Projesi… Gündeme ilk geldiği günden beri tartışılıyor. Fakat, tartışmaları kadar talihsizliklerin yaşandığı bir proje olduğu da gerçek.
Üstelik…
Tartışmalar Büyükşehir’de geçen dönem yönetiminin Terminal ve DOSAB’a raylı ulaşım için tramvay projesi yapılacağı açıklamasıyla başladı.
“Yapılacaksa metro olmalı” diyenler haklıydı, fakat o tarihteki yolcu hesaplamaları metro yatırımına da, hafif raylı sistem yatırımına da yetmiyordu.
Yine de…
Metro için koşulların oluşması beklenebilirdi belki, ama proje ihalesinin yargı kararıyla iptal edilip müteahhit değişimiyle başlayan süreç inşaatın uzun süre durmasına, müteahhit değişimine ve çalışmanın uzamasına yol açtı.
Şimdi de…
Açılmasına ve tramvay seferlerinin başlamasına karşın yolcu verimliliği nedeniyle tartışılıyor.
Bu noktada…
Bursa’da ulaşım projelerinin içinde yer almış, projeler üretip yönetmiş işin uzmanı konumunda olan dostumuzla sohbet ederken, gündemdeki iki soruya cevap aradık:
“T2 tramvayı neden yavaş, Bursaray entegrasyonu neden sağlanamadı?”
Önce…
Tramvayın yavaşlığı için şunu söyledi:
“Hat üzerindeki sinyalizasyon tamamlanmadığı için tramvay görerek ilerliyor. O nedenle de yavaş gitmek zorunda.”
Ardından…
Bursaray’la entegrasyon konusunda iki düzenleme önerisinde bulundu:
Bir…
“T2 tramvayının; İstanbul Caddesi’nde Kent Meydanı İstasyonu’nu geçtikten sonra, T1 tramvayı hattı yanına paralel hat döşenip son durak olarak Bursaray Osmangazi İstasyonu önüne kadar gelmesi sağlanabilir.”
İki…
“Bursaray Osmangazi İstasyonu çatısı Kent Meydanı’na doğru 60 metre uzatılarak T2 tramvayının Bursaray Osmangazi İstasyonu’ndan yolcu alıp indirmesi sağlanabilir.”
Şunu da ekledi:
“Bu yapılabilirse, Bursaray’la gelen, ya da tramvayla gelip Bursaray’la gidecek yolcuların yürüyen merdivenle üst kata çıkıp ek bilet olmadan aktarma yapmaları sağlanabilir.”
TRT’nin ikinci kanalı bir zamanlar seçim vaadiydi
Hürriyet gazetesinde… Ateş Yalazan’ın hazırladığı Arşiv Balıkçısı köşesinde TRT 2 kanalının 6 Ekim 1986’da yayına başladığını okurken geçmişe gittik.
O yıllarda, kültür ve dizi yayını yapan “TRT 2’yi Bursa’da da istiyoruz” başlıkları attığımızı anımsıyoruz. 1989 yerel seçimi vaatleri arasına bile girmişti.
1989’da rahmetli Teoman Özalp’ın kazandığı seçim sonrası Gündoğdu’ya Magic Box kanalıyla birlikte TRT 2 için çanak anteni takan İlhan Parseker’in heyecanı geldi gözümüzün önüne.
Dünyada en başarılı 10 bin akademisyen arasında BUÜ’den 221 hoca
Araştırma… Uluslararası sıralama kuruluşu AD Scientific Index tarafından Google Scholar açık profillerine göre 216 ülkede 195 bin 060 üniversitede görev yapan 1 milyon 082 bin akademisyen incelenerek yapıldı.
Listede…
Türkiye’nin En Başarılı 10 bin Akademisyeni bölümü içinde ise Bursa Uludağ Üniversitesi’nden 221 akademisyen yer alıyor.
Üstelik…
Başarılı akademisyenler araştırmasının Türkiye sıralamasında ilk 100’e giren Bursalı hocalar var.
Örneğin…
Bursa’da ilk sırayı, geçmiş yıllarda olduğu gibi yine Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Ali Rıza Yıldız almış. Eğitim Fakültesi’nden Prof. Dr. Salih Çepni ikinci, Prof. Dr. Selahattin Turan üçüncü sıradalar.
Tıp Fakültesi’nde görev yapan Prof. Dr. İlker Ercan 4. ve Prof. Dr. Mustafa Sertaç Yılmaz 5. sırada bulunuyorlar.
Dağdaki okula güneş ve rüzgar enerjisi
Projeyi… Çalışmaları Türkiye’ye örnek olan Bursa Valiliği İl Enerji Yönetimi Birimi hazırladı.
100 okulun kendi enerjisini üretmesi amacıyla hazırlanan projede Orhaneli Sait Yılmaz İlkokulu’nun çatısına önce güneş enerjisi panelleri kondu, sonra da çatıya mini bir rüzgar santralı monte edildi.
Üstelik…
GES ve RES montajını Yeşilyayla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleri ve öğrencileri yaptı.
Yol arkadaşından mesaj: Kemal Demirel ve köy okulları unutulmasın
İki konuda büyük mücadele verdi… 5 ay önce yaşama veda eden Kemal Demirel’in mücadelelerinden biri, Bursa’ya demiryolu gelmesi için yaptığı yürüyüşlerdi.
İkincisi de…
Kapalı köy okullarının açılması için Bursa ve Türkiye genelinde yürüttüğü kampanyalar, açtığı sergilerdi.
İşte…
Rahmetli Demirel’e köy okulları mücadelesinde yol arkadaşlığı yapan, kampanyayı başlattığı Orhangazi Karsak İlkokulu’na İbrahim Alkaya ile birlikte giden Muharrem Değirmen’den mesaj geldi.
Orhangazili meslektaşımız Değirmen’in sitemi, kapanan köy okulları sergisi açan CHP Genel Merkezi’nin Kemal Demirel’e yer vermemesineydi.
Sergide…
Demirel’in anılmamasına tepki gösterirken şunu anımsattı:
“Kemal Demirel 1500 köy okulunu fotoğraflayıp 25 sergi açtı. CHP Genel Merkezi resmen vefasızlık yaptı. Unutulmasın ki emek en yüce değer.”
MHP’de dava emektarlarıyla istişare
MHP’de… Bugüne kadarki tüm seçimlerden daha farklı hazırlık var. Bir yandan, dışa dönük çalışma yapan MHP bir yandan da parti içinde özel çalışma yürütüyor.
Bu kapsamda…
MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, Bursa Milletvekili M. Hidayet Vahapoğlu, MYK Üyesi Fevzi Zırhlıoğlu, MDK Üyesi Muhammet Tekin, İl Başkanı Cihangir Kalkancı katılımıyla davanın emektarı partililerle istişare toplantısı yapıldı.