Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) yayınladığı son deklarasyonda Suriye’nin birliğini, beraberliğini, toprak bütünlüğünü ve egemenliğini savundu.
Örgüt, Suriye’nin istikrar ve güvenliğinin sağlanmasının önemini vurgularken “siyasi çözümün” gereğinin de altını çizdi.
Anlaşılıyor ki, Çin ve Rusya’nın önderliğindeki ŞİÖ, bundan böyle Suriye krizini örgütün daha yakın takibine alacak.
Bu durum, Rand Corporation’ın ‘Suriye için federasyon planı’na karşılık olabilir.
Dünyada CIA’nın uzantısı olarak bilinen Amerikan düşünce kuruluşu Rand Corporation’ın planı Suriye’yi federal bölgelere ayırıyor, yani bölüyor.
Gerekçesi şöyle: Suriye yönetimi tarafından dışlanan çevrelerin ademi merkeziyetçilikle belli bölgelere ayrılması iç savaşı bitirebilir ve demokrasiye geçişi sağlayabilir.
Planda, Suriye’nin batısının Şam’a bırakılması, doğusunun ABD ve müttefiklerinin liderliğini üstlendiği BM Barışı Koruma Gücü’nün kontrolüne verilmesi öngörülüyor.
ABD ve müttefiklerinin asıl amacı da bu plana paralel olarak Suriye savaşındaki dengeyi Esad karşıtı silahlı gruplar lehine değiştirmek.
Ama tam tersi oluyor. Rus jetleri, Yeni Suriye Ordusu adı altında örgütlenen karşıt grupları susturuyor, ülkenin kendi ordusuysa Halep operasyonunu başlatıyor.
Kritik soru şu: ABD, silahlı gruplara uçaksavar füzeleri verecek mi?
Rusya olmasaydı çoktan verirdi.
Şimdi ŞİÖ de devreye girdiğine göre… Pentagon için büyük risk!
Asya’ya ikinci NATO
ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Singapur’da, Asya-Pasifik güvenlik forumunda yaptığı konuşmada bölgeye, Avrupa’daki NATO’nun bir benzerini kurmak istediğini açıkladı.
28 Asya-Pasifik ülkesinin savunma bakanları, silahlı kuvvetler komutanları ve uzmanlarıyla temasa geçen Carter, bölgenin güvenliği konusunda ikinci bir NATO’ya ihtiyaç olduğunu söyledi. Carter, bundan, 28 ülkenin askeri güçlerinin birleştirilmesini amaçladığını ifade etti.
ABD’yi bugün en çok gittikçe artan ekonomik ve askeri güçleriyle Çin ve Hindistan korkutuyor.
Merkel ve Steinmeier birbirine düştü
İngiltere’nin AB’den ayrılma sürecinin hızı konusu Almanya’da Başbakan Angela Merkel’le Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’i birbirine düşürdü.
Steinmeier, sürecin bir an önce başlatılmasını isterken Merkel “Acelesi yok” dedi.
Dışişleri Bakanı, AB’nin geleceği konusunda üye 27 ülkenin görüşlerinin ortaya konulması gerektiğini belirterek, “İngiltere hızla çıkış müzakerelerine başlamalıdır ki, bize de fırsat ve zaman tanınmış olsun” diye konuştu.
Başbakan Merkel’se, İngiltere’nin hızlı çıkışından yana olmadığını söyledi ve “Çirkinleşmeyelim, aceleye gerek yok. Her şey usulüne uygun yürütülmelidir” ifadesini kullandı.