Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Zamanında korumayı bilemedik: Bursa’nın tarih adası canlanıyor!

Fotoğraf… 1960’lı yılların başında Tophane’ye çıkan yokuştaki Sur üstünden çekilmiş. Çakırhamam’dan itibaren Atatürk Caddesi’ni gösteriyor. Özellikle de, caddenin genişletilmesi sonrası başlayan yapılaşmayı gözler önüne seriyor.

Görüldüğü gibi…

Çakırhamam’dan Bakırcılar Çarşısı’na inen yolun başındaki bina ve sonrasındaki 2-3 bina dışında henüz yapılaşma olmamış. Ulucami de bu binalar arasından tüm görkemiyle yükseliyor.

Fotoğrafın anlattığı ise şu:

Bursa’nın modern binalarla kentleşme sürecini biz yanlış anlamışız. Başka bir ülkede olsa yakınında yapılaşmaya izin verilmeyecek tarihi Hanlar Bölgesi’nin binalarla çevrelenmesine göz yumup, değerini fark edememişiz.

Ta ki, 1999 yerel seçimine kadar.

DYP Büyükşehir Adayı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu vizyon projesi olarak “Hanlar Bölgesi çevresini açıp kentin vitrini Atatürk Caddesi’nden görünür hale getirmeyi” vaat ettiğinde, aslında Bursa’nın da gözünü açtı.

Sonrasında…

2004’te Büyükşehir Belediye Başkanı olan rahmetli Hikmet Şahin bu projeyle ilgilendi ve İsmail Hoca’dan hazırlığını istedi. Fakat karşısına çıkan kamulaştırma yükü nedeniyle finans sorunu yaşayınca ilerleyemedi.

Şimdi…

Proje Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın gündeminde. İçtenlikle Bursa’yı hayaline kavuşturmak için kolları sıvadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da anlattığında büyük bir heyecan duyduğunu söyledi.

Yine…

8 Kasım’daki ziyaretinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da tarihi Hanlar Bölgesi çevresini açmayı bakanlık olarak üstlendiklerini söyledi. Hatta, fotoğrafta boş haliyle görülen tarihi Çarşıbaşı Meydanı’nı açarak işe başlayacaklarını açıkladı.

İşte…

Bu bölge için çalışmalarını yürüten Başkan Aktaş, fotoğrafta yer almayan İşkur binası dahil bazı binalar için anlaşma sağlandığını, yıkımların da 31 Ağustos’a kadar başlayacağını müjdelerken heyecanlıydı.

Kuşku yok ki…

Pirinç Han’dan başlayacak düzenleme, göz göre göre çevresi kapanan kent merkezindeki tarih adasını ortaya çıkaracak ve Bursa’ya tarihi değerini yeniden kazandıracak.

Heyecanlanmamak elde değil.

 

Doğanbey projesi içinde ilkokul önerisi

Tarihi… Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş verdi ve Fevzi Çakmak Caddesi üzerinde yıkılan İller Bankası binası yerine Millet Bahçesi ihalesinin 31 Ekim 2020’ye kadar yapılacağını açıkladı.

Ancak…

Bu projeye küçük bir ek önerisi var. O da, geçen dönem Osmangazi Belediye Meclisi Grup Sözcüsü olan Cemil Aydın’dan geldi:

“15 bin nüfusun yaşadığı Doğanbey bölgesinde ilkokul yok. Çocuklar okula gitmek için caddeyi aşmak zorunda kalıyorlar. Bu proje içinde okul da yer alırsa daha iyi olur.”

 

Siyasetçi telefonu susmuyor… Her 10 aramadan 9’u iş isteyenlerden

Hafta içi… CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın yeni yerimize taşınmamız nedeniyle “hayırlı olsun” ziyaretine geldi.

Geldi, ama…

Cep telefonu neredeyse aralıksız çaldığı için uzun uzun sohbet fırsatımız pek olmadı. O da her aramaya aynı sıcaklıkla karşılık vermeye çalıştı.

Sonra da…

Gelen aramalarla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Açıklanan rakamlar farklı, ama bugün için insanımızın en büyük sorunu işsizlik. Özellikle pandemi süreci iş arayanlar daha da arttı. Mübalağasız söylüyorum, her 10 aramanın 9’u iş bulmak için yardım istiyor.”

Gerçekten de…

1 saate yakın sürede gelen telefonlara verdiği cevaplardan bu sıkıntı anlaşılıyor. Aydın da siyasi bakmadan toplumsal manzaraya dikkat çekti:

“Arayan hemşerilerimize elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz, fakat yaşananlar gösteriyor ki önümüzdeki süreçte ciddi bir istihdam sorunu yaşanacak. Buna da elbirliğiyle çözüm bulmak gerekiyor.”

 

Bir dönemin gençlik lideri Kutucu vefat etti

3 ay önceydi… Bursa’da bir döneme imza atan Efendi Barutçu kendisinden sonra Ülkü Ocakları Başkanlığı’nı üstlenen Mehmet Kutucu’yu Kastamonu’daki evinde ziyaretinin fotoğrafını gönderdi.

“Kutucu’yu tanıyamadım” deyince de “Sigara denen illet” dedi ve solunum rahatsızlığı yaşadığını söyledi.

Dün de…

12 Eylül öncesinin Ülkücü gençlik liderlerinden Mehmet Kutucu’nun vefatını yine Barutçu’nun mesajından öğrendik.

Aradan geçen 40 yıla karşın Bursa’da unutulmadığını gördüğümüz Kutucu’ya rahmet diliyoruz.

 

YÖK onayı verdi… Diş Hekimliği Fakültesi 60 öğrenciyle başlıyor

Kolay değil… 24 yıldır süren bekleyişin sonuna gelindi Son sürecin ilk adımı Bursa Uludağ Üniversitesi bünyesinde Diş Hekimliği Fakültesi açılmasına ilişkin Kasım 2019’da YÖK’ün onay vermesiyle atıldı.

Sonrasında…

BUÜ öğretim üyesi alımı yaparken, uygulama hastanesi sorunu da Bursa Diş Hastanesi’nin birlikte kullanımı için atılan imzalarla çözüldü.

Ardından…

YÖK Genel Kurulu’nun beklenen karar geldi ve BUÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nin 2020-2021 eğitim döneminde 60 öğrenci alarak eğitime başlaması için onay çıktı.

Buna göre…

Diş Hekimliği Fakültesi kendi binası yapılana kadar Tıp Fakültesi içinde eğitim verecek. Uygulama hastanesi olarak da, Bursa Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’ni Sağlık Bakanlığı ile birlikte kullanacak.

24 yıllık bekleyişin ardından 7 ayda siyasi irade takibiyle atılan hızlı adımlar sonunda Bursa için sağlık eğitimi ve hizmetlerinde önemli bir boşluk da kapatılmış oldu.

 

BTÜ’de Mimarlık Fakültesi dekanı değişti

Bursa’daki iki üniversiteden biri olan ve günden güne büyüyüp etkinliği artan Bursa Teknik Üniversitesi bir yandan da kendini yeniliyor.

Bu kapsamda…

BTÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı olarak öğrenci yetiştiren Prof. Dr. Egemen Ayas görevini Prof. Dr. Beyhan Bayhan’a devretti.

Üniversite bünyesinde gerçekleşen devir-teslim sonrası Prof. Dr. Bayhan yeni dekan olarak önümüzdeki eğitim dönemi hazırlıklarına başladı. BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir de Prof. Dr. Aras’a teşekkür etti.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X