Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Ulaşıma çevreci bir bakış: Artık ya kenti, ya otomobili seçeceğiz! 

Kuşku yok ki… Büyük kentlerin en önemli sorunu ulaşım. Nüfusla birlikte artan araç sayısı caddelerin yetersin kalmasını, sürekli yeni ulaşım projeleri ve yatırımlarını getiriyor.

Yanı sıra…

Bu konun bir de çevresel yanı var.

Onun hesabını da, yol ve ulaşım uzmanı olarak zaman zaman düşüncelerini bu sütunlardan aktardığımız İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl yaptı.

1.-yazi-icin-kent-ici-trafik-gaz-salinimi.jpgLastik tekerlekli araçların harcadıkları benzin ve egzozlarından çıkan gaz hesaplamalarını yapan Tözün şu çarpıcı rakamlara ulaştı:

“1 kilometrede yolcu başına düşen karbonmonoksit salınımı tramvay ve hafif raylı sistem 42 gram, metroda 65 gram, otobüste 69 gram, benzinli küçük model taşıtta 110 gram, benzinli orta model taşıtta 133 gram, benzinli büyük model taşıtta 183 gram.”

Çıkardığı sonuç şu:

“1 kilometrede 1 yolcu benzinli orta model bir taşıt yerine hafif raylı sistem kullanarak 91 gram daha az karbondioksit üretebilir.”

Çarpıcı bir karşılaştırma daha yaptı:

“Soğanlı Botanik Parkı’nda 400 bin metrekare yayılış alanında 150 türde toplam 8 bin ağaç var. Har gün ortalama 10 kilometre Bursaray kullanan yaklaşık 300 bin kişi Botanik Park’taki 8 bin ağacın 3 katı olan 24 bin 818 ağacı her yıl kurtarmış oluyor.”

Sonra da…

Şu değerlendirmeyi yaptı:

“Avrupa Kentsel Şartnamesi’ne göre yavaş, ama kesin bir şekilde otomobil kenti öldürüyor. Artık ya kenti, ya da otomobili seçeceğiz.”

Şunu da ekledi:

“Hesaplar gösteriyor ki, kent içi trafiğini rahatlatan raylı sistemler, enerji verimliliği ve daha az karbon salınımıyla çevreyi koruyor.”

 

Hızlı tren inşaatı Demirtaş Viyadüğü’nden yeniden başladı

 

2.-yazi-icin-hizli-tren-insaati-beton-dokme-calismalari.jpgHızlı trenin Bursa-Yenişehir hattında tünel inşaatını Çelikler firması, tüneller dışında kalan viyadük, köprü ve rayların serileceği yolların inşaatını da Cengizler firması müteahhit olarak yapıyor.

Temmuz ayında döviz kurlarında yaşanan yükselişin yol açtığı maliyet artışı nedeniyle firmaların durdurdukları çalışmalar için güzel haber geçen hafta geldi.

Bu sütunlardan duyurduğumuz gibi, Cengizler’in alt taşeronu olarak viyadük ve yollarda çalışan Duygu Mühendislik işten çıkardığı çalışanlarına işe dönüş çağrısı yaptı.

Bu çağrıyla…

Şantiyelere dönen çalışanlar işbaşı yaptılar. Çalışmalar da Demirtaş Viyadüğü üzerinde beton dökme ve tünel girişlerinde fore kazık ile yeniden başladı.

Yenişehir-Osmaneli hattındaysa, geçen yıl yapılan ihaleyi kazanan Bayburt İnşaat’a yer teslimi olmadığı için henüz şantiye kurma aşamasına gelinemedi.

 

Yapılaşmadan sonra yerel yönetimde “şehirde yaşam” dönemi

 

3.-yazi-icin-chp-aday-tanitimi-bursa-orgutu-ve-adaylar.jpgYerel seçimlere yönelik manifesto açıklamasını geçen hafta AK Parti yaptı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni dönem için şehir demokrasisi ve yaşam hedeflerini açıkladı.

Dün de…

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu adayların tanıtıldığı Ankara’daki toplantıda şehirde insan hedefine yönelik temel hedeflerle CHP manifestosunu açıkladı.

İki manifestonun şehirde yaşam ve insan hedeflemesi dikkat çekici. Bu da yapılaşan kentlerde yaşamı yeniden düzenleyip kolaylaştırmaya yönelik yeni anlayışlar getiriyor.

Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı 12 maddelik manifestoda dikkat çeken maddeler arasında hoşgörülü ve saygılı kentler vurgusu ilk sırada yer alıyor. Yanı sıra hakça paylaşan ve şeffaf yönetilen kentlerle yoksulluğu yenen kentler yeni dönemdeki sosyal anlayış hedefini sergiliyor.

CHP’nin manifestosunu da açıkladığı Ankara’daki aday tanıtımına CHP Bursa milletvekilleri ve adaylarıyla İl örgütü tam kadro katıldı.

 

CHP ve İYİ Parti büyük ölçüde anlaştı

 

Belediye başkan adayları paylaşımındaki uzun ve zorlu görüşmelerin ardından ortak komisyon kurarak belediye meclisleri aday listelerini hazırlamaya başlayan CHP ve İYİ Parti ortaya çıkan aday sayısı krizlerini büyük ölçüde aştı.

Görüşmelerde, “krizlerin karşılıklı anlayışla” çözüldüğü belirtilirken, aday listelerinin de hafta sonuna kadar kesinleşmesi bekleniyor.

 

Panorama Müzesi açılışı ve mitinge Bahçeli de katılacak mı?

 

İlk program… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçmiş seçimlerin çoğunda olduğu gibi Bursa mitingini yine son hafta yapması düşünülmüştü. Ancak son dakika değişikliğiyle AK Parti Bursa mitingi 15 Şubat Cuma gününe alındı.

Programın değiştiği gün, AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman mitingin nerede yapılacağına henüz karar vermediklerini söylemişti.

İşte…

O meydan belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan son 2 mitingini yaptığı Atatürk Stadyumu Meydanı yerine eski mitinglerin yeri Gökdere Meydanı’nda Bursalılarla buluşacak.

Bunun nedeni de, Osmangazi Belediyesi’nin kente kazandırdığı Panorama 1326 Fetih Müzesi’nin de Cumhurbaşkanı tarafından açılacak olması. Yani miting, müzeyle aynı bölgede yapılacak.

Bu arada…

Bursa’nın fethini anlatan Panorama Müzesi açılışına MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin davet edilmesi de gündemde. Bahçeli’nin böyle bir davet olursa gelip gelmeyeceği, gelirse Cumhurbaşkanı Erdoğan’la birlikte mitinge çıkıp çıkmayacağı merak ediliyor.

 

Ülkü Ocakları’na Panorama’yı gezdirdi

 

6.-yazi-icin-panorama-1326-ferih-muzesi-ulku-ocaklari-gezisi,-mustafa-dundar,-orhan-mollasalih.jpgAçılışı cuma günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak olan Panorama 1326 Ferih Müzesi gezen herkesi hayran bıraktığı gibi açılmadan ziyaretçi rekoru kıran müze olarak da dikkat çekiyor.

Müzenin…

Hafta sonu konukları arasında Ülkü Ocakları Bursa teşkilatları da vardı. Panorama 1326 Müzesi Müdürü Orhan Mollasalih’in anlatımıyla Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar müzeyi Ülkü Ocakları gençlerine bizzat gezdirdi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X