Önümüzde… Her ay düzenli olarak gündem araştırması yapan ve sonuçlarını bu sütunlardan paylaştığımız ADA Araştırma’nın temmuz ayı araştırması var.
Hafta içinde…
ADA Araştırma Yöneticisi Ayhan Adıgüzel sonuçları gönderdiğinde, siyaset tablosundan önce Türkiye’nin En Önemli Sorunu başlıklı bölüme baktık.
Çünkü…
Yılbaşından beri koronavirüs korkusu yaşayan, mart ayından bu yana da salgın nedeniyle yaşamı altüst olan vatandaşın eğilimini merak ettik.
Ortaya çıkan tablo şu:
Vatandaş, yüzde 30,4 oranında ekonomiyi en büyük sorun olarak görüyor.
Dikkat çeken şu:
Dünyanın dengesini bozan ve yaşamı kısıtlayan salgın bu araştırmada yüzde 14.3 ile ikinci önemli sorun olarak görülüyor. Ülkenin değişmeyen gündemi olan işsizlik yüzde 13.1’le üçüncü sırada yer alıyor.
Araştırmaya göre…
Kronik sorunlardan eğitim sistemi yüzde 6.4’le dördüncü, hukuk-adalet-eşitsizlik yüzde 4.5’le beşinci sırada. Giderek arttığı gözlenen kadına şiddet ise bu araştırmada yüzde 4.1’le altıncı sırada bulunuyor. Vatandaşın yüzde 3’ü ise başkanlık sistemini sorunlar sıralamasında yedinci sırada kabul ediyor.
Yine…
ADA Araştırma’nın temmuz ayı araştırmasında Türkiye’nin ekonomik durumu ile ilgili sorusuna yüzde 70.5 gibi ciddi bir oranda “kötüye gidiyor” cevabı çıkmış. Değişen bir şey olmadığını düşünenlerin oranı yüzde 15.3 olurken, iyiye gittiğini düşünenlerin oranı yüzde 14.2’de kalmış.
Gerçi…
Bu tablo ürkütücü görünüyor, ama geçen yıl yapılan Ağustos 2019’daki araştırmayla karşılaştırıldığında, kötüye gidiş düşüncesinin yüzde 77.6’dan bugünkü yüzde 70.5’e gerilediği, iyiye gidiş görüşünün ise son 1 yılda yüzde 8.6’dan yüzde 14.2’ye çıktığı görülüyor.
Bu da…
Her türlü olumsuzluğa karşın vatandaştaki umudu yansıtıyor.
Güncel konulardan…
Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması yüzde 67.3 oranında olumlu bulunurken, yüzde 24.4 olumsuz cevap vermiş. Yüzde 8.3’ün ise fikri yok.
Araştırma…
Sosyal medya düzenlemesinin yüzde 51.1 oranında desteklenmediğini ortaya koyarken, tekli Baro için de yüzde 44.2 “desteklemiyorum” cevabı verilmiş.
Yönetim sistemi için vatandaşın kafası karışık
Konuyu… Muhalefet partileri ısrarla gündemde tutuyorlar ve parlamenter sisteme dönüş sözü veriyorlar.
Bunu…
ADA Araştırma da temmuz ayında yaptığı gündem araştırmasında vatandaşa sormuş. Ortaya çıkan rakamlar vatandaşın net bir eğilimi olmadığı sonucunu ortaya koyuyor.
Nitekim…
“Türkiye’nin yönetim sistemi ne olmalı?” sorusuna yüzde 46.6 oranında güçlendirilmiş parlamenter sistemi cevabı verilirken, yüzde 40 da Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi’ni desteklemiş. Yüzde 13.4’ün ise fikri yok.
Anketin gösterdiği: Vatandaşın siyasi tercihinde çok büyük fark yok
Son dönemde… Çeşitli araştırma kuruluşlarının yaptıkları, “Bu pazar seçim olsa oyunuzu kime verirsiniz?” anketleri yayınlanıyor.
Bu alanda…
Seçim sonuçlarını önceden yaptığı araştırmalarla neredeyse milimi milimine ortaya koyan ADA Araştırma anketlerinin yanıldığını hiç görmedik.
ADA’nın son araştırma sonuçları kararsızlar dağıtıldıktan sonra şu tabloyu ortaya koyuyor:
AK Parti yüzde 39.4, CHP yüzde 24.1, MHP yüzde 10.3, İYİ Parti yüzde 10, HDP yüzde 9.6, DEVA Partisi yüzde 2.6, Gelecek Partisi yüzde 1.9, Saadet Partisi yüzde 1.1, diğerleri yüzde 1.
Araştırmada…
İYİ Parti’nin ilk kez HDP’nin önüne geçtiği ve MHP ile hemen hemen aynı oya geldiği görülüyor.
Ayrıca…
“Muharrem İnce’nin kuracağı partiye oy verir misiniz?” sorusuna ise yüzde 72.3 oranında “oy vermem” sonucu çıktığı görülüyor. Yüzde 10.5 “oy veririm” derken, yüzde 17.2 “belki oy veririm” demiş.
Bu da yabana atılacak bir sonuç değil.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rakibi yok
ADA Araştırma temmuz ayı gündem araştırmasında “Bu pazar Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa” sorusuna da cevap aramış.
Seçim olmadığı için, adı konuşulanlar üzerinden olası adaylarla çıkan tablo kararsızlar dağıtıldıktan sonra şöyle oluşuyor:
Recep Tayyip Erdoğan yüzde 43.2, Mansur Yavaş 14.3, Ekrem İmamoğlu 13.8, Meral Akşener 6.8, Selahattin Demirtaş 5.7, Devlet Bahçeli 4.2, Muharrem İnce 3.7, Ali Babacan 3.4, Ahmet Davutoğlu 1.7, Kemal Kılıçdaroğlu 1.2, Temel Karamollaoğlu 0.9, diğerleri yüzde 1.1.
Beyrut’taki patlama akıllara Gemlik’i getirdi, ama o tehlike artık yok
Dile kolay… Lübnan’ın başkenti Beyrut çarşamba günü atom bombası atılmış gibi müthiş bir patlamayla harabeye döndü. Patlamanın limandaki bir depoda bekletilen 2 bin 700 ton amonyum nitrattan kaynaklandığı anlaşıldı.
Patlamayla…
Bursa’da yaşayanların akıllarına doğal olarak Gemlik’teki gübre fabrikası geldi.
Çünkü…
Yıllarca buradaki depolarda bulunan amonyum nitratın deprem gibi felaketler yaşanması halinde yayılmasıyla ortaya çıkabilecek tehlikelere ilişkin haberler yapıldı, bizler de kent merkezini bile etkileyecek tehlikeye dikkat çekmeye çalıştık.
Ancak…
2016 yılında, Faruk Çelik’in Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olduğu dönemde 33’lük amonyum nitrat ithali ve depolarda tutulması yasaklandı.
Böylece…
Gemlik için var olan tehlike ortadan kalktı, Bursa kent merkezi de etkilenmekten kurtuldu.
O bakımdan…
Nasıl bir yıkıcı etkiye sahip olduğu Beyrut’ta görülen tehlike 2016’dan bu yana kalmadı.
Esgin’e 2 ilde divan başkanlığı görevi
Gerçi… AK Parti Genel Merkezi takvimi netleştirmese bile Bursa’daki ilçe kongrelerini 15 Eylül-15 Ekim arası yapma eğiliminde, ama başka illerde ilçe kongreleri devam ediyor.
Nitekim…
Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde kongre vardı. Kongrenin divan başkanlığını ise, Kastamonu İl Koordinatörü olan AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin yaptı.
Esgin ayrıca, yine İl Koordinatörü olduğu Karabük’ün Ovacık ve Eflani kongrelerini de divan başkanlığını üstlendi.