Fatih Acar
Fatih Acar

Bayramda açık işyerleri dikkat!

Köşe Yazısını Dinle

Yarından itibaren pazartesi ila Çarşamba günleri arası Ramazan bayramı ve bugünlerde çoğu işyerleri kapalı olacak. Buna karşın bazı sektörlerde işyerlerinin kapalı olması pek mümkün değil. Özellikle turizm, ulaştırma ve market işyerleri bayramda da vatandaşlara hizmet verecek. Dolayısıyla birçok çalışan bayramda da işbaşı yapacak. Hiç kuşkusuz bayramda yapılan çalışmalar ile ilgili en fazla aldığımız sorular ise çalışmak zorunda olup olunmadığı ve ücretin nasıl hesaplanacağı hakkında. Bugünkü yazımızda bu soruların cevabını vereceğiz.

Bayramda çalışmak zorunlu mu?

Bayramlarda işçilerin çalışma noktasında bazı hakları var. İşverenler işçilerine bayram günlerinde çalışmayı zorunlu tutamıyor. Eğer çalıştırmak isterlerse de işçinin onayını almak zorundalar. Yani işçi bayram günlerinde çalışmayı reddedebilir. İşçinin bu beyanı üzerine işverenin işçiyi işten çıkarması da söz konusu olamaz.

Ancak;
İşçi ile işveren arasında yapılmış olan iş sözleşmesinde genel tatil günlerinde çalışmaları gerektiği belirtilmişse veya
Toplu iş sözleşmesinde genel tatil günlerinde çalışılacağı belirtilmişse işçilerin çalıştırılması mümkün.

Çocukların çalıştırılması yasak

Bayramlarda çocuk ve genç işçilerin çalıştırılması ile ilgili özel düzenlemeler var.
Çocuk işçiler (14 yaşını bitirmiş, 15 yaşını doldurmamış ve ilköğretimini tamamlamış işçiler) ve genç işçilerin (15 yaşını tamamlamış, ancak 18 yaşını tamamlamamış işçilerin) ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılmaları yasak. Bugünlerde çalıştırılmayan çocuk ve genç işçilere de normal ücretleri tam olarak ödenmesi zorunlu.

Bayramda çalışana zamlı ücret ödenir

Bayramda işyerinin açık olması ve işçi çalıştırılması halinde işverenler çalışan işçilerine normal ücretlerinin yanı sıra ekstra bir ödeme yapmak zorunda. Yapılacak ekstra ödemenin tutarı ise normal ücretin bir katı olmalı. Yani bayramda ödenen ücretler %100 zamlı olacak.

Bir örnek vermek gerekirse; günlük ücreti 100 TL olan bir işçi Ramazan Bayramı’nda çalışmışsa günlük 200 TL ücret alacak.

Çalışmayana da ücret var

İşçi bayramda çalışmaması halinde ise işveren tarafından işçiye o günün ücreti tam olarak ödenmek zorunda. Yani bayramda çalışmayan işçinin ücretinden kesintiye gidilmesi mümkün değil.
Bayramda çalışan işçiye müteakip günlerde izin kullandırılarak ilave ücret ödenmemesi de mümkün değil. Bu tür uygulamalar kanuna aykırı. Bayramda yapılan fazla çalışma olmayıp bu çalışmaların denkleştirilmesi veya serbest zaman kullandırılması da söz konusu değil.

Ücreti eksik ödeyene ceza

İşverenler yukarıda belirttiğimiz hususlara dikkat etmezlerse bazı cezalarla karşı karşıya kalabilirler. Bu nedenle ücretlerin doğru şekilde hesaplanmasına ve ödenmesine dikkat edilmesi gerekiyor.

Bayramda çalıştırdıkları işçiye zamlı ücret ödenmemesi halinde eksik ücret ödenen işçi başına ve eksik ödenen her ay için 429 TL idari para cezası (2022 yılı için) söz konusu.
Eksik ödenen ücret nedeniyle gelir vergisi ve buna bağlı bir kat vergi ziyaı cezası var.
Ayrıca, eksik ödenen ücret nedeniyle geçmişe dönük verilmesi muhtemel ek prim belgeleri nedeniyle SGK’ya da idari para cezası ödenmesi söz konusu.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X