Engin Özpınar
Engin Özpınar

Trump dönemi ABD’nin kayıp yılları olacak

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson akıllı adam. Başkan Trump gibi ABD çıkarlarını çarçur eden biri değil. Müttefiklerle kavga etmek yerine onlarla iyi ilişkileri sürdürmek istiyor. Türkiye ve Avrupa mesajları bunun kanıtı. Washington açısından bakıldığında doğrusu da bu.

*

Tillerson’ın Türkiye’ye mesajı şöyle:

“İran ve Rusya, Batılı milletler topluluğuna mensup olmanın sağlayabileceği ekonomik ve siyasi faydaları Türk halkına sunamaz. [Ancak] Türkiye’nin coğrafi yakınlık ve kültürel bağlardan dolayı İran’ı göz ardı edemeyeceğinin farkındayız. Ama bir NATO müttefikimiz olarak Türkiye’den, müttefiklerinin ortak savunmasını ön planda tutmasını istiyoruz.”

*

Rex Tillerson, ABD-Avrupa ilişkilerine değinirken de “İran’ın habis tutumuna karşı Avrupalı ortaklarımızın bizimle birlikte durmalarını bekliyoruz” diyor.

Anlaşılan ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’ın Türkiye ve AB ilişkilerinin gidişatından kuşkuları var. Olması da normal.

*

Ne var ki, pratikte Tillerson’ın istediklerinin karşılığı görünmüyor.

Washington’ın dış politika yapıcılarına önce şunu söylemek gerekir: İlişkiler yalan üzerine, kurnazlık üzerine, kandırmaca üzerine kurulamaz, böyle bir politika yürütülemez. Oysa Trump yönetiminin Suriye politikası tam da böyle.

Örnekleyelim: ABD’nin Suriye’nin kuzeyindeki hareketleri…

Türkiye’ye bir şey söyleniyor, PKK’yla başka bir şey yapılıyor.

Sorarsanız PKK değil, SDG diyor.

Silahları geri alacağından söz ediyor ama aynı gün Suriye’nin kuzeyine TIR’lar dolusu silah gönderiyor.

*

Esad’a yönelik yaklaşımları da şaşırtıcı. Bir gün cani, katil filan diyor, bir süre sonra plağın yüzünü değiştirip Esad’sız olamayacağını söylüyor.

ABD’nin Suriye politikası böylesine bir görünüm altındayken Tillerson’ın Türkiye mesajının ne anlamı olabilir ki?

*

ABD-Avrupa ilişkileri açısından da durum farklı değil, orada da Trump’ın cehaleti sayesinde Washington’ın gerilere düşüşünü gözleyebiliriz.

Örneğin, Avrupa ortak ordu kurma kararı aldı. Hemen pratiğe de indirdi. Acelesi mi vardı? Vardı tabii. ABD, günü gelir ne haliniz varsa görün, diyebilirdi.

Diyordu da zaten. Trump’a göre, Avrupa’nın güvenliğini ABD’nin düşündüğü zamanlar geride kalmıştı. Bunu açıkça ifade ediyordu.

*

Tillerson’ın bugünkü girişimi Washington’ın onarım çabaları olarak görülebilir.

Ancak bir etkinlik beklenmemeli.

Nedeni ABD’nin en sıkı müttefikinin PKK/PYD olması.

Bu durumda Trump’ın başkanlığı dönemi Washington’ın dış politikadaki kayıp yılları sayılacak…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X