Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Türkiye’deki bilim merkezleri için ‘düzenek’ üretiyor: Bilim fabrikası

5 yıl olmuş… BUTTİM Fuar Alanı’nın yan tarafındaki Bilim ve Teknoloji Merkezi’ni bir gün gezerken, arka tarafta küçük bir atölyeye girdik.

Burada…

Kültür A.Ş. tarafından yönetilen BTM’deki sergi düzenekleriyle, kimi deney setleri ve düzeneklerinin onarımları yapılıyordu. Hatta, tümü burada üretilen ilk sergi de o yıl BTM’de ziyarete açılmıştı.

O küçük atölye…

Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. için heyecan veren üretim merkezi oldu.

Öyle ki…

Özlüce 29 Ekim Mahallesi’ndeki bina, Bursa Büyükşehir ve BTM yanında, TÜBİTAK işbirliğiyle tüm Türkiye’deki Bilim Merkezleri için düzenekler ve sergi elemanları üreten bilim fabrikası haline dönüşmüş.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’la atölyeye adım attığımız andan itibaren büyük bir heyecan duyduk.

Üst katta mühendislerin, tasarımcıların, yazılımcıların bulunduğu grup bilgisayarlarının başında yeni düzenek modelleri üzerinde çalışırken, alt katlarda kimi ağaç ürünü, kimi profil olarak düzenekler üretiliyordu.

Ayrıca…

Tamamlanmış bazı setler de bilimsel anlatımlar için deney işlevi görüyordu.

Çocukluğunda…

Marangoz yanında çıraklık yaptığı için ahşabın tozunu yutmuş olan Başkan Aktaş, tüm düzenek imalatlarını tek tek inceledi, ayrıntılı sorularla bilgiler aldı.

Sonra da şunu söyledi:

“Bilim ve Teknoloji Merkezi’miz Türkiye’de ilk olmuştu. Şimdi de kendi sergi ve deney düzeneklerimizi üreterek bir başka ilki gerçekleştiriyoruz.”

Bu noktada…

“Daha önce bu düzenekler yurt dışından ithal geliyordu. Şimdi Kültür A.Ş. bünyesindeki atölyemizde üretiyoruz” dedi ve şuna dikkat çekti:

“Bilim ve Teknoloji Merkezi’mizdeki kendi üretimimiz yüzde 40’a ulaştı. Diğer illerdeki Bilim ve teknoloji Merkezleri için de üretim yapıyoruz.”

İki hedef açıkladı:

Bir…

“Önümüzdeki 1 yıl içinde Türkiye’de üretilecek 200 deney düzeneğinin 160’ını,  yani yüzde 80’ini Kültür A.Ş. olarak üretmiş olacağız.”

İki…

“2021 yılından itibaren ürünlerimizi yurt dışına satmayı ve 2023 yılında da dünyadaki ilk 5 üretici arasına girmeyi hedefliyoruz.”


Bursa, bilimsel deneyde ‘piyasa belirleyicisi’ oldu

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı uğurladıktan sonra, Özlüce 29 Ekim Mahallesi’ndeki atölyede Kültür A.Ş. Genel Müdürü Fehim Ferik ve atölyenin yöneticileriyle çay sohbeti yaptık.

Eski bir gazeteci olan Ferik şunu söyledi:

“TÜBİTAK ihalelerine girip özel sektörle yarışıyoruz. Bu ihalelerde Bursa olarak bilimsel sergi ve deney piyasasının belirleyicisi olduk. “

Örnek verdi:

“Girdiğimiz bir ihale kıran kırana geçti. Biz alamadık belki, ama işin fiyatı 5 milyon lira indi.”



Türkiye’deki ilk İHA sergisini tasarlayıp TÜBİTAK adına ürettiler

 

Elbette… Bilimsel üretim çok farklı bir şey, ama çocukların eğitim aldıkları yetişme dönemlerinde bilimle tanışma noktaları yaptıkları deneyler, ya da gezdikleri sergiler oluyor.

İşte…

Türkiye’nin ilki olarak 2012 yılında ziyarete açılan Bilim ve Teknoloji Merkezi bugün deney ve sergi düzenekleri üretimiyle, hatta ortaya çıkardığı özgün yeni sergilerle gözbebeği oldu.

Nitekim…

2015 yılında üretilen Altın Çağ adlı sergi Trabzon, Mersin, Düzce başta olmak üzere 8 ilde ziyarete açıldı, binlerce kişi Türk tarihinin en görkemli dönemi hakkında bilgi sahibi oldu.

600 metrekarelik gezici çadırlarla ziyarete sunulan Altın Çağ sergisi, şu anda Antalya Bilim Merkezi’nde ziyarete açılmayı bekliyor.

Yanı sıra…

TÜBİTAK’ın isteği üzerine Türkiye’deki ilk insansız hava aracı sergisi yine burada hazırlandı. İHA sergisi, yaşadığımız süreçle de ilişkili olduğu için, önümüzdeki günlere damga vuracağa benziyor.

Bursa’dan tüm Türkiye’ye ‘Gezici Bilim’ tırı

 

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Bilim ve Teknoloji Merkezi açıldığında Türkiye’de ilkti.

Şimdiyse…

Özlüce 29 Ekim Mahallesi’nde 23 kişinin bilim fabrikası gibi çalıştığı atölyede deney ve sergi düzenekleri üreterek de Türkiye’de ilk olan Kültür A.Ş. aslında Anadolu’ya bilimi tanıtmayı amaçlayan çok önemli bir hizmet veriyor.

Onu da…

Mobil Bilim Merkezi olarak hazırlanın tırı, Bilim Merkezi olmayan illere göndererek yapıyor. Gezici Bilim Merkezi olan tırı ziyaret edenler, bilimle de tanışıyorlar.


İsmail Tatlıoğlu’na onur veren görev: İYİ Parti Grup Başkanı oldu

 

Yöntem şu… Genel başkanı milletvekili olan partilerde, TBMM Grubu’nun başkanlığını doğal olarak genel başkan yapıyor.

Fakat…

Genel başkanı milletvekili olmayan partiler, TBMM Grubu için Grup Başkanı seçiyorlar. Ayrıca Grup Başkanvekilleri de oluyor.

Örneğin…

AK Parti kurulduğunda Recep Tayyip Erdoğan milletvekili olmadığı için Grup Başkanı olarak Bülent Arınç görev yapmıştı. Bugün de Naci Bostancı görev yapıyor.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de son seçimde cumhurbaşkanı adayı olduğu için milletvekili değil. O nedenle, partisinin TBMM Grup Başkanı olarak Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu’nu önerdi.

İsmail Hoca da tek aday girdiği seçimde, 38 kişilik İYİ Parti Grubu oylarının tümünü alarak Grup Başkanı seçildi.

Tatlıoğlu görev için Genel İdare Kurulu’ndan istifa etti, ama Başkanlık Divanı doğal üyesi. Bursa Milletvekili Ahmet Erozan da yeniden Genel Başkan Yardımcısı oldu.


Bazen bir fotoğraf her şeyi anlatır

 

Bazen… Bir konuyu anlatmak için sayfalarca yazmak, dakikalarca konuşmak gerekebilir, ama yine de anlatmak mümkün olmayabilir.

Bazen de…

Bir fotoğraf her şeyi, hatta fazlasını anlatabilir.

AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Ufuk Çömez’in fotoğrafına bakarken bunu düşündük. Yaşlılar Haftası nedeniyle yaptığı ziyareti gösteren fotoğraf, günlük yaşamındaki Ufuk Çömez’in ta kendisi. Yani, fotoğraf için ekstra bir görünüm çabası hiç yok, olduğu gibi davranmış.

Ne mutlu böyle siyasetçilere.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X