Gerçi… Zaman zaman Bursa’nın sanayiye doyduğu görüşü öne çıkıyor ve “Yeni sanayi gelmesin” deniyor, ama Bursa’nın bu saatten sonra sanayiden vazgeçme şansı yok.
Çünkü…
Tarım özellikleri ve planlı gelişen turizm hamlelerine karşın Bursa tercihini geçmişte sanayiden yana yaptı. O nedenle üretim üssü ve istihdam kenti oldu.
Bunun sonucunda da…
Bursa’da faal; 1’i teknoloji olmak üzere 13 Organize Sanayi Bölgesi ile 4 Islah Organize Sanayi Bölgesi ve 3 İhtisas Organize Sanayi Bölgesi var. Yani toplamda 18 OSB’ye sahibiz.
Bu açıdan bakıldığında…
Bursa’nın bundan sonrası için sanayide seçici davranması ve nitelikli sanayiye yönelmesi daha doğru bir yaklaşım. İlk adım da TEKNOSAB olarak adlandırılan Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi ile atılıyor.
Hem katma değeri yüksek ürünler üreteni hem istihdam sağlayan, hem ihracata çalışan sanayi kuşku yok ki Bursa’daki sanayi anlayışını geliştirecek ve kent ekonomisine de önemli katkı sağlayacak.
İşte…
Bu özelliklere sahip yeni bir sanayi yatırımı için girişimler var.
Onu da…
AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin ile sohbetimizde öğrendik.
Dedi ki:
“Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanlığımızla ilk görüşmeyi yaptık. Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nin daha randımanlı olabilmesi için burada uluslararası büyük bir yatırım istediğimizi ilettik.”
Ardından…
“Talebimize olumlu bakıyorlar” dedi ve şu bilgiyi verdi:
“Türkiye’de yatırım için Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanlığı’na başvuran uluslararası firmalar var. Bunlar arasından büyük bir yatırımı Mustafakemalpaşa’ya, dolayısıyla da Bursa’ya yönlendirebileceklerini söylediler.”
Şöyle devam etti::
“Görüşmelerimizden, bu konuda harekete geçildiğini ve yatırım yapacak bazı uluslararası firmalara Mustafakemalpaşa’nın önerildiğini öğrendik. Firmalarla görüşmeleri sürdürüyorlar.”
Şunu da ekledi:
“3 yıl içinde büyük bir uluslararası yatırım bekliyoruz.”
Yağışın şiddeti arttı, hortuma da alışacağız
Küresel iklim değişikliği iyice hissediliyor. Kışları eskisi kadar kar yağmıyor, süreleri azalan yağmurların da şiddeti arttı.
Nitekim…
Geçmişte 1 hafta süren yağmurun etkisinden fazlası birkaç saatlik yağışta ortaya çıkıyor. Kentleri-köyleri seller basıyor, can kayıpları yaşanıyor. Yollar bozulurken, altyapılar yetersiz kalıyor.
Yine…
Bilmediğimiz hortum gibi meteorolojik olaylar artık Marmara Denizi’ndeki kıyılarımızda karşımıza çıkıyor.
Daha fazlasına da hazırlıklı olmak gerekiyor.
Mudanya Çağrışan’da dikilen fidanlar 8 ayda 25 santim oldu
Kahreden yangın 11 Ağustos 2018’de yaşandı. Mudanya’nın Çağrışan bölgesinde 36 bin hektar alan küle döndü. 8 Aralık 2018’de de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katıldığı törenle, yanan 8 bin 702 kızıl çamın yerine 47 bin 800 ağaç dikildi.
Yağmurlu havaya karşın yüksek katılımla o gün adeta ağaç dikme festivali yaşandı.
İşte…
Orman Bölge Müdürlüğü öncülüğünde 8 ay önce dikilen fidanlar 25 santim yüksekliğe ulaştı.
Aynı şekilde…
Mudanya’da 29 Ağustos 2015 tarihinde, üstelik aynı bölge olan Göynüklü-Nilüferköy arasında 170 hektarlık alanda çıkan yangın sonucu 47 bin 695 ağaç yanmıştı. Yanan o ağaçların yerine de 131 bin fidan dikilmişti.
Aradan geçen 4 yılda o fidanlar da 120 santim boya geldi.
Ağaçlandırma bölgelerini gezen AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin, dikenlerin adlarının yer aldığı etiketli fidanları incelerken mutluluğu yüzüne yansıyordu.
Esgin: İmara açılmadı, ağaçlandırıldı
AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin’in mutlu olduğu bir nokta daha var.
Onu da şöyle anımsattı:
“Mudanya bölgesinde 2015’teki Göynüklü-Nilüferköy orman yangınında ve 2018’de Çağrışan orman yangını sırasında, yanan orman arazilerinin imara ve villalaşmaya açılacağı söylenmişti. Öyle olmadığı görüldü.”
Şunun da altını çiziyor:
“Çağrışan yangını sonrasında arazinin imara açılmayacağını söylemiştik. Yanan ormandaki ağaçların iki misli fidan dikerek bunu gösterdik.”
Eylülde karnaval… Mankenler Bulvar’da moda için yürüyecek
Tekstilin başkenti Bursa, fakat moda denince akla başka kentler geliyor. Bu algıyı yıkıp Bursa’yı modanın da başkenti haline getirmek için başlatılan Bursa Fashion Week üçüncü yılına ulaştı.
Üstelik…
Bursa Moda Haftası’nı salondan çıkarıp kentle buluşturmak için önemli bir adım atıldı.
O adımı da…
3 yıldır etkinliğin Yürütme Kurulu Başkanlığı’nı üstlenen Modacı Yaşariye Doğan açıkladı:
“Bursa Fashion Week’i bu yıl karnaval tadında gerçekleştirmek istiyoruz. Bunun için de 22 Eylül’de Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nda karnaval yürüyüşüyle başlayacağız.”
Buna göre…
22 Eylül günü saat 13.00’te Acıbadem Hastanesi önünde başlayıp Akuğur önünde sona erecek moda karnavalı yürüyüşüne, Fashion Week defilelerine çıkacak ünlü mankenler de halkla birlikte katılacak.
Nailler firmasının 10 antika araçla yer alacağı yürüyüş konvoyunda BFW 2017-2018 Tasarım Yarışması kostümlü geçişiyle Farmasi, Livza Uyar ve Bursa moda ve giyim firmaları olacak.
Nilüfer Kadın Korosu da kostümlü geçiş yapacak.
Gündüz yürüyüş, akşam defile var
3.Bursa Fashion Week Yürütme Kurulu Başkanı Yaşariye Doğan 22 Eylül Pazar günü Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nda saat 13.00’te başlayacak moda yürüyüşüne herkesi davet ederken şunu söyledi:
“Bursalı hemşerilerimize karnaval tadındaki yürüyüş için ‘Tarzını Yarat Sen de Katıl’ daveti yapıyorum. Ayrıca sürprizlerimiz de var. Gelin hep birlikte yürüyelim.”
Akşam da…
Yerli ve yabancı ünlü mankenler Podyum’da saat 18.00’de başlayacak defilede moda tasarımlarını sergileyecekler.