Engin Özpınar
Engin Özpınar
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Kobani Suriye toprağıdır, öyle kalacaktır

Suriye Enformasyon Bakanı Ümran el Zubi böyle söylüyor. Tabii o Kobani (Kobane) demiyor; Ayn el Arap, yani Arabın Pınarı, diyor.
Zubi’nin açıklamasıyla devam edelim: Arabın Pınarı’nda yaşayanların çoğunluğu Kürt olabilir ama orası bir Suriye kenti, halkı da imtiyazlı Suriyelilerden oluşuyor. Suriye devleti de, ülke toprakları üzerindeki en küçük köyden en büyük kente kadar askeri, siyasi, sosyal, ekonomik ve insani görevlerini yerine getirmekte kararlı.
Suriyeli bakan bu arada iki önemli gelişmeyi açıkladı.
Birincisi: Şam bir süre önce Kobani’ye havayoluyla cephane ve silah desteğinde bulunmaya başladı.
İkincisi: Halep el Cerrah Havaalanı’nda IŞİD’in ele geçirdiği 3 eski uçaktan ikisi Suriye jetleri tarafından imha edildi.
Anımsanırsa, söz konusu uçakların IŞİD’e destek amacıyla Iraklı pilotlar tarafından kullanıldığı ileri sürülmüştü.
Şam yönetiminin terörle mücadelesine ilişkin SANA haberlerine bakılırsa Suriye ordusu giderek eski gücüne kavuşuyor.
Ve bu değişime paralel olarak ABD öncülüğündeki koalisyonda rahatlama söz konusu. ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi James F. Jeffrey’in şu sözleri bunun kanıtı:
“Yeterli cephane, peşmergeden oluşan destek güçler ve ABD’nin hava gücüyle, isterlerse 20 bin IŞİD savaşçısı gelsin. Hepsini öldürürüz. Bu, yarı-kontrgerilla harekâtı ile yarı-gerilla ordusunda tam anlamıyla hayal ettiğiniz şeydir.”
 
Kürtler arasında anlaşma sağlandı
 
Suriyeli Kürtlerle Iraklı Kürtler arasında, ABD’nin teşvikiyle sürdürülen görüşmelerde, anlaşmaya varıldı. Kuzey Irak’ın Duhok kentinde 9 gün devam eden toplantıların ardından anlaşmaya varılan konular 3 başlık altında toplandı.
Buna göre taraflar ortak yönetim, ortak güç ve siyasi mutabakat konularında görüş birliği sağlamış oldular.
Tarafları bir araya getiren Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani yaptığı açıklamada, “Duhok Anlaşması düşmanlara bir cevaptır” dedi.
Bu arada Duhok’taki görüşmeler devam ederken İngiliz Times gazetesinde yer alan bir haberde Suriyeli Kürtlerin, “Cizire, Efrin ve Kobani kantonlarının ‘Rojava’ adı altında yarı-özerk bir Kürt bölgesi olarak ilanını talep ettiği” ileri sürüldü.
BBC’nin aktardığı Times’ın yorumunda Türkiye’nin bu girişime karşı çıktığı, Barzani’nin ise temkinli yaklaştığı savunuldu.
Times’a göre Türkiye,  Suriyeli Kürtlerin ana temsilcisi PYD’den, Özgür Suriye Ordusu ile birleşmelerini istiyordu.
 
Barbaros geri çekilmedi
 
Doğu Akdeniz’de Rusya-İsrail ve Kıbrıs Rum kesiminin Türkiye’ye karşı düzenlediği ortak tatbikat misillemesi işe yaramadı. Denizden ve havadan yapılan tehlikeli gösteriler, Türkiye’nin sismik araştırma gemisi Barbaros Hayreddin karşısında etkisiz kaldı.
Öte yandan Rum kesimi, Türkiye’nin doğalgaz arama çalışmalarını Avrupa Parlamentosu gündemine taşıdı. AP konuyu 12-13 Kasım’daki oturumun gündemine aldı.
Bu arada Rum lider Nikos Anastasiadis, bugün başlayacak olan AB liderler zirvesinde Türkiye’ye yönelik bir kınama bildirisinin yayınlanacağını ileri sürdü.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X