Engin Özpınar
Engin Özpınar

Suriye’de Rusya-ABD rekabeti ve Türkiye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugünkü Moskova ziyaretinden önce Suriye’nin kuzeyinde ABD’yle birlikte oluşturulan “Güvenli Bölge” konusuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Söylediği şuydu: “Birilerinin dokunulmaz gördüğü pek çok sorun gibi Fırat’ın doğusundaki meseleyi de milletimizin hassasiyetleri doğrultusunda hal yoluna koyuyoruz. (…) Şu anda SİHA’larımız, İHA’larımız ve helikopterlerimiz bölgeye girdi, sınırlarımıza yakın tahkimatlar imha ediliyor. Çok yakında kara birliklerimizin de bölgeye giriş yapmasını bekliyoruz.”

Bu sorun, Türkiye’nin Suriye’deki gelişmelerde hassasiyet gösterdiği iki önemli konudan biri ve Türk-Amerikan ilişkilerini belirleyici nitelikte olanı.

*

İkincisiyse İdlib… O da, Türkiye-Rusya ilişkilerini derinden etkileyen bir konu.

İlginçtir, ABD’yle güvenli bölge ve Rusya’yla İdlib sorunları üst üste geldi.

Cumhurbaşkanı’nın açıklamasına bakılırsa “güvenli bölge” konusunda Türkiye ve ABD arasındaki pürüzler giderilmiş durumda.

Ne var ki, İdlib için aynı şeyi söylemek şu anda zor görünüyor. Erdoğan-Putin görüşmesini gerekli hale getirenin de bu zorluk olması mümkün.

*

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un dün yaptığı açıklamada değindiği noktalar bunun kanıtı gibi… Lavrov, Rus hava gücünün desteklediği Suriye ordusunun, Türkiye’yle yapılmış hiçbir anlaşmayı ihlal etmediğini savunurken şöyle konuşuyordu: “Hatırlatmak isterim ki, Devlet Başkanı Vladimir Putin herhangi bir ihlalin söz konusu olmadığını defalarca söyledi. Suriye ordusunun Han Şeyhun eylemleri ateş açan taraf olan terörist yapılara verilen birer cevaptır ve meşrudur. Ayrıca BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye konusunda belirlediği hedefler bakımından da gereklidir.”

*

Yine de, tüm zorluklarına karşın, iki ülke arasında askeri-teknik işbirliği ve bölgesel konuların ele alınacağı liderler görüşmesinin olumlu geçmesi bekleniyor.

Kremlin’den yapılan açıklamada Putin ve Erdoğan’ın Moskova yakınındaki Jukovskiy Havalimanı’nda düzenlenen MAKS-2019 Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı’nı birlikte gezecekleri belirtiliyor.

 

Yeni bir İsrail-Lübnan savaşı için tamtamlar çalıyor

 

İsrail’in Lübnan’a yönelik insansız uçak saldırıları Lübnan Devlet Başkanı Mişel Awn tarafından “savaş ilanı” olarak değerlendirildi. Awn, İsrail saldırısının Lübnan’ın egemenlik ve toprak bütünlüğünü tehdit eden bir eylem olduğunu belirterek “Kendimizi koruma hakkımız vardır” dedi.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah da uygun zamanda İsrail saldırısına karşılık verileceğini söyledi.

Nasrallah, İsrail’in İHA’larını “suikast” amaçlı kullandığını da ileri sürdü. Hizbullah lideri, İsrail’in bunu tekrarlamasının önüne geçmek için her şeyin yapılacağını ifade ederken şöyle konuştu:

“Bu eylem, 2006’daki İsrail saldırısının ardından varılan tarafların birbirlerine muamelesiyle ilgili anlaşma kurallarının ilk ihlalidir. Bu, büyük ihlal karşısında sessiz kalırsak Lübnan için tehlikeli bir yol açılmış olur. Onun için bunun karşılığı kesinlikle verilecektir. Sadece kuzeyden de değil, her yerden verilecektir. İsrailliler kendilerini güvende hissetmesinler. Saatin geriye çevrilmesine izin vermeyeceğiz. Bu bizim kırmızı çizgimizdir.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X