Tarih kayıtlarına göre Bursa 2 bin 500 yıllık bir yerleşim. Geçmişi bu kadar eski kentlerin değişimleri çok kolay olmaz, ya da çok hızlı değişimler yaşanmaz.
Fakat…
Bursa bu tezi tersine çeviren bir kent oldu. Hem de birkaç kez yaptı bunu.
İlk büyük değişim kentin ovaya doğru adeta atağa kalktığı dönemdi.
Öyle ki…
70’li yılların başına kadar “şehir dışında” kabul edilen, şimdi Kent Meydanı Alışveriş Merkezi’nin bulunduğu yerdeki Şehirlerarası Otobüs Terminali ve yakınındaki Merinos bir anda kuşatma altında kaldı.
Bunda da…
Şehreküstü’nden aşağı doğru Fevzi Çakmak Caddesi’nin açılması etkili oldu.
İkinci büyük değişim, sanayi hamlesinin başladığı 80’li yıllarda ortaya çıktı.
İmar planlarının yereldeki belediyeler devre dışı bırakılarak Ankara’dan yapıldığı yıllarda sanayinin istihdam ihtiyacından kaynaklanan iç göç Bursa’yı adeta patlattı ve arkadan gelen planların öngörüp yetişemediği plansız yeni bir kent doğdu.
Sonra…
90’lı yıllardan itibaren modern dönüşüm adı altında büyüyen Bursa’ya özellikle batıda yeni bir kent eklendi.
İşte…
Bu fotoğraf o yeni kentin çok hızlı geliştiği yıllarda çekildi. Görüntüdeki Carrefour Alışveriş Merkezi’nden yola çıkarak söylemek gerekirse, çekiliş tarihi ya 1999, ya da 2000.
Yani…
Fotoğrafın çekildiği tarihin üzerinden daha 20 yıl bile geçmemiş.
Görüntüde…
İzmir Yolu üzerinde Carrefour’un yanı sıra bir de yapımı tamamlanma aşamasında olan Bursaray Bakım Merkezi var, başka da yapı yok.
O tarihten yakın bir süre öncesine kadar kum ocakları bulunan bölgeyle, insanların yüzüp balık tuttukları Nilüfer Çayı kenarı henüz daha çok katlı yapılarla tanışmamış.
İşte…
O bomboş arazide bugün Mihraplı kent bölgesi yükseliyor.
Konumuz “Bu boş araziye modern bir kent kuruldu, fena mı oldu?” tartışması değil elbette. Yalnızca, bir kentin bu kadar hızlı değişimine dikkat çekmek istedik.
20 yılda bu değişimi yaşarken kaçırdık, kimbilir 20 yıl sonra neler konuşulacak?
Mimar Sinan, Bursa’da adı verilen mahalleyi görse ne yapardı?
Arkasında… Eser olarak 92 cami, 55 medrese,2 külliye, 7 dârülkurrâ yani Kur’an okuma yeri, 20 türbe, 17 imaret,3 darüşşifa, 6 su yolu kemeri, 10 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen, 48 hamam bırakmış.
Osmanlı’nın en büyük ustası, Mimar Sinan’ı anmak üzere Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından geçenlerde düzenlenen etkinlik haberini okurken aklımıza takıldı.
Mimar Sinan’ın bütün eserlerinde ustalık var, mimarlık var, görsellik var, ihtişam var, farklılık var. Yaşamı boyunca 3 padişah dönemindeki her eseri bir birbirinden daha görkemli.
Kafamıza takılan da şu:
Yüzyıllar boyu ayakta kalan büyük eserlere imza atan Mimar Sinan, acaba Bursa’da adının verildiği mahalleyi görse ne yapar?
Sahi…
Yıldırım İlçesi’nde Bursa Teknik Üniversitesi’nden başlayıp Ertuğrulgazi Siteler’e kadar uzanan bölgedeki Mimar Sinan Mahallesi yapılaşması büyük ustanın anısını yaşatıyor mu?
Gelin bunu bir düşünelim.
Bursa’da yolu belediye ve siyasetten geçen bürokratlarla buluştu
Fotoğraf Ankara’dan… AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç bir sohbette görülüyor. Üstelik, Ödünç’le sohbet edenlerin Bursa’yı da ilgilendiren özellikleri var.
Örneğin…
Mücahit Alkan’ın çocukluğu Gürsu’ya bağlı Yenidoğan Mahallesi’nde geçti. İlk görevi 2004’te Bursagaz’da üstlendi. Uyguladığı mükemmellik ilkesi Türkiye’ye model oldu.
Sonra…
Adapazarıgaz’la Sakarya’ya, Başkentgaz’la Ankara’ya gitti. 2014’te Yıldırım Belediye Başkan Yardımcısı olup Bursa’ya döndü, ama 3 yıl sonra Enerji Bakanlığı’na geçip EÜAŞ Genel Müdür Yardımcılığı üstlendi.
31 Mart seçimi için de AK Parti’den Yıldırım Belediye Başkanı Aday Adayı oldu, fakat aday gösterilmeyince EÜAŞ’taki görevi için Ankara’ya döndü.
Şahin Arat da AK Parti bürokratı olarak Büyükşehir Belediyesi’nde Sosyal İşler Şube Müdürü olarak görev yaptı, 15 Temmuz gecesi AK Parti İl Başkanlığı’na giden tavırlı bürokratlar arasındaydı, ama görevden alındı.
O da…
Şimdi Enerji Bakanlığı’nda EÜAŞ Destek Hizmetleri Daire Başkanı olarak görev yapıyor.
Ali Biliz’e “demokrat” görev
Ali Biliz’in siyasi yaşamı DYP Gençlik Kolları ile başladı. DP’de Gemlik İlçe Başkanlığı’ndan sonra İl Başkanlığı yaptı.
Görevden ayrılırken DP Genel Başkanı Gültekin Uysal’la sorun yaşadı, hatta Genel Başkan Adayı olmayı düşündü.
Sonra da…
Fatih Kavaloğlu başkanlığındaki Demokratlar Konfederasyonu içinde yer aldı ve yeni yönetimde Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı oldu.
Yönetimdeki görev dağılımında Külliye’den Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı dikkatimizi çekti.
Bursa’nın ilk, Türkiye’nin ikinci kadın kulüp başkanı Alacahırka’da
Açıkçası… Biz yeni fark ettik, ama erkek egemen futbol dünyasında kapısını kadınlara açan Alacahırkaspor Kulübü sessiz sedasız bir devrime imza attı.
Bursa 2. Amatör Küme’de mücadele eden A Takımı yanında kick box, yüzme, atletizm, biatlon ve pentatlon dallarında faaliyet gösteren Alacahırkaspor’un 200’ün üstünde kadın üyesi var.
Kulüpte…
Kadın ve Gençlik kolları, üniversiteliler gibi yapıları oluşturan Osman Turan da bu devrimin en önemli kahramanı.
Nitekim…
2 yıl önce Kadın Kolu Başkanı olarak kulüp faaliyetlerine katılan Hülya Zeytun Çilingir’i önce 2. Başkan olarak yönetimine aldı, sonra da Kulüp Başkanlığı’nı devretti.
Böylece…
Bursa’nın ilk, Türkiye’nin de ikinci kadın kulüp başkanı Hülya Zeytun Çilingir oldu.
Olay’da yıllarca birlikte çalıştığımız, Hülya da, emeklilik sonrası MHP İl Kadın Kolları yönetimiyle birlikte el attığı spor dünyasında Bursa Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeliği, Osmangazi Kulüpler Birliği Kurucu Üyeliği’nden sonra yeni bir sayfa açtı.