Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Ayakkabı ve ayak rahatlığı

Köşe Yazısını Dinle

Bu konudan daha önce bahsetmeye çalışmıştım. Bu konu o kadar önemli ki, bir kez daha bahsetmeye çalışayım.

Bir ortopedi polikliniğinin önüne gidin ve orada muayene olmayı bekleyen hastaları dinleyin. Hemen hemen hepsi olmasa da çoğunlukla diz, bel ve ayak şikâyeti ile gelmişlerdir. Bu da çok önemli bir sağlık sorunudur.

Diz, bel ve ayak ağrılarına sıklıkla neden olan nedenlerine baktığımızda:

-Fazla kilo (en sık neden diyebiliriz)

-Fazla ağır işlerde çalışma

-Ayakkabının alt kısmının sertliği

-Dizleri, beli ve ayakları destekleyen kasların zayıflaması veya güçlendirilmemesi

-Bu bölgelerimizi zorladığımızda, diğer vücut bölgelerimizde olduğu gibi ağrı ile cevap verirler. Bu ağrıları, ağrı kesici ile bastırdığımızda ağrı olmadığında daha çok zorladığında

-Bazı kemik erimesine neden olan ilaçlar

-Hareketsizlik

Gibi nedenler, bel, diz ve ayaklarımızda yıpranmaya ve tahribata neden olurlar. Bu tahribin olmaması ve sonradan da ameliyata kadar gitmemesi için yukarıda bahsettiğim nedenlere dikkat edilmesi ve kaçınılması gerekir.

Özellikle burada ayakkabın öneminden bahsetmeye çalışacağım.

İyi bir ayakkabının alt kısmı kaliteli ve esnek olmalıdır. Alt kısmı ne kadar esnek olursa bel, diz ve ayaklara gelen basıyı azaltırlar. Azalan bası, eklem aralığındaki kıkırdağın yırtılması veya yıpratılmasını engeller.

Ayakkabının önemini bir örnekle anlatayım.

Bir terlik giyip koşmaya başlayınız. Bir kilometreden fazla koşamazsınız, yorulursunuz. Ancak bir spor ayakkabı giyerseniz ve koşmaya başlarsanız, daha rahat koşarsınız. Bu da ayakkabının önemini gösteriyor.

Sonuç:

Çoğu insan,  başta diz ve bel olmak üzere çoğu eklem yerlerinden mustariptirler. Yaş ilerledikçe sorunlar daha da artar. Bu nedenle hep dikkat etmeniz gerekir. Özellikle kilodan kaçının, ayağınıza uygun ve altı esnek ayakkabı kullanınız.

Sağlık hep sizinle olsun.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X