Türk Eğitim Vakfı Bursa Şubesi Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Çalışkan’la tanışıklığımız ta 80’li yılların ortasına, Mudanya’daki Petrol Ofisi Dolum İstasyonu Müdürü olduğu döneme dayanır.
Yılların dostu…
Bademli’deki küçük bahçesinde bulduğu huzuru dostlarıyla paylaşmayı sevdiği için bahçe neredeyse hiç boş kalmaz. “Sürprizim var” deyip davet ettiğinde, lise arkadaşı DSP eski Genel Başkanı Zeki Sezer’le sohbet etme şansı bulduk.
DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümetinde Devlet Bakanı olan Sezer, rahmetli Bülent Ecevit sonrası 2004 yılında üstlendiği DSP Genel Başkanlığı görevini 2009’da “Yerel seçimde başarısız oldum” deyip bıraktı.
En önemlisi…
2007 seçiminde CHP ile işbirliği kararı verirken siyasi riski üstlendi, ama DSP’den istifa etmemek için aday olmadı.
O dönem için şöyle düşünüyor:
“Doğru… 2009 yerel seçiminde başarımız olduğumu düşünüp bıraktım. Şimdi bakıyorum güzel şeyler yapmışız. Bugün konuşulanları yapmışız.”
Bunun üzerine…
Kendisi için kırılma noktası olan CHP gözlemini sorunca şunu söyledi:
“CHP çok önemli bir kurum ve marka değeri var. Fakat, gördük ki tek başına CHP ile de olmuyor.”
Ardından…
“Öyleyse başka bir kurumu da devreye sokmak gerekiyor” dedi ve ekledi:
“Bu da, 1985 DSP programı ruhudur.”
2007’deki CHP işbirliğini yorumlarken de şuna dikkat çekti:
“CHP ile ilk defa seçim işbirliği yaptık, arkadaşlarımız CHP listelerinden milletvekili adayı oldular. Ne yazık ki, tarihin en düşük oyunu aldık. Çünkü seçimin sosyolojisi başka.”
Şunu da vurguladı:
“DSP Genel Başkanıyken CHP ile kavga yapmamızı isteyenlere hep ‘Solu 2 koldan büyütelim’ karşılığı verdim.”
Ardından…
Bugünün siyasetini değerlendirdi:
“Anadolu’da AP-DP geleneği gerçeği var. Bu siyasi hareketin toplumsal karşılığı var. Bugün o eksikliği gidermek için İYİ Parti doğru bir adım.”
Şunu da ekledi:
“İYİ Parti’nin aldığı sonucu başarısızlık görenlere katılmıyorum. Her şeye rağmen seçimden başarıyla çıktı.”
Sezer Türkiye için 2 projeyi önemsiyor
DSP Genel Başkanı olduğu 2004-2009 döneminde “Şimdi baktığımda güzel işler yaptığımızı görüyorum” diyen Zeki Sezer, iki özel projeyi önemsiyor.
Bir…
“Avrupa’da Türkiye Projeleri Grubu oluşturduk. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız büyük ilgi gösterdiler ve müthiş projeler hazırlayıp gönderdiler. Bugün de kendi değerlerimizi kullanmamız gerekiyor.”
İki…
“Zenginlikte Sosyal Adalet İçin Emek Kurultayı düzenledik. O çalışma bugün hala önemini koruyor, hatta yapılması gerekiyor.”
Mudanya’nın yanan ormanları Orman Genel Müdürü takibinde
Yangın 11 Ağustos’ta çıktı. Mudanya Yolu’nda, Tepederbent’e gelmeden Göynüklü girişinde başlayan orman yangını Çağrışan’a doğru indi, patlayan kozalaklar sıçrayınca da yolun karşısına geçip Bademli bölgesine atladı.
Yangını söndürme çalışması yapılırken başlayan villalık arazi için yakıldığı iddiası da kamuoyu gündeminde yer buldu.
İlk girişimi…
Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın’la görüşen AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin yaptı. 70 hektarlık alanda temizleme ihalesine çıkılacağı, ocak-şubat aylarında ağaç dikimine başlanacağını da bu sütunlardan duyurduk.
Dün de…
AK Parti Bursa milletvekilleri Mustafa Esgin ve Refik Özen yanan ormanla ilgili olarak Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey’le görüştüler.
Kasım ayında Türkiye genelinde aynı anda başlayacak ve Guinness Rekorlar Kitabı’na girecek ağaçlandırma kampanyası için bilgi veren Karacabey ayrıca Mudanya’daki ağaçlandırmayı yakından izlediğini bilgilerle paylaştı.
Böylece…
Kamuoyu gündemine gelen iddiaların tümü çöpe atılmış oldu.
MHP’de rötarlı atama: İl Başkanı Kalkancı
MHP’de beklenen yeni il başkanı ataması yapıldı. Aslında, 27 Eylül günü bu sütunlarda Kurtuluş Coşkun’un görevden alınıp Cihangir Kalkancı’nın MHP İl Başkanı atandığını duyurmuştuk.
Ne var ki…
Tebligat sözlü yapıldığı için Coşkun görevini sürdürdü. Beklenen yazıysa dün geldi. Yazıda, MHP İl Başkanı olarak Cihangir Kalkancı’nın atandığı tebliğ edilirken, 80 kişilik yeni İl Yönetim Kurulu listesinde Alper Büyükataman adı dikkat çekti.
İsmail Hoca’dan Merkez Bankası yorumu: Hayalleri yazıyoruz
TBMM’nin 1 Ekim Pazartesi günü başlayan yeni yasama dönemindeki ilk Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısına İYİ Parti Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu damgasını vurdu.
Merkez Bankası eski başkanlarından İYİ Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz’la yan yana oturan İsmail Hoca’nın hedefinde Merkez Bankası’nın program hedefleri vardı.
Son 10 yılda açıklanan Orta Vadeli Program’lara da dikkat çeken Tatlıoğlu şunu söyledi:
“Merkez Bankası’nın son 5 yıllık hedef ve programlarına gerçekten baktınız mı? Biz baktık. Hayalleri yazıyoruz, gerçeklerle karşılaşıyoruz.”
Bu noktada…
“Herhalde Merkez Bankası’nda otomatik bir yazılım var, her yıl enflasyon hedefi olarak yüzde 5’i otomatikman yazıyor” esprisi yapan Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu şuna da dikkat çekti:
“Eğer son 4 yılın Kalkınma Planı’na bakarsak, Türkiye’nin dünyanın en güçlü devleti olması gerekir. Fakat gerçekler öyle değil.”
Özen, fiyat artışının kaynağına işaret etti
Dövizdeki dalgalanmayla marketlerde gözlenen fiyat artışları gündemde yerini koruyor. AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen ise sorunun asıl kaynağına işaret etti.
“Gıda fiyatlarındaki artışın bütün günahını marketlere yüklemek haksızlık” diyen Özen’in söyledikleri önemli:
“Dolar 7 liraya çıktığında fiyatları yükseltip 5.98’e düştüğünde geri çekmeyen, içerde teminatı olduğu halde müşteriye mal sevki yapmayan üretici ve ithalatçı firmaların denetlenmesi gerekiyor.”