Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Aşılar

Köşe Yazısını Dinle

Yıllardır çocukluktan başlayarak aşı oluyoruz. Aşılar gelişmeden önce başta çocuklar olmak üzere birçok kişi ilgili hastalıklarda hayatını kaybediyordu. Bilim insanlarının hastalıklara karşı çıkardığı aşılar önemli  buluşlar arasında sayıldı. Özellikle çocukluk döneminde yapılan karma aşılar çocukları birçok hastalıklardan korumaktadır.

Yıllardır erişkinlere uygulanan grip ve pnömokok aşıları her yıl binlerce hatta milyonlarca insanı ölümden korumaktadır. Son zamanlarda insanların başına bela olan koronavirüs birçok insanın canına mal oldu. İnsanları hazırlıksız yakalayan bu hastalık asrın hastalığı olarak nitelendirildi.

Neyse ki bilim insanlarının çıkardığı aşılar milyonlarca insanın canını kurtardı ve bu katliamcı virüsü önemli oranda engelledi.

Ne yazık ki son günlerde bazı aşı karşıtları olumsuz  açıklama yaparak  aşı olmak isteyen insanları engellemeye çalışmaktadırlar. Hatta bu aşı karşıtlarının bazıları aşı olmadıkları için covid  hastalığında hayatını kaybettiler. Bu çok üzücü bir tablo.

Tabii ki her ilacın ve aşının yan etkileri vardır. Bu yan etkileri büyütüp insanları yanlış yönlendirmek çok uygunsuzdur. Bu aşı karşıtları ister doktor olsun ister olmasın lütfen bu kişileri ciddiye almayın.

Başta çocuklarınız olmak üzere aşılarınızı ihmal etmeyin. Mutlaka aşılarınızı yaptırın.

Son günlerde çocuklarda kızamık hastalığının arttığını duyuyoruz bu da son derece üzücüdür.

Sonuç:

Aşı bilim insanlarının en önemli buluşudur. Bilime güvenin ve bilim yolundan ayrılmayın. Mutlaka hastalıklara karşı aşı olun.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X