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman pazartesi akşamı bitirdi. Aktaş ve Dündar’ı partiye davet eden Salman, iki başkanı uzlaştırdı ve iletişim kopukluğu yaşandığında anlaşıldı.
Başkanlar daha sonra Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin’in de katıldığı İl Yönetim Kurulu toplantısına girdiler.
CHP Kadın Kolları Kurultayı ertelendi
Pandemi süreci başladığında CHP ilçe kongreleri ve il kongresini bitirmişti. İYİ Parti son kongreye gelmiş, AK Parti ilk 3 kongresini yapmıştı.
Normalleşmeyle partiler kongrelerini yeniden gündeme aldılar.
Bu kapsamda…
CHP Kadın Kolları Kurultayı tarihi de 11 Temmuz Cumartesi olarak duyuruldu. Hatta hazırlıkları bile tamamlandı.
Ne var ki…
Son anda alınan kararla Kadın Kolları Kurultayı ileri bir tarihe ertelendi. Gerekçe olarak da “önce sağlığımız” denilerek artan vakalar gösterildi.