Engin Özpınar
Engin Özpınar

10 bin IŞİD teröristi Afganistan sınırlarında

İran, şubat ayında, ABD’nin IŞİD teröristlerini Suriye’den Afganistan’a naklettiğini öne sürmüştü. Ama bu haber nedense pek gündemde kalmamıştı.

Oysa Tahran’a göre bu bilgi “kesin istihbarata” dayanıyordu. Hatta İran, tetöristlerin naklinde Amerikalılarla birlikte İsrail ve bazı Arap ülkelerinin katkısının bulunduğunu da bildirmişti.

Şimdi de Bağımsız Devletler Topluluğu BDT’nin Özbekistan’da yaptığı toplantıda Afganistan sınırlarında tahmini olarak 10 bin teröristin yığılmış olduğu duyuruldu.

BDT yani Orta Asya ülkelerinde bu durumun (Rusya, Azerbaycan, Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan) endişeye yol açtığı belirtiliyor. Demek ki, İran haklıymış.

IŞİD’in Afganistan’ın kuzeyini hilafetin yeni merkezi ilan ettiği biliniyordu da, sayıyla ilgili herhangi bir bilgi verilmemişti.

Gerçi Suriye ve Irak toplamında on binlerce töreristten söz ediliyordu.

Anlaşılan,10 binini daha sonra kullanmak üzere Afganistan’a bugünden yerleştirmişler.

ABD için Afganistan önemli bir ülke. Şöyle ki, kuzeyinde BDT ülkeleri ve Rusya, doğusunda Pakistan, Hindistan ve Çin, batısında da İran bulunuyor.

ABD bunu Rusya, Çin ve İran olarak özetleyebilir. Washington telaffuz etmeyecektir ama ABD, üçüne de düşman.

Çin’den korkuyor, Rusya/Çin’den daha çok korkuyor, İran’ı da İsrail rahat etsin diye korkutmaya çalışıyor.

ABD, Soğuk Savaş döneminde izlediği stratejiye dönme kararı aldı, deniyor. Pentagon söz konusu stratejide, yargı sürecinin dışına çıkardığı IŞİD töreristlerine de yer vermeyi mi düşünüyor yoksa?

 

Trump ve “zorbanın ağzına yumruğu yapıştırmak”

 

Porto Riko’nun Amerikalı Valisi Ricardo Rosello, adalıların kasırga sonrası yardımsız bırakılmasına öfkelenerek Başkan Donald Trump’ı yerden yere vurmuş.

Vali Rosello Trump’ın Porto Rikolular’a 2. sınıf ABD vatandaşı muamelesi yaptığını ileri sürerek, “Ona laf anlatmaktan bıktım, adadaki yetkililerin Beyaz Saray’ın adamları tarafından taciz ve tehdit edilmesine artık izin vermeyeceğim” diyor.

Vali’nin açıklamayı yaptığı kanal CNN, karşısındaki muhabir de Trump’ın belalısı Jim Acosta. Acosta Vali’ye soruyor: “Trump’la birlikte çalışırken kendinizi bir zorbayla uğraşır gibi mi hissediyorsunuz?” Yanıt: “Zorba yaklaşırsa yumruğumu ağzına yapıştırırım. Nezaketle cesareti birbirine karıştırmak hata olur.”

Trump’la alay edildiğini, ona küfredildiğini biliyorduk da, doğrusu bu kadarını tahmin edemezdik.

Emrindeki Vali, Trump’a verip veriştiriyor. Adanın yönetimi Amerika’nın elindeyse federal yardımlardan eşit bir şekilde yararlanmak onun da hakkı. Vali de, Trump’tan Florida’ya, Teksas’a ne kadar afet yardımı yapıldıysa Porto Riko için de aynısının yapılmasını istiyor. Yoksa, yumruğu indirmek için kolu havada bekliyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X