Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Ayaklarda ödem (hasta)

Köşe Yazısını Dinle

41 yaşında.

Erkek hasta.

İşi: Serbest meslek.

Altı ay önce hiçbir şikâyeti olmayan hastanın, rutin işine gidip gelirken ayaklarında hafif şişlik oluşmuş. İş yoğunluğu ve fazla ayakta kalmaya bağlı olduğunu düşünerek doktora gitmemiş. Ancak şişlikler giderek artmış. Toplumumuzda her zaman olduğu gibi herkes doktor kesilmiş. Kimisi ayakları havada tut. Kimisi benim annemde de vardı bu şişlikler, varis dediler, varis çorabı giy geçer demişler. Kısacası her kafadan bir ses çıkmış.

Bir toplumda otururken, sağlıkla ilgili bir kişinin sorunu veya hastalığı olduğunda, hemen hemen herkes doktor olur. Her kafadan bir ses çıkar. Nadir kişi veya kişiler, arkadaş bir hastalığın varsa, mutlaka bir doktoruna başvurmalısın der ve bizim size önerimiz doktora gitmenizdir. “Biz doktor değiliz ki derdini veya şikâyetini bize söylüyorsun” demesi en doğru olanıdır.

Bu hastamızda doktora zaman kaybetmeden gitmesi gerekirken, ayak şişliklerini yorgunluğa bağlamış, etrafındaki kişileri dinlemiş, ancak şikâyetleri artınca doktora gitmeye karar vermiş.

Hasta bize başvurduğunda, ayaklarında özellikle bileklerinde daha fazla olmak üzere belirgin şişlik  vardı. 

Yapılan incelemede, böbrek hastalığı tespit edildi. Bu hastalığa yönelik tetkik ve tedavi başlandı. Şu anda durumu daha iyi. 

En sık ayak şişliklerinin sebeplerine baktığımızda:

♦ Kalp yetmezliği.

♦ Böbrek hastalıkları ve yetmezliği.

♦ Fazla kilo(obezite).

♦ Varisler.

♦ Başta bazı tansiyon ilaçları olmak üzere ilaçlar.

♦ Bazı damar tıkanıklıkları.

♦ İleri yaş vb. sayabiliriz.

Sonuç:

Ayaklarda şişlik önemli bir hastalığın sonucu olabilir veya önemli bir hastalığı işaret edebilir. İhmal edilmemelidir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X