Engin Özpınar
Engin Özpınar

İngiliz demokrasisi böylesine bir dönem yaşamamıştır

İngiltere Başbakanı Boris Johnson kendisini komik duruma düşürürken, ülkesindeki demokratik kuralların ve geleneklerin de alay konusu haline getirilmesine yol açtı.

New York Times’a göre İngiltere şimdiye kadar hiç karşılaşmadığı siyasi bir krizden geçiyor.

Yorum şöyle: “İngiltere demokrasisi ağız dalaşına teslim olmuş durumdadır.

Sadece parlamentoda değil, sokakta da ülkenin Başbakanı, vatandaşıyla tartışmaya giren herhangi bir adama benzemiştir.”

*

Leeds  sokaklarındaki protesto nedir öyle: “Halkla oyun oynuyorsun, burada değil Brüksel’de olman gerekir. AB’yle müzakere etmelisin.”

Johnson hık mık ediyor ve sadece müzakerelerin sürdüğünü söyleyebiliyor vatandaşına.

*

Yetmiyor, eğitimdeki polis memurlarına karşı güvenlik ve mesleki sorunlara ilişkin bir konuşma yapması beklenirken Başbakan muhalefete çatmaya başlıyor ve İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn’i eleştiriyor. Polisler homurdanıyor.

Bunun üzerine West Yorkshire Bölgesi Emniyet Müdürü John Robins Başbakanı kınayan bir mesaj yayınlamak zorunda kalıyor.

Emniyet Müdürü şunu söylüyor: “Boris Johnson açık bir siyasi parti gösterisi yapmak için, bile bile, polisleri kullanarak emniyeti kandırmıştır. Bu ciddi bir güven ihlalidir ve Başbakan acilen polis memurlarını kabul edilemez bir pozisyona soktuğu için özür dilemelidir.”

*

Bu arada tüm muhaliflerin Boris Johnson’a karşı birleştiği belirtiliyor.

İşçi Partisi, Liberal Demokratlar, İskoçya Ulusal Partisi ve Galler Partisi Plaid Cymru Başbakan’ın erken seçim önerisine destek vermemek konusunda anlaştıkları bildiriliyor. Muhalefet bir blok olarak meclise gelecek öneriyi reddedecek…

*

Ayrıca Johnson’a bir darbe de Lordlar Kamarası’ndan geliyor. İngiliz Parlamentosu’nun üst kanadı olan Lordlar Kamarası AB’den anlaşmasız bir şekilde ayrılmayı engelleyecek yasa tasarısını onaylıyor.

Tasarının pazartesi günü, Kraliçe Elizabeth’in de onayı alındıktan sonra yasalaşması bekleniyor.

Tabii iş bu kadarla kalmayacak. Boris Johnson’ın çok kritik bir dönemde parlamentoyu beş hafta süreyle askıya alma kararına karşı muhalefet hukuki yollara başvurmayı kararlaştırmış bulunuyor.

Dava İngiltere Yüksek Mahkemesi’nde götürülüyor.

*

Öte yandan ana muhalefet Partisi lideri Jeremy Corbyn dün sabah tüm muhalefet partilerinin liderleriyle bir toplantı yapıyor. Toplantıda, anlaşmasız Brexit ihtimalinin engellenmesinin ardından seçime gidilmesi konusunda anlaşmaya varılıyor.

Corbyn’in sözcüsü yaptığı açıklamada bu kararın kolektif ulusal çıkarları da gözeten bir tutum olduğunu bildiriyor.

*

İngiltere’de Boris Johnson (Kısaca BoJo diyorlar) çiçeği burnunda bir Başbakan olarak siyasi tarihe geçmeyi başarmış görünüyor.

Nasıl?

İngiltere’de şu ya da bu şekilde Başbakan oluyor ama çok kısa bir sürede kendi sonunu getiriyor…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X