Suriye’deki terör örgütlerine “Esat karşıtları” diyor Batılılar… Böylece o örgütlere göreceli de olsa meşruiyet kazandırmış oluyorlar.
İyi de bu durum terör örgütlerinin umurunda değil. Hani artık meşruiyet kazandık, ona göre hareket edelim filan demiyorlar.
Ya ne yapıyorlar? Suriye ordusuyla baş edemeyince birbirleriyle çatışıyorlar.
Örneğin, Ahrar Şam’la Tahrir Şam aynı bataklıkta üremelerine karşın kendi aralarında savaşmaya başladılar.
Tahrir Şam, Nusra Cephesi’nin bir diğer adı.
Ahrar’la Nusra cepheleri 2015 yılında Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye’nin girişimiyle “Fetih Ordusu” adı altında birleşmişlerdi.
Tabii Rusya’nın desteğindeki Suriye ordusu karşısında tutunmalarına olanak yoktu. Bu durumu anladıklarında da iş işten geçmiş oldu.
O günden bu yana ellerindeki ağır silahlara karşın kayda değer hiçbir başarı elde edemediler.
*
Sonuçta kendi aralarında çatışma çıkardılar. Epey de şiddetli bir çatışma yaşanıyor şu anda.
Üstelik Türkiye sınırına doğru yayılma tehlikesi de var.
Ankara’nın, önlem olarak, Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilve-gözü sınır kapısını kapattığı bildiriliyor.
Bu arada söz konusu örgütler, ABD’nin desteklediği YPG’yle de çatışmaya girdiler.
Muhaliflere yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Halep’in kuzeyindeki çatışmalarda 15 kişinin öldüğünü duyurdu.
Terör örgütlerinin birbirleriyle kapışması Suriye’nin işine yarıyor doğal olarak. IŞİD’le savaşan ordu, diğer örgütlerin kendi aralarındaki kavgadan yararlanarak Rakka’ya yaklaştı ve petrol sahalarının kontrolünü ele geçirdi.
*
ABD bir şey yaptı mı, Suriye’nin Rakka’ya dayanmasını öğrenince? O konuda bir haber henüz dolaşıma girmedi.
Ancak Pentagon’un Rakka’da fosfor bombası kullandığına ilişkin bir iddia ortaya atıldı. Tabii doğrulanmaya muhtaç bir haber bu. Yoksa fosfor bombası patladığında insanlar cayır cayır yanarak ölüyor. Eğer haber doğruysa ABD’nin başı derde girer bu nedenle.
*
Gelişmelere bakılırsa Suriye’de zaman Şam yönetiminden yana ilerliyor…
Alman şirketlerinde FETÖ’ye destek şüphesi
Alman Die Zeit gazetesinde yer alan bir habere göre, Türkiye FETÖ’ye mücadele çerçevesinde bazı şirketlerle birlikte 68 kişinin adının bulunduğu bir listeyi Federal Emniyet Teşkilatı’na (BKA) teslim etti.
Türkiye’nin FETÖ’ye yardım ettiğinden kuşku duyulan kişi ve şirketler arasında Almanya’nın önde gelen şirketleri Daimler ve BASF’ın da bulunduğu öne sürüldü.
Alman hükümeti söz konusu listeye tepki gösterirken Alman Emniyeti’nin Türk makamlarından ayrıntılı bilgi istediği belirtildi.