Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Türkiye’nin en büyük kurban pazarı çatısında göz alabildiğine güneş tarlası

Köşe Yazısını Dinle

Yer Veysel Karanı Mahallesi… 4 yıl önce Osmangazi Belediyesi tarafından ilk etabı hizmete sokulan Kurban Pazarı, 70 dönümlük alanda 20 bin metrekare kapalı alanıyla aynı alanda Türkiye’nin en büyük tesisi oldu.

İşte…

Etap etap büyümeyen, hijyenik kurban kesim yeri tamamlandığında daha da büyüyecek olan tesis, bambaşka bir projede de büyüklük yarışına girdi.

Çünkü…

20 bin metrekarelik kapalı alanın çatısının tamamına güneş enerjisi panelleri monte ediliyor. Montajı hızla devam eden paneller, Kurban Pazarı ve Hijyenik Kurban Kesim Tesisi’nin çatısını güneş tarlasına çevirdi.

Çalışmaları…

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’la birlikte izledik.

“4 bin 100 panelle burası güneş tarlasına dönecek” derken heyecanlıydı:

“Günümüzde yeşil enerji çok önemli. Çevresel faktörler açısından da çevreci ve sonsuz bir kaynak olan güneş enerjisi dünyanın her yerinde uygulanabiliyor.”

Bu nedenle…

Güneş enerjisinin konvansiyonel tipteki diğer enerji kaynaklarına göre çok daha çevreci olduğunu vurgulayan Dündar, başlattıkları yatırımı “doğaya saygılı hizmet modeli” olarak yorumluyor.

Bildiğimiz kadarıyla…

Bursa’da başlayan güneş enerjisi yatırım ve uygulamalar var, ama bu büyüklükte yok.

Şunu söylemek mümkün:

Türkiye’nin en büyük kapalı kurban pazarının çatısı, GES’le göz alabildiğine güneş tarlası oluyor.

4 bin 100 panelin montajını izlerken Dündar şu bilgiyi verdi:

“Güneş enerjisi panellerden 20 adet 50 kilowatsaatlik inverter cihazıyla şebekeye indirilip sisteme verilecek. Bu şekilde yıllık 1 milyon 650 bin kilowatsaat enerji üretilecek.”

Şunu da ekledi:

“Sisteme vereceğimiz enerjiye karşılık, Osmangazi Belediyesi’nin ihtiyacı olan elektriği kullanacağız. Kendi enerjimizi üretmiş olurken, çevreyi de koruyacağız.”

Projeyi…

Günümüzde geçerli, çevre bilinci gelişen kentler anlayışı açısından heyecan verici bulduk.

550 konutun yıllık elektriğini karşılar

Bursa’daki en büyük güneş enerjisi yatırımını gezdiğimiz Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, elde edilecek enerjiyle yapılabilecekleri şöyle açıkladı:

“Üreteceğimiz yıllık 1 milyon 650 bin kilowatsaat enerji 550 konutun yıllık enerji ihtiyacı karşılıyor.”

Şunu da ekledi:

“Kendini 4.5 yılda amorti edecek 6 milyon liralık yatırımla, 1.115 ton karbondioksit sera gazı engellenip 57 bin 750 ağaç doğaya kazandırılacak.”


3 bin büyükbaş, 5 bin küçükbaş kurbanlık kapasitesiyle bir numara

Osmangazi Belediyesi tarafından Demirtaş Yolu’ndaki Veysel Karani Mahallesi’nde 4 yıl önce başlayıp etap etap büyüyen Kurban Pazarı pek çok özelliklere sahip.

Bir kere…

20 bin metrekarelik kapalı alanıyla, aynı alanda Türkiye’nin en büyük kurban pazarı oldu. 2 blokta, kotra denilen ve ağıl olarak adlandırılabilecek 256 bölüme sahip tesis büyümeye de devam ediyor.

Nitekim…

Halen üçüncü blokta 24 kotra inşaatı son aşamada.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’la bu en büyük kurban pazarını gezerken şuna vurgu yaptı:

“Kapalı kurban pazarımızda 3 bin büyükbaş ve 5 bin küçükbaş kurbana yer var. Hayvanlar belediyemizin veterinerleri gözetiminde. Sosyal tesisleri, hayvan sahipleri için tuvalet ve duşları var. Zabıtamız da görev başında.”

Gerçekten de…

Bu büyüklük ve işlevsellikte böyle bir tesis yok.


Büyükbaş kurbanlıklar gelmeye başladı

Kurban Bayramı’na 14 gün var. Fakat Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’la birlikte Veysel Karani Mahallesi’ndeki kapalı kurban pazarını gezerken, büyükbaş kurbanlıkların gelmeye başladığını gördük.

Anadolu’nun çeşitli kentlerinden kurbanlıklarını getirip yerlerine yerleştiren satıcılar, ilk satış için heyecanla beklerken, küçükbaş kurbanlıklar da önümüzdeki haftadan itibaren gelecekler.


O ‘kalite’ savaşçısı: Kurduğu derneğe 8 yıl sonra yeniden başkan oldu

Açık ve net… Mustafa Karaman’ı anlatmak için söylenebilecek tek ifade var: Kalite savaşçısı, TSE sevdalısı.

Nitekim…

Bursa’da TSE’nin ne olduğunu da, kalite ve standart kavramlarının ne anlama geldiğini de yıllar önce TSE Bölge Koordinatörü olduğu dönemde Mustafa Karaman’dan öğrendik.

Yönetici olmasa da TSE’deki görevi devam ediyor. Hem de TSE sevgisi hiç eksilmeden, kalite ve standart öğretisinden hiç vazgeçmeden.

Bu yönde…

Bir avuç kalite gönüllüsüyle 2009 yılında Kalite Birliği Derneği’ni kurdu. Başkanlığı 2013’te Prof. Dr. Erkan Işığıçok’a devretti, ama yönetiminde kaldı.

Türkiye’nin her yerine gidip kalite ve standardın önemini anlattı, eğitimler verdi.

Mustafa Karaman, görevi devrettikten 8 yıl sonra Kal-Bir Başkanlığı’nı hafta sonu yapılan kongrede yeniden devraldı. Kalite yolculuğu sürüyor.


Yoldan geçene ‘tescilli tatlı’ ikram etti

Geçen hafta… Mustafakemalpaşa Tatlısı hak ettiği coğrafi işareti aldı ve tescilli damak tatları arasına girdi.

Türk Patent Kurumu’nun belgeyi AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin’e vermesinin ardından, Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar da, belgede emeği olan Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Tekin Uzkınay’la birlikte yoldan geçenlere tescilli tatlı ikram etti, mutluluk tescillendi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X