Fatih Acar
Fatih Acar

Bankaların verdiği çeyiz yardımında evde kalma yaşı: 27

Köşe Yazısını Dinle

Okurlarımızdan Saliha Hanım gönderdiği e-postasında çeyiz hesabı açmak için bir bankaya gittiğini ancak 26 yaşında olduğunu öğrenen banka memurunun kendisine çeyiz yardımından faydalanamayacağını söylediğini yazmış ve gerçekten böyle bir durum olup olmadığını sormuş. Bu yazımızda hem Saliha Hanım’ın sorusuna cevap verecek hem de çok sayıda kişiyi ilgilendiren bu konuyu açıklığa kavuşturacağız.

27 Yaşını Geçenler Yardımdan Yararlanamıyor.

2016 yılından beri uygulanan ve ilk yıllarında birçok banka tarafından çeyiz hesabı açtırılması için reklamı yapılan çeyiz yardımından yararlanma noktasında önemli bir koşul var. Bu da 27 yaş sınırı. Yani çeyiz yardımından yararlanabilmeniz için evliliğinizi 27 yaşını doldurmadan yapmanız gerekiyor. Aksi takdirde tabiri yerindeyse devlet sizi evde kalmış sayıyor ve çeyiz yardımında bulunmuyor.

Bununla birlikte çeyiz yardımından sadece bir kez ve ilk evlilikte yararlanılabiliyor. Yani ikinci evliliğinizi yapıyorsanız, 27 yaşından küçük olsanız bile, çeyiz yardımından faydalanmanız mümkün değil.

Hesap 24 Yaşına Kadar Açılmalı

Çeyiz yardımından yararlanmak isteyenler Türkiye’deki mevduat veya katılım bankalarının şubelerinde Türk Lirası cinsinden bir çeyiz hesabı açmaları gerekiyor. Çeyiz hesabının ortak hesap olarak açılması ise mümkün değil. 18 yaşından küçükler adına veli veya vasisi tarafından çeyiz hesabı açılabilir.

Çeyiz hesabı açtıktan sonra asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmanız ve evliliği müteakip ilgili bankaya başvurmanız halinde Devlet tarafından çeyiz yardımı katkısı alıyorsunuz.

Yani çeyiz yardımı alabilmeniz için en geç 24 yaşında hesap açtırmanız gerekiyor. Çünkü 27 yaşından sonra evlenirseniz yardım alamıyorsunuz.

Ödemeler Aksamamalı

Çeyiz yardımından yararlanmak için ödemeler ile ilgili bazı kurallar var:

Katılımcı aylık ödeme planını seçmesi halinde bir dönem içerisinde üç defadan fazla düzenli ödemeyi aksatamaz.

Katılımcı üç aylık ödeme planını seçmesi halinde bir dönem içerisinde bir defadan fazla düzenli ödemeyi aksatamaz.

 Hesaptan çekim hakkı bir dönem içerisinde en fazla iki defa kullanılabilir. Çekim hakkının kullanılması halinde çeyiz hesabında kalan bakiyenin, çeyiz hesabının açılış tarihinden itibaren yatırılması gereken asgari tutarlar toplamından az olmaması gerekir.

Yukarıda saydığımız şartlardan herhangi birinin ihlali durumunda hesap, çeyiz hesabı statüsünden çıkartılır ve hesaba devlet katkısı ödenmez.

Yardımın Tutarı Ne Kadar?

Devlet katkısının hesaplanmasında, evlilik tarihinde ya da evlilik amacıyla çekim hakkının kullanıldığı tarihte çeyiz hesabında biriken tutar esas alınıyor ve ödenecek devlet katkısı bu tutarın yüzde 25’ini ve azami 9.000 Türk Lirası’nı geçemiyor.

Devlet katkısı katılımcı tarafından çeyiz hesabına yapılan düzenli ödeme sürelerine göre aşağıdaki şekilde hesaplanıyor.

a) Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 36 ila 47 ay olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 20’sidir. Ancak, ödenecek tutar 6.500 Türk Lirası’nı geçemez.

b) Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 48 ila 59 ay olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 22’sidir. Ancak, ödenecek tutar 7.500 Türk Lirası’nı geçemez.

c) Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 60 ay ve üzeri olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 25’idir. Ancak, ödenecek tutar 9.000 Türk Lirası’nı geçemez.

Bankalar Tarafından Ödenen Çeyiz Yardımı SGK Tarafından Ödenen Evlenme Ödeneği İle Karıştırılmamalı

SGK tarafından yetim aylığı alan ve evlenen kadınlara tek bir sefere mahsus ödenen ve halk arasında çeyiz parası olarak bilinen çeyiz parası, devlet evlilik yardımı veya evlenme ödeneği, evlilik sebebiyle yetim aylıkları kesilecek olan kadınlara maaşının 24 katına kadar verilen toplu paradır. Bu yardım 2008’den beri uygulanmaktadır.

Yukarıda bahsi geçen ve bankalar tarafından ödenen çeyiz yardımı ile SGK tarafından ödenen ve 5510 Sayılı yasada düzenlenen evlilik yardımı tamamen farklı yardımlardır.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X