Merkel’in telefonunu dinleyen Ulusal Güvenlik Ajansı NSA şimdi de Alman istihbaratındaki köstebek kriziyle gündeme geldi.
Hem öyle bir geldi ki, bu kez Almanların öfkesini yatıştırmak imkansız gibi görünüyor.
Öykünün özetinin özeti şöyle:
Dinleme skandalının patlamasından sonra NSA, Alman Dış İstihbarat Teşkilatı BND’nin bir çalışanını satın almış.
Amaç, NSA’nın Almanya’daki operasyonlarının ne kadarının Almanlar tarafından saptandığını öğrenmek.
Öğrenmişler tabii… Ve 31 yaşındaki BND çalışanı 218 adet belgeyi 25 bin Euro karşılığında NSA’ya satmış.
Köstebeğin yakalanması da Rusya kuşkusuyla gerçekleşmiş. O da çok ilginç…
BND, başta, kendi ajanının Rus istihbaratıyla bağlantıda olduğundan kuşkulanmış.
Ama gözaltına alınıp sorgulandığında arka plandan ABD’nin NSA’sı çıkmış.
Yaşananlar tıpkı John le Carre romanlarındaki gibi…
Peki şimdi ne olacak?
Olasıdır ki ABD-Almanya ilişkisi bu kez çok ciddi şekilde yara alacak. Hatta aldı bile. Başbakan Merkel, Başkan Obama’yı telefonla aradı ve konuştu. Konuşmanın ayrıntıları açıklanmasa da Merkel’in öfkesini tahmin etmek zor değil.
Bu arada ABD’nin Berlin Büyükelçisi John B. Emerson Federal Dışişleri Bakanlığı’na çağırılarak bir tür ültimatom verildi Washington’a.
***
Alman medyasına göre, bu olay 2. Dünya Savaşı sonrasında iki ülke arasındaki en büyük casusluk krizi. Ve Almanya’nın yaşadığı en büyük istihbarat skandalı!
Üstelik tam da ABD’nin, Ukrayna ve İran sorunlarında, Almanya’nın desteğine her zamankinden fazla ihtiyacı varken…
Ve yine üstelik AB ile ABD arasında “transatlantik ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcı olarak kabul edilen serbest ticaret anlaşmasının masaya yatırıldığı süreç” devam ederken…
Angela Merkel yine Çin’de
Almanya Başbakanı Angela Merkel 9 yıllık görev süresi içinde 8’inci kez Çin’e gitti. Alman medyası, Merkel’in Çin temaslarının en büyük nedeninin ekonomik ilişkilere dayandığını belirtiyor.
Ama medya, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin de son yıllarda geliştiğinin, hatta “tavan yaptığının” altını çiziyor.
Almanya’nın Merkel döneminde yüzünü Doğu’ya döndürdüğü bir gerçek. 8’inci kez Çin ziyareti de bunu kanıtlıyor aslında.
Almanya Başbakanı Çin ziyaretine, aralarında Volkswagen fabrikasının da bulunduğu 160 Alman şirketini barındıran Siçuan eyaletinden başladı. VW, Siemens, Airbus, Deutsche Post, Deutsche Bank yöneticileri de Merkel’e eşlik ediyor.
Bu arada, Angela Merkel Pekin’de Çin Cumhurbaşkanı ve Başbakanı ile Ukrayna sorunu başta olmak üzere uluslararası sorunlar konusunda görüşmelerde bulunacak.
Washington, acaba, Merkel’in politik sorunlar üzerine Pekin’de yapacağı girişimleri merak etmeyecek midir? Elbette edecektir. Elbette Çin’in Ukrayna konusunda söylediği yeni bir şey, takındığı yeni bir tavır olup olmadığını öğrenmek isteyecektir.
İyi de, üst üste iki istihbarat krizinin ardından Berlin’den işbirliği beklemeye yüzü kalmış mıdır Washington’ın?.