Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Bir örnek hasta

52 yaşında kadın hasta,

Tansiyon yüksekliği dışında önemli şikayeti yok.

Hasta yaklaşık 5-6 yıldır tansiyon hastası olup bu nedenle doktora kontrolüne girmiş. Yüksek tansiyon teşhisi konulup ilaç verilmiş ve tuzsuz diyet önerilmiş. Ancak hasta ilacını kullanmış. Fakat benim yemeklerim tuzsuz olunca yiyemiyorum diyerek normal yemek yemeye devam etmiş. Ailesi ile tuzsuz diyet nedeni ile hep kavga edince, ailesi de normal yemek yemesine ses çıkarmamış ve izin vermiş.

Bu nedenle;

Tansiyonu düşmemiş, baş ağrısı ve çarpıntı şikayetleri oluyormuş. Bu şikayetleri nedeniyle tekrar doktora gitmiş. Tansiyon yüksek ölçülünce 2. Tansiyon ilacı eklemiş. Hasta bir türlü tuzsuz yemek yemediği için tansiyon yüksekliği devam etmiş.

Hastada bir gün şiddetli baş ağrısı sonrası bayılmış. Hastaneye kaldırılmışlar. Yapılan tetkik ve beyin tomografisinde,  hastanın beyin kanaması geçirdiği saptanmış. Aynı zamanda yapılan muayenede sol tarafın tutmadığı ve felç olduğu tespit edilmiş.

Hasta şuanda yatalak ve felç.

Beyin kanaması ve felç geçirdiğinde bu yana,  tansiyon ilaçlarını düzenli kullanıyor ve yemekleri tuzsuz  yiyor. Bu nedenle tansiyonları da düzenli seyir ediyor.

Sonuç:

Tuzsuz yiyemem diyen kadın hasta, felç olunca  tuzsuz yemeye başladı. Tansiyonda düzene girdi. Baştan beri kendine dikkat etseydi, tuzsuz yeseydi ve doktor tavsiyesine uysaydı şu anda yatalak ve felç olmazdı. Dikkatsizlik sonucu kendine yazık etti ve çevresindekilere de bağımlı kaldı. Onları da üzdü.

Kısaca hem kendi hayatını hem de çevresindekilerin hayatını zora soktu.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X