Altan Kutucu
Altan Kutucu
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Antrenman ve sakatlıklar…

Antrenman: Fiziksel, teknik, zihinsel ve psikolojik olarak sporcuların en yüksek verime ulaşmalarını sağlayan tüm sistematik hazırlıkların bütünüdür. Aşamaları ise
yüklenme, beslenme ve dinlenmedir.

Antrenman Bilimini Destekleyen Yardımcı Bilim Dalları: Anatomi, Fizyoloji, Biyomekanik, İstatistik, Test ve ölçümler, Spor hekimliği ve Psikolojidir. Antrenmanlar yıl boyu devam etmeli, kademeli arttırılmalı, Aerobik–anaerobik olmalı, belirli plan dahilinde olmalı, değişkenlik arz etmeli, branşa özgü, hedefe uygun yapılmalı, gereğinden fazla çalışılmamalı, bedensel ve zihinsel çalışmalar birleştirilmeli, yeterli dinlenme ve beslenme olanağı sağlanmalıdır. Sportif aktivite sırasında sporcular çeşitli risklerin altında aktivitelerine devam etmektedirler. Bu risklerin bir bölümü sporcuların performanslarını olumsuz yönde etkilerken, bir bölümü ise sportif yaralanmalara neden olmaktadır.

Spor yaralanmalarına yol açan sebepler; yaş ve cinsiyet, fiziksel yapı ve spora uygunluk, psiko-motor gelişim, psiko-sosyal nedenler, geçirilmiş sakatlıklar, yetersiz rehabilitasyon, spor tekniği yetersizliği, yetersiz ısınma gibi kişisel nedenler ile sporun tipi, spor alanın fiziki yapısı, spor malzemeleri, antrenör ve antrenman planlaması, iklimsel koşullar, sportif aktivite süresi, rakibin ve takım arkadaşlarının rolü, oyunun kuralları ve çevresel nedenlerden oluşabilir.

Dünyanın en hızlı ve yorucu sporlarından basketbol, çok sık sakatlık yaşanan bir spor dalı. Basketbolda futbola göre % 40 oranında daha fazla sakatlanma görülmektedir. Basketbolcularda görülen yaralanmalar antrenmandan çok müsabakada meydana gelmekte. Basketbol bir temas sporu olmasına rağmen bir çok sakatlık temas olmayan durumlarda yaşanır.

Bunlar; 1-7 gün süren küçük sakatlıklar, 8-21 gün süren orta derecede sakatlıklar, 21 günden fazla süren ciddi ya da kalıcı hasarlara neden olan sakatlıklar olarak görülebilir. En sık rastlanan sakatlıklar kas incinmeleridir. Yumuşak dokuda yırtılmalar, kemiklerde kırık ve çıkık diğerleridir. Vakaların dörtte üçü bir iki haftalık dönem içerisinde iyileşir. Bir haftadan uzun süre tedavi gerektiren sakatlıklar genel olarak ayak bileği yaralanmalarıdır. Diz bölgesindeki sakatlıklarda basketbolcularda epey yoğun izlenir. Bel sakatlıkları ise basketbolcuların yaşadığı diğer bir sakatlık türüdür. (Diz ve bel sakatlıkları genelde uzun pozisyonunda oynayan oyuncuların yaşadığı sakatlıklardır.)

Basketbolcularda görülebilecek en kritik rahatsızlık ise “stres kırıklarıdır”. Bu kırıklar kemiklerin aşırı ve sık yüklenmesi sonucu meydana gelir. 2-4 hafta süreyle röntgen filmlerinde tespit edilemeyebilir. Bu şekilde antrenman ve maçlara devam etmek daha ciddi sonuçlara yol açacaktır. Profesyonel sporcular için günümüzde çok önemli sakatlık takip programları geliştirilmiştir. Kulüpler sakatlıkların tedavisi ve süreleri kısaltmak için donanımlı ekipler ile çalışmakta ve bu konularda çok ciddi yatırımlar yapmaktadır. Sezon başı kamplarda yapılan çalışmaların sezon için de yaşanacak sakatlıkları önlemekte çok önemli rolü olduğu unutulmamalıdır. Tüm sporculara sakatlıksız ve sağlıklı bir spor hayatı diliyorum.
Tekrar görüşmek üzere…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X