Engin Özpınar
Engin Özpınar

Putin-Hollande diyalogları ve Rusya-AB ilişkisi

Tarih: 15 Kasım 2014. Yer: Avustralya’daki G-20 liderler zirvesi… Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande baş başa bir görüşme yapıyorlar.
Görüşmeden sonra Putin şunu söylüyor:
“Bugün dünya siyasetinde çözümü zor pek çok sorun var.”
Hollande ise Putin’e şöyle yanıt veriyor:
“O zor sorunların çözümü uzun sürmeyecektir.”
***
Aradan geçen üç haftada Ukrayna krizi nedeniyle ABD/AB ile Rusya arasındaki gerilim azalacağına artıyor.
“Çözüm uzun sürmeyecektir” diyen Hollande’ın Fransa’sı bile Rusya’nın siparişi iki helikopter gemisinin teslimatını iptal ediyor, iki ülke arasında yeni bir kriz yaratıyor.
Tabii Putin “çözümü zor pek çok sorun var” derken, olasıdır ki, dünya üzerinde doğudan batıya, kuzeyden güneye yayılan tüm kriz noktalarını işaret ediyor.
Ama işte, “uzun sürmeyecektir” diyen Fransa bile sorunları zorlaştıran adımlar atmayı sürdürüyor. Ve Putin haklı çıkmış oluyor.
***
Türkiye’de merkez sağın en veciz deyişlerinden biridir: Politikada küslük olmaz!
Görülüyor ki, bu söz uluslararası politika için de geçerli.
Fransa’da Rusya için üretilen, Rusya’nın malı haline gelmiş olan helikopter gemilerinin teslimatını engelleyen Hollande, Kremlin’e telefon açıp Putin’den randevu istiyor.
Yapılacak bir şey yok, gelme diyemezler tabii. Putin de “buyur gel” diyor.
Peki Hollande’ın ne derdi var, ne konuşacak? Sorunlara sorun mu katacak, yoksa gemilerin teslimatını mı yapacak?
***
Fransa Cumhurbaşkanı’nın Elize Sarayı’ndan sızdırılan Moskova gündeminde iki ana konu bulunuyor. Birincisi Ukrayna krizi, ikincisi gemi krizi…
Ukrayna krizinde Merkel varken Hollande’a söz düşer mi, düşerse ne kadar düşer, tahmin etmek zor.
Ama Fransa lideri gemi krizini çözebilir, baskılara direnme gücünü kendinde görüyorsa eğer…
***
Ve bir olasılık daha var, şu Güney Akım sorunu… AB’nin canının çok sıkıldığı anlaşılıyor.
Avrupa Komisyonu’nun çiçeği burnunda Başkanı Jean-Claude Juncker, Putin’in Güney Akım boru hattının rotasını Bulgaristan’dan Türkiye’ye çevirme kararına tepki gösteriyor ve “Stratejik ortağımız Rusya, giderek stratejik bir sorun haline geldi” diyor.
***
Hollande ricacı olur mu? Putin’e “yapma etme, Güney Akım’dan vazgeçme, bu işi geri dönülemez noktalara getirme” diyebilir mi? Sürpriz olmaz.
Rusya’nın ITAR-TASS haber ajansı, Hollande’ın Moskova’ya yapacağı ani ziyaret için “beklenmedik bir görüşme” değerlendirmesinde bulunuyor.
***
Fransa Cumhurbaşkanı’nın aculluğunun altında bir şey var da… Ne var?
Rusya ile AB arasındaki iletişim kanalları kapatılmadığına göre ne olduğunu yakında öğreneceğiz…
 
 
Ankara’ya AB çıkarması
  
 
Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn iki günlük ziyaret için yarın Türkiye’ye geliyorlar. İkisi de yeni isimler, görevlerini yeni devraldılar.
Ankara’daki görüşmelerin ana gündem maddesi IŞİD ve Suriyeli sığınmacılar olacak. Ve tabii Türkiye-AB ilişkileri de gündeme gelecek.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X