Doğup büyüdüğümüz Bursa’nın yıllardır değişmeyen konuları var. Örneğin, gazeteciliğe başladığımızda meslek büyüklerimiz “Meydansız kent Bursa” yazılarını gazetelere manşet yaparlardı.
Aynı şeyi 41 yıldır da biz yazıyoruz.
Gerçekten de…
Tüm tarihi kentler meydanlarıyla anılırken, geniş kavşaklarına meydan adı verdiğimiz Bursa’nın ne yazık ki gerçek bir meydanı yok.
İşte…
Son yıllarda bu eksiğin giderilmesi için atılan adımlar var.
Örneğin, rahmetli Hikmet Şahin döneminde Kent Meydanı yapıldı, ama proje bittiğinde alışveriş merkezi öne çıktı ve arzulanan gibi meydan olmadığı görüldü. Recep Altepe döneminde Atatürk Stadı yıkılarak yerine Atatürk Stadyumu Meydanı yapmak üzere hazırlanan proje henüz tamamlanmadı.
Bununla birlikte…
Tarihi kentlerin özelliklerine uyan çevresindeki yaşam alanları ile birlikte gerçek bir kent meydanı ortaya çıkarmak için Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar kolları sıvadı.
Eski Santralgaraj, bugünün Kent Meydanı alışveriş merkeziyle Osmangazi Belediyesi arasındaki çöküntü alanı haline dönüşen bölgeyi temizleyerek gerçek bir kent meydanı yapmak istiyor.
Projedeki…
Son durumu Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar şöyle anlattı:
“40 dönümlük alanın yüzde 95’ini kamulaştırdık. Bugüne kadar 68 bina alındı ve yıkıldı. Bundan sonrası için 14 parsel kaldı.”
Bölgenin…
Ticari yönden tam merkezde olduğunu vurgulayan Dündar, çarşı bölgesiyle kentin alt kesimleri arasındaki yaya trafiğinin buradan geçtiğini anımsattı.
“Kamulaştırmaya 120 milyon lira harcadık. Bu 10 yıl önceki belediye bütçesi kadar bir harcama “ dedi ve “nasıl bir meydan” olacağını söyledi:
“Bir kere, oradan geçen herkesin yararlanacağı meydan olacak. Ticari fonksiyonu olmayan, vatandaşa açık yer haline getirmek amacımız.”
Bu noktada…
“Orası vatandaşın vakit geçirebileceği bir yer ve en önemlisi Bursa’nın meydanı olacak” deyip şunu açıkladı:
“Belediye Meclisimize sunum yaptık. Şimdi de vatandaşımıza ‘Nasıl bir meydan istiyorsunuz?’ diye soruyoruz. Bunun için anketler yapıyoruz.”
‘Molozlar neden kaldırılmıyor’ sorusuna cevap
Osmangazi Belediyesi son 2 yıldır kent meydanı için çalışıyor. Bu süreçte kamulaştırılan binalar yıkıldı, ama molozları kaldırılmadı.
“Kötü görüntü oldu, molozlar neden kaldırılmıyor?” sorusuna Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar şu cevabı verdi:
“Ticari açıdan çok değerli bölge olduğu için yer sahipleri terk etmek istemiyorlar. Molozları kaldırsaydık, alanı kullanmaya devam edeceklerdi. Projenin hızlı yürümesi için kaldırmadık.”
Vatandaşın isteği: Otoparkı olsun
Kent meydanı için vatandaşa “Nasıl meydan istiyorsunuz?” diye soran Osmangazi Belediyesi gelen istekleri önemsiyor.
Neler istendiğini de Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar açıkladı:
“Vatandaş öncelikle otoparkı olmasını istiyor. Biz de meydanın altında 3 kat otopark planlıyoruz. Ayrıca, yeşil alan olması, caminin korunması isteniyor.”
İsim önerişleri de var:
“Ankette isim için yönlendirme yapmıyoruz. Vatandaştan Kent Meydanı, Osmangazi Meydanı, Atatürk Meydanı gibi öneriler geliyor.”
Ekrem Barışık’ın duaya ihtiyacı var: 15 gündür yoğun bakımda
1982 yılıydı… Dönemin Bursa Valisi olan Zekai Gümüşdiş’den bir akşamüstü Bursa Belediye Başkanı olarak Emekli Albay Ekrem Barışık’ın atandığını yokluğu içimizde sızı olan meslektaşımız rahmetli Erdal Çolak’la öğrenmiştik.
Valilik binası kapısında “Acaba nerede buluruz” diye düşünürken, Adliye önünden aşağı doğru gelen Barışık gülümseyen yüzüyle önümüze çıkıvermişti.
Çarşıya giderken Bursa Belediye Başkanı olduğunu bizden öğrendi.
Başarılı belediye başkanı oldu. Belediyeye disiplin, kente temizlik kampanyası öğretti, tarihi eserlere ilgisiyle, Bursa’nın tarihi kimliğini hatırlattı.
Halk da sevdiği için 1984 yerel seçiminde Anavatan Partisi adaylık önerdi ve 2 yıl önce atandığı göreve seçimle geldi. Görevdeyken yasa çıkınca Bursa’nın ilk Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.
1989 seçimindeyse ANAP adayını değiştirince veda etti, ama hep gülümseyen yüzüyle Bursa’nın sokaklarında dolaşmaya, en yakın dostu Vali Gümüşdiş’le gittiği her yerde sevgi ve saygı görmeye devam etti.
Bursa için özel bir yeri ve değeri olan Ekrem Barışık yaşadığı kardiyolojik sorun nedeniyle 15 gündür Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Yoğun Bakımı’nda tedavi altında.
7 yıl hizmet ettiği Bursalılardan dua bekliyor.
Fuar ve kebapçı maketi gibi pasta yaptı, dünya şampiyonu oldu
Pasta için “sanattır” diyenler gerçekten de haklı. Bursa’nın en eski ve köklü pastanelerinden Rıhtım’ın Pasta Şefi Metin Taşçı da bu unvanı gerçekten hak edenlerden.
Şubat ayında Aşçılar ve Şefler Federasyonu tarafından İstanbul’da düzenlenen Gastronomi Festivali’ne Salı Pazarı temalı pastasıyla katılan Metin Taşçı birinciliği kazandığı gibi, Aşçılar ve Şefler Milli Takımı’na da seçildi.
Ardından…
Milli olarak İngiltere’nin Birmingham kentindeki yarışmaya maket gibi yaptığı iki pastayla katıldı. Döner Kebap Pide Salonu pastasıyla altın madalya kazanırken, yarışmanın yapıldığı fuar alanını canlandırdığı pasta da gümüş madalya aldı.
Rıhtım Pastaneleri İşletmecisi Ali Genç ve Uludağ Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı İrfan Derici ile birlikte sohbet ederken, ayrıntılı figürleri nedeniyle pastadan çok makete benzeyen çalışmalarının arkasındaki emeğin ve maharetin öyküsünü de dinledik.